Cum să confrunți neînțelegerile cu privire la bani

Cum să confrunți neînțelegerile cu privire la bani

De-a lungul a patru decenii de consiliere, am întâlnit creștini care aveau convingeri nebiblice cu privire la ce ne învață Scriptura despre aspectele financiare ale vieții. Astfel de abordări eronate pot conduce la luarea unor decizii imature și adoptarea de atitudini critice la adresa altora.

  1. Banii reprezintă sursa tuturor relelor. Mulți au adoptat mitul conform căruia a deține bogăție materială este, într-un anumit fel, ceva păcătos. Însă de fapt iubirea de bani este cea care este rădăcina tuturor relelor (1 Timotei 6:10). Din păcate, oamenii au încălcat fiecare poruncă a lui Dumnezeu din cauza iubirii de bani. Pavel etichetează lăcomia ca fiind o formă de idolatrie (Coloseni 3:5). Banii (și sexul) sunt asemenea focului, care poate fi o forță puternică pentru bine atunci când este încadrat în contextul potrivit, sau poate fi extrem de distructiv în caz contrar. Banii pot constitui o resursă foarte bună atâta timp cât îi folosim pentru a îngriji de familiile noastre (1 Timotei 5:8), pentru a-i ajuta pe cei ce se află în nevoie (Proverbe 19:17) și a-i susține pe credincioșii implicați în diferite slujiri (Filipeni 4:10). Ridicarea banilor la rangul de idol va conduce la ruină.
  2. Lucrarea este cea mai înaltă chemare pentru creștini. Au existat câteva ocazii în care prieteni înstăriți de-ai mei mi-au adus la cunoștință faptul că se gândeau să renunțe la slujbele lor foarte bine plătite pentru a se implica în lucrare. Cu toate că aceasta era o dorință onorabilă și putea să fie lucrul potrivit pentru ei, eu i-am încurajat să ia în considerare faptul că ei ar putea fi mult mai folositori Împărăției lui Dumnezeu întrebuințându-și capacitatea excepțională primită din partea lui Dumnezeu de a aduce profit financiar și, prin urmare, a-i sprijini pe cei implicați deja în lucrarea de misiune. Isus a fost sprijinit de femei înstărite al căror ajutor a fost parte integrală în cadrul lucrării Sale de slujire (Luca 8:3). Mi-am dedicat cea mai recentă carte, „Bani, datorii și finanțe: Întrebări critice și răspunsuri”, bărbaților și femeilor a căror dărnicie generoasă mi-a permis să activez cu normă întreagă prin predicarea Cuvântului lui Dumnezeu pentru mai mult de 30 ani. Reformații au revendicat adevărul conform căruia Evanghelia restaurează orice formă legitimă de muncă prin care fiecare creștin poate să lucreze pentru gloria lui Dumnezeu (Efeseni 6:6-8).
  3. Biserica primară a practicat comunismul. Mulți au confundat deprinderea Bisericii primare de a împărți posesiunile materiale cu cei aflați în nevoie (Faptele Apostolilor 2:44-45) cu o formă de comunism. Cu toate acestea, generozitatea lor nu era pusă sub semnul obligativității, ca în comunism (și socialism), ci era voluntară. Când Petru i-a cerut socoteală lui Anania cu privire la păstrarea unei părți din câștigul obținut de pe urma vânzării proprietății pe care o deținea, el a afirmat faptul că Anania avea tot dreptul sa-și păstreze și ogorul, și banii. Adevăratul păcat pe care l-a comis Anania a fost minciuna: „Dacă rămânea nevândut, nu rămânea el al tău? Și, după ce a fost vândut, nu erau banii la dispoziția ta? De ce ai pus la cale acest lucru în inima ta? Nu pe oameni i-ai mințit, ci pe Dumnezeu!” (Faptele Apostolilor 5:4). Prin cea de-a opta poruncă (împotriva furtului), Scriptura susține dreptul de a deține o proprietate privată (Exod 20:15). De asemenea, Cuvântul lui Dumnezeu atestă faptul că va exista inegalitate din diverse motive – incluzându-l și pe acela că unii vor lucra mai mult sau vor fi mai înzestrați și ar trebui să se bucure de rodul muncii lor. (Proverbe 10:4; 22:29). Cei care dețin posesiuni mai consistente vor avea privilegiul să demonstreze că sunt buni administratori ai bogățiilor care le-au fost încredințate de Dumnezeu (1 Timorei 6:17-19).
  4. Principiile financiare prezente în Biblie au fost aplicabile doar în perioada de dinaintea civilizației moderne. Unii susțin concepția eronată conform căreia, având în vedere faptul că Scriptura a fost scrisă cu atât de multe mii de ani în urmă, nu mai are suficientă relevanță într-o lume în care guvernează criptomonedele, sistemele bancare complexe, banii fiat, proiecte sofisticate de investiții și multe altele. Cuvântul lui Dumnezeu abordează aspectele financiare într-un mod înțelept și foarte clar. Adevărul Scripturii este atemporal (Isaia 40:8) și ne echipează pentru orice lucrare bună, inclusiv administrarea finanțelor (2 Timotei 3:17). Biblia ne ajută să înțelegem cum să agonisim bani cu înțelepciune, cum să-i cheltuim, cum să evităm datoriile și cum să ne pregătim pentru viitor. Cei care ignoră cu aroganță înțelepciunea divină ajung de obicei la a suporta consecințele (Galateni 6:7). Cel mai important, Cuvântul lui Dumnezeu ne ajută să adoptăm o atitudine potrivită cu privire la finanțele noastre (Matei 6:19-24).
  5. Cei care se încred în Dumnezeu nu sunt nevoiți să se îngrijoreze cu privire la planificarea viitorului lor din punct de vedere financiar. În concepția greșită a unora, credincioșii nu au nevoie să economisească pentru viitor sau să-și întocmească o asigurare. De fapt, Cuvântul lui Dumnezeu ne încurajează să planificăm în ce privește responsabilitățile noastre financiare viitoare (Proverbe 21:5). Este înțelept să fii pregătit pentru eventuale cheltuieli viitoare – care cred că includ și pensionarea, și alte achiziții majore. Este, de asemenea, înțelept să fii pregătit pentru posibile evenimente catastrofale – care cred că îndreptățesc întocmirea unei asigurări (Proverbe 27:12). Strângerea de economii și întocmirea unei asigurări pot constitui o modalitate de a arăta dragoste altora prin faptul că nu vei fi dependent de ei la o vârstă înaintată și nu vei avea nevoie disperată de ajutor în eventualitatea în care intervin costuri medicale majore.

În mod cert, nu trebuie să ne încredem în propriile convingeri, ci să privim în Cuvântul lui Dumnezeu pentru a învăța cum să ne administrăm cu înțelepciune finanțele. Când suntem interesați să aflăm ce spune Biblia despre administrarea banilor, suntem de asemenea îndreptați către Evanghelie. Isus face ceea ce unii ar descrie ca fiind cea mai mare greșeală din punct de vedere financiar. Cartea Proverbe ne învață că este o nebunie să te oferi să girezi pentru un împrumut (Proverbe 22:26-27). Totuși, acesta este exact lucrul pe care l-a făcut Isus pentru noi, oferindu-se pe Sine Însuși ca garanție pentru plata păcatului nostru: „Voi cunoașteți harul Domnului nostru Isus Cristos, care, deși a fost bogat, de dragul vostru a devenit sărac, pentru ca voi să vă îmbogățiți prin sărăcia Lui” (2 Corinteni 8:9). Binecuvântat să fie Dumnezeu fiindcă nu doar a plătit datoria noastră imensă, ci ne-a și făcut bogați cu neprihănirea Sa desăvârșită!

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)