Cât de groasă e Biblia ta?

Cât de groasă e Biblia ta?

A fost un privilegiu pentru mine să iau parte la pregătirea consilierilor biblici în ultimii douăzeci de ani. Mulți studenți îmbrățișează cu entuziasm teoria consilierii biblice în sala de curs, dar apoi au dificultăți când exersează consilierea prin scenarii fictive care implică joc de roluri și mai târziu când încearcă să lucreze cu persoane reale care au nevoie de consiliere, sub supravegherea unui consilier experimentat (de exemplu, un membru ACBC).

După ce am ascultat sute de ore de consiliere și am citit sau auzit mii de rapoarte ale unor studii de caz, sunt convins că mulți consilieri au Biblii care sunt mult prea subțiri. Aceștia au nevoie de Biblii mai groase pentru a putea fi consilieri biblici eficienți. „Grosimea” Bibliei cuiva se referă la cât anume cunoaște un consilier din Biblie suficient de bine încât să fie capabil să o folosească spontan într-o anumită situație care necesită consiliere.

Într-un fel, consilierea este mai dificilă decât predicarea prin faptul că predicatorul se poate pregăti considerabil pentru predica lui și poate controla direcția în care merge predica lui. Consilierul ar putea căuta să se pregătească pentru o sesiune dar nu are control asupra direcției pe care o va lua întâlnirea. Cel consiliat ar putea aduce în discuție o nouă problemă sau ar putea trece printr-o criză neașteptată (și fără legătură cu problema inițială) care necesită ajutor imediat. Consilierul trebuie să fie capabil să ofere răspunsuri din Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă că el sau ea trebuie să cunoască Scripturile foarte bine.

Unul dintre cele mai obișnuite moduri prin care consilierii aflați la început eșuează este faptul că ei oferă răspunsuri care sună adevărate și biblice, dar ei nu citează efectiv Scriptura. Le reamintesc celor pe care îi supraveghez faptul că autoritatea noastră nu stă în poziția noastră de consilieri sau în înțelepciunea noastră personală, ci în Cuvântul infailibil al lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16-17). Este important pentru consilier să citească Scriptura astfel încât el sau ea să vadă că Dumnezeu Însuși le vorbește situațiilor lor. Dacă nu le place ce aud, trebuie să realizeze că nu se luptă împotriva consilierului, ci împotriva lui Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu este puternic și transformă vieți (Psalm 19:7-11). Îmi amintesc foarte clar o întâlnire pe care am avut-o cu peste 30 de ani în urmă cu o asistentă din Singapore, care avea întrebări cu privire la credința ei. După ce am petrecut aproape o oră oferindu-i cele mai bune explicații și ilustrații pe care le aveam cu privire la adevărurile despre care întreba ea, fără să ajung nicăieri, i-am citit în cele din urmă o porțiune din Romani 3. Imediat după ce am citit textul din Scriptură, ochii ei au fost deschiși și a fost capabilă să exprime clar adevărurile centrale ale Evangheliei pe care încercasem să i le explic. De atunci, când sunt ispitit doar să parafrazez un adevăr biblic pentru cel consiliat de dragul timpului, îmi amintesc faptul că merită să-l pun pe cel consiliat să deschidă la un anumit pasaj și să-l citească cu voce tare.

Cum poți face ca Biblia ta să devină mai groasă?

  1. Fă tot ce se poate ca în timpul unei sesiuni de consiliere să găsești texte potrivite din Scriptură pe care să le citească cel consiliat. Dacă nu știi ce text să alegi, atunci fii dispus să faci o pauză pentru a găsi un pasaj. Ține la îndemână unelte – o aplicație care să-ți permită să cauți anumite pasaje din Biblie, o carte sau un caiet cu referințe din Scriptură despre un anumit subiect – sau poți pur și simplu să cauți pe Google versete ale căror referințe nu ți le amintești.
  2. Fă-ți temele. După o sesiune în care ai simțit că nu ai cunoștințe adecvate din Scriptură, fă-ți timp să cauți și să studiezi Cuvântul lui Dumnezeu așa încât să fii pregătit pentru următoarea întâlnire cu această persoană consiliată și pentru alte sesiuni viitoare cu alte persoane consiliate. S-ar putea să observi că ceea ce ai învățat prin eșecul tău din acea sesiune îți va rămâne întipărit în memorie pe viață.
  3. Pune cap la cap propriile liste de texte biblice favorite pe care le menționezi frecvent. Cu mai mulți ani în urmă am întocmit o listă intitulată „Aproximativ 100 de versete la care să apelezi pentru consiliere biblică”, pe care o împărtășesc cu studenții mei.
  4. Studiază cu atenție cărțile Bibliei așa încât să poți explica pasaje în contextul lor. Cea mai bună pregătire de care am avut parte pentru consiliere a fost prin peste 30 de ani de predicare și dare de învățătură din cărțile din Biblie în mod consecutiv. Consilierii biblici care se bazează pe texte izolate au biblii extrem de subțiri și adesea eșuează în expunerea exactă și profundă a textelor din Scriptură în contextul lor. De exemplu, poate știți faptul că Efeseni 5:25 îi învață pe soți să-și iubească soțiile așa cum Cristos îți iubește Biserica, dar explicația pe care o dai acestui verset va fi mult mai bogată dacă va fi bazată pe ce învață Efeseni 1-3 despre dragostea lui Cristos pentru noi și pe ce învață capitolul 4 despre a umbla în lumina a tot ce a făcut Cristos pentru noi.
  5. Înțelege cum e conectată întreaga Scriptură cu Evanghelia. Cristos cel înviat le-a arătat ucenicilor Lui cum întregul Vechi Testament arată spre Persoana și lucrarea Lui (Luca 24:25-27). Poți conecta toate textele pe care le folosești cu tema centrală a Scripturii, care este răscumpărarea? Deși ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu este importantă, sesiunile noastre de consiliere nu ar trebui reduse la moralism și respectarea legii. Incapacitatea noastră de a satisface standardele lui Dumnezeu ne conduce întotdeauna înapoi la Cristos (Galateni 3:24). Unirea noastră cu Cristos ne permite să trăim ca făpturi noi care au fost eliberate din sclavia păcatului și care sunt unite cu Cristos cel înviat (Romani 6:1-23).

Avem nevoie de consilieri biblici ale căror sesiuni sunt saturate de Cuvânt și care sunt centrate în Evanghelie. Îngroșarea bibliilor noastre este un efort care va dura întreaga viață.

„Străduiește-te să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care nu are de ce să-i fie rușine, care explică drept Cuvântul adevărului.” 2 Timotei 2:15

„Cugetă la aceste lucruri! Adâncește-te în ele, pentru ca înaintarea ta să fie evidentă pentru toți. Fii atent la tine însuți și la învățătura pe care o dai altora. Persistă în aceste lucruri, pentru că, făcând aceasta, te vei mântui pe tine și pe cei ce te ascultă.” 1 Timotei 4:15-16.


Acest blog a fost postat inițial pe IBCD. Vezi postarea originală aici.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)