Confruntând înțelegerile greșite despre bani
De-a lungul celor patru decenii de consiliere am întâlnit creștini care aveau idei nebiblice despre ceea ce ne învață Biblia despre problemele financiare. Astfel de concepții greșite pot duce la decizii nesăbuite și la atitudini de judecată față de ceilalți.
1. Banii sunt rădăcina tuturor relelor. Mulți au crezut în mitul că bogăția materială este într-un fel coruptă. Dar dragostea de bani este cea care este rădăcina oricărui fel de rău (1 Timotei 6:10). Din păcate, oamenii au încălcat fiecare poruncă a lui Dumnezeu din cauza iubirii de bani. Pavel identifică lăcomia ca fiind idolatrie (Coloseni 3:5). Banii (și sexul) sunt ca focul, care poate fi o forță puternică pentru bine atunci când se găsește la locul său corespunzător și poate fi extrem de distructiv atunci când este folosit în mod greșit. Banii pot fi foarte buni atunci când îi folosim pentru a ne întreține familiile (1 Timotei 5:8), pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie (Proverbe 19:17) și pentru a susține slujirea creștină credincioasă (Filipeni 4:10). Ridicarea banilor la rangul de dumnezeu al tău va duce la ruină.
2. Slujirea este cea mai înaltă chemare pentru creștini. În câteva rânduri, am avut prieteni bogați care mi-au spus că se gândesc să renunțe la slujbele lor bine plătite pentru a intra în slujire. Deși aceasta este o dorință nobilă și s-ar putea să fie ceea ce trebuie să facă, îi încurajez să ia în considerare posibilitatea că ar putea face mai mult pentru Împărăția lui Dumnezeu folosindu-se de capacitatea lor excepțională, dată de Dumnezeu, de a produce bogăție și de a susține astfel slujbele altora. Isus a fost sprijinit de femei bogate, al căror ajutor a fost parte integrantă a lucrării Sale (Luca 8:3). Mi-am dedicat cartea mea recentă, Bani, datorii și finanțe: Întrebări și răspunsuri critice, bărbaților și femeilor ale căror donații generoase mi-au permis să lucrez cu normă întreagă în slujba Cuvântului lui Dumnezeu timp de peste treizeci de ani. Reformatorii au recuperat adevărul că Evanghelia răscumpără orice formă de muncă legitimă prin care fiecare creștin poate lucra pentru gloria lui Dumnezeu (Efeseni 6:6-8).
3. Biserica primară a practicat comunismul. Mulți au înțeles greșit experiența bisericii primare de a-și împărți bunurile materiale cu cei nevoiași (Fapte 2:44-45) ca fiind o formă de comunism. Totuși, generozitatea lor nu se afla sub constrângere, ca în comunism (și socialism), ci era voluntară. Când Petru l-a admonestat pe Anania pentru că a reținut veniturile din vânzarea pământului său, el a afirmat că Anania avea tot dreptul să păstreze pământul și banii. Marele păcat al lui Anania a fost minciuna. „Dacă rămânea nevândut, nu rămânea el al tău? Şi, după ce a fost vândut, nu erau banii la dispoziţia ta? De ce ai pus la cale acest lucru în inima ta? Nu pe oameni i-ai minţit, ci pe Dumnezeu!” (Fapte 5:4). Scriptura, prin porunca a opta (împotriva furtului), afirmă dreptul la proprietate privată (Exodul 20:15). Cuvântul lui Dumnezeu afirmă, de asemenea, că va exista inegalitate din mai multe motive – inclusiv faptul că unii vor munci mai mult sau vor fi mai pricepuți și ar trebui să se bucure de roadele muncii lor (Proverbe 10:4; 22:29). Cei care au mai mult vor avea privilegiul de a fi buni administratori ai bogăției pe care Dumnezeu le-o dăruiește (1 Timotei 6:17-19).
4. Principiile financiare din Biblie erau adecvate în principal pentru lumea premodernă. Unii presupun, în mod greșit, că, deoarece Scriptura a fost scrisă cu mii de ani în urmă, nu ar avea prea multe de spus unei lumi cu criptomonede, sisteme bancare complexe la nivel mondial, bani fiduciari, produse de investiții sofisticate și multe altele. Cuvântul lui Dumnezeu vorbește în mod înțelept și exhaustiv despre chestiunile financiare moderne. Adevărul Scripturii este atemporal (Isaia 40:8) și ne echipează pentru orice lucrare bună, inclusiv pentru chestiuni legate de bani (2 Timotei 3:17). Biblia ne ajută să înțelegem cum să dobândim bani cu înțelepciune, să cheltuim bani, să evităm datoriile și să ne pregătim pentru viitor. Cei care ignoră cu aroganță înțelepciunea dumnezeiască suferă de obicei consecințele (Galateni 6:7). Cel mai important, Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să avem o atitudine corectă față de finanțele noastre (Matei 6:19-24).
5. Cei care se încred în Dumnezeu nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu planificarea viitorului lor financiar. Unii susțin în mod greșit că oamenii credincioși creștini nu au nevoie să economisească pentru viitor sau să achiziționeze o asigurare. De fapt, Cuvântul lui Dumnezeu ne încurajează să planificăm pentru viitoarele noastre responsabilități financiare (Proverbe 21:5). Este înțelept să fim pregătiți pentru cheltuielile viitoare probabile – care, cred eu, ar include pensionarea și achizițiile majore. De asemenea, este înțelept să fim pregătiți pentru posibile evenimente catastrofale – ceea ce cred că justifică achiziționarea unei asigurări (Proverbe 27:12). Strângerea de economii și cumpărarea de asigurări poate fi un mod de a arăta dragoste față de ceilalți, astfel încât să nu depinzi de ei la bătrânețe sau să nu te afli într-o situație disperată în cazul unor cheltuieli medicale majore.
În mod clar, trebuie să ne întoarcem la Cuvântul lui Dumnezeu, și nu la presupunerile noastre, pentru a găsi înțelepciune în ceea ce privește finanțele noastre. Pe măsură ce luăm în considerare ceea ce spune Biblia despre bani, suntem, de asemenea, îndreptați spre Evanghelie. Isus a făcut ceea ce mulți ar considera cea mai mare greșeală financiară. Proverbele ne învață că este o mare nebunie să te faci răspunzător pentru datoriile altora (Proverbe 22:26-27). Cu toate acestea, este exact ceea ce a făcut Isus pentru noi, întrucât a devenit de bunăvoie garant pentru datoria păcatului nostru. „Voi cunoaşteţi harul Domnului nostru Isus Cristos, Care, deşi a fost bogat, de dragul vostru a devenit sărac, pentru ca voi să vă îmbogăţiţi prin sărăcia Lui” (2 Corinteni 8:9). Lăudați-L pe Dumnezeu că El nu numai că a plătit datoria noastră infinită, dar ne și îmbogățește cu neprihănirea Sa perfectă.
Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.