Călătorii în consiliere biblică

Călătoria lui Jenn către consilierea biblică

Călătorii în consiliere biblică

Dale Johnson: Am plăcerea ca săptămâna aceasta la podcast să am alături de mine un prieten drag. Dr. Jenn Chen. Și-a obținut licența de psiholog clinic în 2002, cu un doctorat în psihologie clinică și un masterat în terapie conjugală și de familie. A primit instruire formală în mai multe terapii bazate pe dovezi în domeniul psihologiei, fiind co-autoare a unei cărți despre aceste terapii, până când a beneficiat de consiliere biblică în 2011. Ca rezultat, și-a finalizat masterul și a părăsit psihologia. Este certificată ACBC și a susținut cursuri de consiliere biblică la conferințe, universități și la un seminar. În prezent, ea oferă consiliere în cadrul Lighthouse Community. Este căsătorită din 1996 cu soțul ei, Peter, și se bucură de fiul lor adolescent, Garrett. Jenn este profund recunoscătoare pentru modul în care consilierea biblică i-a transformat credința, viața și consilierea. Jenn, sunt atât de recunoscător ca întotdeauna să fim împreună și de faptul că ești astăzi aici cu noi la podcast.

Jenn Chen: Oh, ce privilegiu să fiu aici!

Dale Johnson: Va fi distractiv să vorbim despre trecut. Este întotdeauna distractiv pentru mine să cunosc oamenii și să aflu câte ceva despre viața lor. Am avut privilegiul de a auzi povestea ta și m-am gândit că ar fi o încurajare pentru atât de mulți dintre ascultătorii noștri să aud puțin despre tine și despre călătoria ta spre consilierea biblică. Ai o poveste unică, Jen, și aș vrea ca mai întâi să te prezinți. Știu că este întotdeauna ciudat să vorbești puțin despre tine, dar dă-ne doar câteva informații de fond și un pic despre Jenn Chen, cine este, contextul tău de viață, prin providența Domnului. Dă-ne startul în povestea ta.

Jenn Chen: Da. Așadar, numele meu este Jenn Chen. Numele meu mă cam dezminte, dar sunt de fapt japonezo-americană, a patra generație. Părinții mei nu au fost credincioși. Parte din cultura japoneză este un moralism foarte profund, așa că părinții mei ne lăsau la școala de duminică pentru că voiau să avem o morală bună și să fim în preajma unor oameni buni. Ca urmare, am crescut învățând câteva versete din Biblie și chiar am amintiri bune despre biserică. Dar cred că am renunțat la ea pentru că nu am înțeles cu adevărat Evanghelia și am simțit că nu eram la înălțimea așteptărilor, ceea ce era adevărat. Dar nu cred că am înțeles vestea cea bună că Isus este Evanghelia și că nu este vorba despre mine, despre faptele mele sau despre bunătatea mea, ci despre cea a lui Hristos. Am avut probleme în adolescență și am ajuns să urmez o terapie seculară, iar în acea perioadă m-am îndepărtat și de biserică pentru că simțeam că nu sunt suficient de bună pentru a fi creștină. În mod interesant, în anii studenției, datorită greutăților, am ajuns să mă întorc la creștinism, să aud din nou Evanghelia și să vreau cu adevărat să Îl fac pe Hristos Mântuitorul meu atunci când am început să înțeleg noțiunea că El a murit pentru păcatele mele (și în acel moment aveam mult mai multe decât în adolescență). De asemenea, eram sub terapie la acea vreme, așa că aveam această idee de „Oh, wow. Credința mea și terapia mea sunt cele care m-au făcut să funcționez mult mai bine”.

Am crescut în sudul Californiei. La vremea respectivă existau mai multe școli de integrare și nu m-am gândit că nu ar fi un lucru bun. Așa că m-am dus și mi-am luat diploma în domeniul căsătoriei și familiei. Însă după aceea tot nu aveam nicio idee: „Ce fac eu? Cum îi ajut de fapt pe oameni?”. Chiar doream să îi ajut pe cei mai de jos, nu doar să ajut familiile și relațiile. Eram cu adevărat interesată să ajut cazurile grele. De asemenea, ca parte din istoria mea, fiind japonezo-americană și fiind conștientă de opresiune, aveam mai mult o evanghelie socială în acel moment, care îmi spunea: „Trebuie să salvez oamenii de opresiune și suferință”. Așa că apoi am mers și la un seminar pentru a-mi lua doctoratul și am învățat și mai mult despre Consiliere Multiculturală. Dar apoi am alunecat mai mult spre un „vreau să știu ce îi ajută cel mai mult pe oameni”. Așa că atunci am mers mai mult pe o cale științifică. Atunci începeau să prindă teren terapiile bazate pe dovezi și vedeam, de asemenea, că se aplicau mai mult la o viziune a clasei de mijloc, a lumii albe. Dar tipul de pregătire pe care l-am primit a fost foarte postmodern. Așa că, în unele privințe, mă revoltam împotriva ei. Cu toate acestea, mă gândeam: „Ce pot să iau din asta care să mă ajute?”.

Și apoi, bum, propriile mele probleme? S-a întâmplat că frecventam o biserică care oferea consiliere biblică. Când am început să beneficiez de consiliere biblică, mi s-a înmânat o Biblie de studiu, iar eu m-am gândit: „Uau. Este ceva foarte serios. Aceasta este consiliere biblică.” Încă mai am această imagine pe care ți-o prezint. Nicio clipă nu a fost ca și cum: „Tu ești de la psihologie. Te înșeli. Trebuie să gândești aceste lucruri”. Dimpotrivă, experiența pe care am avut-o a fost: „Lasă-mă să-ți arăt o cale mai bună”. La început, mă gândeam: „Oh, asta e terapie cognitiv-comportamentală creștină!”. Dar apoi, când am început să-mi văd inima și am început să-L văd pe Răscumpărătorul meu trinitar, mi-am dat seama cât de diferit era, precum și toate evangheliile false spre care atrăgeam atenția prin pregătirea mea. Cum puteam să le ofer oamenilor adevărata viață?

Dale Johnson: Este atât de interesant! Ești o persoană intrigantă, în parte din cauza trecutului tău și a unora dintre locurile prin care te-a dus Domnul. Am făcut recent o dezbatere împreună pe tema traumei și este foarte evident că Domnul folosește chiar și acum o parte din pregătirea ta în domeniul terapiilor bazate pe dovezi. Aș vrea să vorbești puțin, chiar înainte de a ajunge la consilierea biblică, despre unele dintre principalele lucruri pe care te-ai concentrat în ce privește studiul. Ai studiat la un nivel foarte înalt; ai predat la un nivel foarte înalt. Spune-ne un pic din acest context de dinainte de a descoperi consilierea biblică.

Jenn Chen: Este interesant, deoarece chiar și în timpul facultății am urmat un curs de psihologie asiatico-americană. Atunci cred că am început să conștientizez cu adevărat diversele perspective asupra lumii. Cum chiar și psihologia a patologizat cultura mea și alte culturi și a spus „asta este ceea ce este normal, iar asta nu este normal”. Nu aș spune că au afirmat că este ceva științific; dar acestea sunt autorități care declară care este normalul. Apoi, am urmat niște cursuri și am văzut lucrurile dintr-o perspectivă caucaziană, dar gândeam tot dintr-o perspectivă asiatico-americană. Cred că Dumnezeu m-a format ca o persoană foarte curioasă și astfel am ajuns să studiez diferite viziuni asupra lumii în fiecare an. Am făcut un an în domeniul umanist. Apoi am făcut un an de TCC. Am făcut câțiva ani în neuropsihologie. În cele din urmă, terapiile bazate pe dovezi se bazează pe Terapiile Cognitiv-Comportamentale. Și cred că atunci când am ajuns la Terapia Comportamentală Dialectică, așa am reușit, în mintea mea, să sintetizez toate aceste viziuni diferite asupra lumii.

Cu toate acestea, practicând aceste terapii bazate pe dovezi și învățând de la cei mai buni oameni din domeniu, am văzut că au existat unele succese, dar niciodată nimic nu a fost 100%. De asemenea, observam și modul în care ei descriau succesele, precum și faptul că nu se întâmplau în cazul fiecărei persoane care a practicat acest lucru. Chiar și terapia comportamentală dialectică, care se presupune că este standardul de aur pentru o mulțime de lucruri acum, poate avea o rată de succes de 50%. Ca să nu mai vorbim de modul în care au definit succesul. De asemenea, în ceea ce mă privește (am lucrat 20 de ani în zona urbană centrală), atunci când am încercat să aplic aceste presupuse practici bazate pe dovezi la pacienții mei, a fost foarte clar că exista o deconectare între perspectiva asupra lumii a oamenilor pe care îi ajutam și a celorlalți.

Dar când am început să practic consilierea biblică, aceasta era universală; nu se baza pe o anumită cultură. Poate că, în modul în care vorbesc despre Biblie, luam în considerare cultura celor consiliați. Dar, în același timp, era vorba de Cuvânt. Cred că un alt lucru pe care l-am observat a fost faptul că am citit despre psihologie încă de la începutul anilor ’80 și am văzut cum aceste tendințe vin și pleacă și cum oamenii spun: „Nu, acesta este motivul pentru care se întâmplă asta”, apoi „Nu, este greșit”, „Nu, asta este așa”. Sau chiar și în neuroștiințe, unde s-a vorbit despre „Oh, avem acest creier reptilian”, iar acest lucru a fost de fapt dezmințit în anii ’90 (și totuși această idee încă circulă și astăzi). Așadar, toate aceste lucruri care vin și pleacă, dar apoi persistă. Am văzut mișcarea de stimă de sine, am văzut mișcarea de co-dependență din anii ’80, iar acum suntem în perioada științelor biologice și tot așa. Apoi, am avut și un supervizor care lucra în psihologia judiciară și am lucrat cu el timp de un an întrebându-mă „cum va rezista asta în instanță?” – observând cum rezultatele cercetărilor nu aveau sens, dacă ar fi să spun acele lucruri unui public profan. Cât de multe nu aveau sens – să spunem, de exemplu, cum a fost dezvoltat MMPI. Așadar, înainte de consilierea biblică, vedeam deja o mulțime de găuri în psihologie. Nu era ca și cum spuneam că iubesc psihologia, dar acum există și consilierea biblică.

Dale Johnson: Da, asta este foarte interesant. Și cred că ai petrecut mulți ani și ai putut să vezi cum unele dintre aceste tendințe vin și pleacă. Acest lucru face parte din istoria psihologiei în sine și a psihiatriei în special. Dar mă interesează să aud puțin mai mult din povestea despre cum ai fost expusă la consilierea biblică. Este întotdeauna un lucru unic, mai ales pentru cineva al cărui mod de viață este înrădăcinat în predarea acestor tipuri de metodologii, practicând chiar, așa cum ai menționat, în centrul orașului. Așadar, spune-ne despre cum ai fost expusă la consilierea biblică. Vorbește-ne puțin despre această călătorie.

Jenn Chen: Da. A existat o perioadă în viața mea în care treceam efectiv prin infertilitate. Atunci am știut că îmi pierdusem credința, dar nu știam cum să o regăsesc. Apoi, probabil la șase ani după nașterea fiului meu, căutam noi biserici, deoarece biserica noastră era prea departe din punct de vedere al locației, și am nimerit la Lighthouse Community Church. În timp ce eram acolo, am început să mă simt foarte rău. Am avut atacuri de panică, am slăbit 20 de kilograme în cam trei luni. Foloseam tot ceea ce știam din psihologie, cele mai bune lucruri dintre cele mai bune, și vorbeam cu oamenii, dar abia dacă reușeam să mă mențin pe linia de plutire. S-a dovedit că aveam paraziți, așa că o parte din asta a fost un răspuns fiziologic. Totuși, în același timp, asta a scos la iveală inima mea, temerile mele, idolatriile mele, suferința mea, dar având posibilitatea de a vedea toate acestea în lumina Răscumpărătorului nostru trinitar. Așa că pentru mine consilierea biblică a fost despre care este cu adevărat problema și care este inima mea, dar și despre lumea din jurul meu. Există cel rău care vrea să ucidă, să fure și să distrugă, iar inima mea este ispitită. Dar apoi și despre suferința de a trăi într-o lume generată de Geneza 3 – iar soluția este Evanghelia. Poate părea atât de simplist și trivial dacă nu înțelegi acest lucru; cred că dacă nu aș fi primit niciodată consiliere biblică, aș fi crezut că este atât de simplistă. Mi se mai spusese că consilierea biblică era fie simplistă, fie chiar dăunătoare.

Dale Johnson: Da, asta are sens. Mi se pare interesant, pe măsură ce aud mai multe despre această poveste, profunzimea impactului pe care l-a avut asupra vieții tale. Povestește-ne puțin depre impactul autentic nu al metodei și tehnicii de consiliere biblică, ci al Cuvântului și al Dumnezeului din spatele consilierii biblice și despre cum ai fost influențat de unele dintre aceste concepte ale consilierii biblice, de atunci încoace.

Jenn Chen: Așadar, unul dintre idolii mei a fost cu siguranță performanța. Unii oameni cred că am mers la școală pentru că eram foarte deșteaptă și apoi am urmat toată această pregătire pentru că eram foarte deșteaptă. Dar, sincer, a fost pentru că mă simțeam atât de incapabilă să ajut oamenii și pentru că mă gândeam că, dacă aș fi primit suficientă pregătire și dacă aș fi știut lucrurile potrivite, aș fi fost capabilă să ajut oamenii. Am aflat că de fapt căutam soluții greșite. Dar, cel mai important, am aflat despre inima mea, pentru că acum sunt conștientă de idolatriile mele, dar și mai conștientă de Dumnezeul care a murit pentru a mă salva de mine însămi și pentru a mă salva de această lume, pentru a mă salva de cel rău. Și toată această noțiune a sfințirii progresive, toată această noțiune a faptului că El mă transformă. Așa încât am devenit capabilă să iubesc oameni pe care, în trecut, i-aș fi respins pur și simplu. Sunt lucruri de care Jenn prin firea ei nu ar fi fost niciodată capabilă.

Sincer, în pregătirea mea la școală și la seminar, Cuvântul a devenit și mai confuz pentru mine. Probabil pentru că acest post-modernism a condus la concluzia că nu pot cunoaște adevărul din Biblie, pentru că sunt japonezo-americană, trăind în acest timp și loc, iar Biblia a fost scrisă de acești oameni. Iar ei aveau prejudecățile lor și eu am prejudecățile mele. Cu toții avem prejudecățile noastre. Nu putem cunoaște adevărul! Și apoi, când am început să pricep cum să înțeleg Biblia și să înțeleg Dumnezeul Bibliei, e ca și cum Cuvântul Său a devenit viață – și chiar așa era. Este insuflat de Dumnezeu. Este ceea ce El mi-a dat pentru a-L cunoaște pe El și pentru a-i îndruma pe alții spre El. Și pentru a ști că adevărata speranță nu este în faptul că eu performez perfect, nu în faptul că eu cunosc tehnica lor corectă de a lucra cu cineva și nici măcar în faptul că eu trebuie să „salvez” pe cineva prin cunoștințele mele și expertiza mea sau orice altceva. Ci adevărata speranță este ca ei să-L cunoască pe Dumnezeu și să renunțe la ei înșiși. Când sunt credincios, roadele sunt în mâinile lui Dumnezeu. Eu ud, eu plantez sau altcineva plantează, dar Dumnezeu dă creșterea. Mă refer la a renunța și la a nu mai fi înrobit de mine însumi.

Dale Johnson: În timp ce vorbeai despre asta, mă gândeam la propria mea experiență de consiliere și la ce lucru extraordinar este atunci când stai cu cineva și începe să vadă Scripturile așa cum tocmai ai descris. Vezi cum cineva începe să se agațe de speranță într-un mod în care nu credea că este posibil înainte. Începi să vezi cum viața i se schimbă radical, mergând într-o direcție diferită, bucuria pe care o experimentează, de la ceva ce îl ținea atât de legat! Ce bucurie este aceasta!

Jenn, ești foarte implicată acum în lumea consilierii biblice, în mișcarea de consiliere biblică în general. Spune-ne puțin despre ce te face să fii atât de dedicată consilierii biblice. De ce ai dedicat mult timp, efort și gândire mișcării noastre și de ce contribui în mod constant? De ce ești atât de implicată acum?

Jenn Chen: Pentru că văd diferența uriașă dintre o evanghelie falsă și evanghelia adevărată. Pur și simplu văd diferența în propria mea inimă și apoi văd această diferență în cei pe care îi consiliez. Dar, de asemenea, văzând cum uneori anumite lucruri se pot strecura. Dacă nu aș fi avut pregătirea pe care am avut-o nu aș fi fost neapărat în stare să discern chiar și unele dintre pseudo-științele care sunt prezentate. Încerc să fiu credincioasă lui Dumnezeu și să fiu responsabilă cu experiențele pe care le-am avut. Pentru că, sincer, la început am fost atât de îngrozită: „Nu pot să cred că am petrecut tot timpul acolo când aș fi putut învăța Cuvântul lui Dumnezeu, când aș fi putut învăța teologie”. Dar am posibilitatea de a fi credincios scopului Său pentru mine.

Dale Johnson: Mi se pare interesant când mă gândesc la povestea ta și îmi amintesc istoria mișcării de consiliere biblică. Una dintre marile discuții este dacă ar trebui să răscumpărăm psihologia. Ar trebui să revendicăm psihologia? Cred că povestea ta demonstrează de fapt că modul în care Domnul răscumpără psihologia este efortul pe care îl depui acum în lumea consilierii biblice. Ai o înțelegere deplină a evangheliilor false, așa cum le descrii, care sunt propuse în acea cultură terapeutică. Iar acum vezi frumusețea singurei și adevăratei evanghelii a lui Hristos și modul în care El răscumpără și schimbă radical viețile oamenilor, oferindu-le speranță atunci când pare să nu mai existe speranță. Ce poveste minunată!

Jenn, este întotdeauna o plăcere să discutăm. Îți sunt atât de recunoscător pentru timpul tău de astăzi și mă bucur că reușim să prezentăm povestea ta atâtor oameni.

Jenn Chen: Mulțumesc. Ce privilegiu să fiu din nou cu voi și să împărtășesc povestea răscumpărătoare a lui Dumnezeu!


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)