Cum poate consilierul să fure gloria lui Dumnezeu
Recent, am ascultat o predică despre unul dintre elementele distinctive ale Reformei, Soli Deo Gloria, doctrina conform căreia toate lucrurile trebuie făcute pentru gloria lui Dumnezeu. Pe măsură ce contemplam acest obiectiv fundamental al vieții, am ajuns să fiu convins că trebuie să-mi evaluez activitatea de consiliere. Mi-am pus o întrebare de cumpănă: „Oare fur din gloria lui Dumnezeu?”. Mi-am dat seama că o ființă creată nu Îl poate face pe Dumnezeu să fie mai puțin glorios (Isaia 42:8), dar putem fi ispitiți să Îi furăm lui Dumnezeu gloria care I se cuvine. Mai jos sunt câteva gânduri despre modul în care consilierii pot fura din gloria Domnului.
1. Îi putem fura slava lui Dumnezeu atunci când ne bazăm pe afirmațiile oamenilor despre Domnul, mai degrabă decât pe Scripturile care revelează slava lui Dumnezeu. Toți consilierii biblici fac referire la cărți despre Dumnezeu și la cărți despre aplicarea Cuvântului Său. Le repartizăm persoanelor pe care le consiliem podcast-uri, mesaje, broșuri și fișe de lucru pentru a le ajuta să încorporeze adevărul biblic. Mulți consilieri biblici au scris resurse utile, inclusiv unii dintre cei care citesc acest blog! Dar utilizarea excesivă a acestor materiale poate diminua focalizarea pe Biblie. Noi trăim „cu orice cuvânt care iese din gura Domnului.” (Deuteronom 8:3b). „Căci nici un cuvânt nu este fără însemnătate, ele sunt viaţa voastră.” (Deuteronom 32:47a). Putem fi un exemplu de dragoste față de Biblie atunci când modelăm după Scriptură lucrurile asupra cărora punem accentul în timpul ședințelor noastre.
2. Putem fura din slava lui Dumnezeu atunci când suntem invidioși pe alți consilieri. De exemplu, imaginați-vă că persoana pe care o consiliați încetează să se mai întâlnească cu dumneavoastră, dar experimentează o transformare uimitoare după ce se întâlnește cu altcineva. Cu toții ne dăm seama că ascultarea predicii unui pastor, citirea unei cărți sau participarea la un studiu biblic poate da startul unei transformări necesare, alături de (sau chiar înlocuind) consilierea noastră. Inimile noastre păcătoase pot deveni invidioase atunci când auzim descrierea entuziastă a celui consiliat despre modul în care Domnul a folosit pe altcineva în afară de noi. Ne putem dori în secret gloria pentru noi înșine și nu pentru Domnul. Din contră, bucuria noastră ar trebui să vină din a-L vedea pe Duhul Sfânt la lucru, indiferent dacă ne folosește sau nu pe noi. Pavel a avut atitudinea potrivită. În 1 Corinteni 3:5-7, el a scris: „Aşadar, cine este Apolos? Şi cine este Pavel? Slujitori prin care aţi crezut, aşa cum Domnul i-a dat fiecăruia. Eu am sădit, Apolos a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească! Aşa că nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sunt nimic, ci numai Dumnezeu, Care face să crească!”. Atitudinea lui Pavel ar trebui să fie și a noastră: „în orice mod… Cristos este proclamat şi de acest lucru mă bucur” (Filipeni 1:18).
3. Putem fura din gloria lui Dumnezeu atunci când dorim ca cei pe care îi avem ca și consiliați să reflecte convingerile noastre. Pavel a scris: „Fiţi imitatorii mei, aşa cum şi eu sunt al lui Cristos!” (1 Corinteni 11:1), dar putem răstălmăci acest lucru pentru a spune că vrem ca oamenii să urmeze sfaturile și practicile noastre particulare, care pot depăși ceea ce cere Scriptura. Tentația poate fi aceea de a crea clone care să semene cu noi. Este util să analizăm răspunsul nostru atunci când persoana consiliată are caracteristici doctrinare pe care noi nu le împărtășim. Permitem flexibilitatea opiniilor în ceea ce privește convingerile neesențiale? Ne dorim să îndreptăm în mod constant privirea persoanei consiliate către Mântuitor și nu către noi înșine. „Să alergăm cu perseverenţă în cursa care ne stă înainte. Să ne fixăm atenţia asupra lui Isus, Cel Care iniţiază şi desăvârşeşte credinţa…” (Evrei 12:1-2).
4. Putem fura din slava lui Dumnezeu atunci când căutăm afecțiunea și dragostea celui consiliat în loc să o îndreptăm spre Domnul. Putem fi tentați să credem că progresul are loc datorită priceperii sau experienței noastre. Este măgulitor atunci când și persoanele pe care le consiliem cred acest lucru! Însă noi vrem ca cei pe care îi ajutăm să știe că consilierea biblică are succes pentru că este o lucrare a lui Dumnezeu. Persoanei consiliate recunoscătoare ar trebui să i se reamintească faptul că Dumnezeu culege toată gloria. Ioan Botezătorul a fost întrebat care a fost reacția sa atunci când ucenicii săi și-au transferat loialitatea către Isus. El a răspuns: „Cel ce are mireasă este mire. Însă prietenul mirelui, cel care stă şi-l aude, se bucură foarte mult de glasul mirelui. Prin urmare această bucurie a mea este deplină. El trebuie să crească, iar eu să mă micşorez” (Ioan 3:29-30). Atitudinea lui Ioan ar trebui să fie motto-ul consilierului biblic.
Recunoașterea faptului că actul de consiliere este în mâinile lui Dumnezeu îl va susține pe consilierul descurajat.
5. Putem fura din slava lui Dumnezeu atunci când suntem prea preocupați să ne protejăm reputația. De exemplu, ne putem îngrijora de ceea ce cred persoanele pe care le consiliem despre noi. Putem fi chiar preocupați de ceea ce cred alți consilieri despre noi! Dorința noastră de a fi respectați poate dezvălui o concentrare asupra noastră, nu asupra Domnului. Reputația noastră este în mâinile lui Dumnezeu. Noi suntem chemați pur și simplu să fim credincioși. Profetul Iona s-a luptat cu preocuparea pentru reputația sa atunci când i s-a spus să predice ninivitenilor (vezi Iona 4:1-4). Atunci când dorim reputația lui Dumnezeu mai presus de orice, putem gestiona mai bine dezamăgirea pe care o simțim atunci când unii dintre cei pe care îi consiliem nu se schimbă. Isaia a trebuit să predice unor oameni surzi și orbi din punct de vedere spiritual până când Dumnezeu a protejat rămășița promisă (Isaia 6:9-13). Viziunea sfințeniei lui Dumnezeu trebuie să-l fi susținut pe Isaia în acele zile întunecate (Isaia 6:1-7). Recunoașterea faptului că actul de consiliere este în mâinile lui Dumnezeu îl va susține pe consilierul descurajat.
Consilieri, haideți să cântăm împreună cântecul Mielului, dându-I numai Lui toată slava:
„Mari şi minunate sunt lucrările Tale, Doamne, Dumnezeule Atotputernic, drepte şi adevărate sunt căile Tale, Împărate al neamurilor! Cine nu se va teme, Doamne, şi cine nu va slăvi Numele Tău?! Numai Tu eşti sfânt, şi toate neamurile vor veni şi se vor închina înaintea Ta, pentru că faptele Tale drepte au fost descoperite!”
Apocalipsa 15:3-4
Soli Deo Gloria!
Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.