Feriți-vă de Evanghelia prosperității emoționale

Feriți-vă de Evanghelia prosperității emoționale

Mulți dintre noi au auzit de Evanghelia prosperității – o învățătură periculoasă și falsă care susține că Dumnezeu oferă prosperitate materială celor care au credință. Un semn adevărat al credinței autentice, susțin în mod fals învățătorii prosperității, sunt sănătatea și bogăția. Această învățătură gravă face ravagii în întreaga lume, în special acolo unde locuiesc eu, în Africa de Sud. Din fericire, învățători credincioși ai Bibliei și organizații excelente precum The Gospel Coalition Africa s-au împotrivit acestei învățături false.

Totuși, mă întreb dacă nu există o versiune puțin mai subtilă, axată pe emoții, a acestei învățături distorsionate. În timp ce mulți evanghelici ar denunța cu ușurință Evanghelia prosperității în materie de sănătate și bogăție, cred că ar exista mai puțină claritate cu privire la ceea ce voi descrie ca fiind „Evanghelia prosperității emoționale”.

Ce este Evanghelia prosperității emoționale?

Iată cum am putea rezuma evanghelia prosperității emoționale: credința autentică în Hristos înlătură toate emoțiile negative. Prin urmare, prezența emoțiilor negative – frică, anxietate, furie sau tristețe – dezvăluie o lipsă de credință. La prima vedere, mulți evanghelici au impresia că Biblia susține acest punct de vedere. Gândiți-vă la un verset bine cunoscut care, atunci când este citit fără a avea în vedere contextul biblic mai larg, pare să susțină acest lucru:

„Celui cu mintea statornică Tu îi asiguri pacea – da, pacea, căci se încrede în Tine.” (Isa. 26:3).

Pace perfectă, s-ar părea, pentru cei care se încred în Dumnezeu.

Credința nu produce emoții pozitive?

Așadar, cum ar trebui să reflectăm asupra acestui aspect? Cu siguranță, o credință profundă în Dumnezeu duce la emoții pozitive, nu? Se pare că există mai multe versete pe care le-am putea cita pentru a arăta acest lucru. Luați în considerare, de exemplu:

  • „Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, prin rugăciune şi cerere, cu mulţumire, faceţi cunoscute cererile voastre înaintea lui Dumnezeu.” (Fil. 4:6).
  • „Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea…” (Gal. 5:22).
  • „Însuşi Domnul păcii să vă dea pace întotdeauna şi în orice fel.” (2 Tes. 3:16).

Există în mod clar o legătură între credința noastră și emoțiile noastre. Dar este mult prea ușor ca această legătură să fie înțeleasă greșit.

Sunt sigur că, la fel ca mine, vă puteți raporta la experiența de a încerca să faceți față unei emoții „negative”. Dacă noi suntem cei care ne luptăm cu emoțiile negative, s-ar putea să le minimalizăm – să pretindem că nu există cu adevărat, să le respingem sau să ne distragem atenția cu altceva. Dacă prietenul nostru (sau soțul/soția sau copilul) se luptă cu emoții negative, am putea încerca să „rezolvăm” problema încurajându-l să aibă încredere în Dumnezeu sau să aibă mai multă încredere în Dumnezeu. Se pare că nu prea știm ce să facem cu aceste emoții negative. De ce le experimentăm atât de des? Sunt ele în viețile noastre pur și simplu din cauza eșecului nostru de a ne încrede în Dumnezeu? Oare o credință mai profundă va elimina întotdeauna emoțiile negative?

Explorați-vă emoțiile negative

Ceea ce ne trebuie este o abordare mai nuanțată a înțelegerii emoțiilor. Din fericire, există o resursă excelentă care ne ghidează cum să facem acest lucru. În excelenta carte a lui Alasdair Groves și Winston Smith, Untangling Emotions, primim o explicație bogată și practică despre cum să ne gândim la emoții în mod biblic. Ei evidențiază un lucru pe care creștinii îl înțeleg în mod intuitiv: emoțiile noastre indică activitatea din inimile noastre. Iar într-o lume distrusă, plină de păcat și suferință, emoțiile noastre negative ne amintesc că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie. În acest sens important, emoțiile negative ne ajută să ne conectăm la realitate. Emoțiile noastre negative ne reamintesc că lucrurile sunt greșite. Iar prin conectarea emoțiilor negative la scenarii specifice, putem deveni mai specifici cu privire la ce anume nu merge bine – fie în inimile noastre, fie în circumstanțe.

Abordați-vă emoțiile negative împreună cu Domnul

Voi încheia această postare cu un sfat practic pe care Groves și Smith ni-l dau cu privire la înțelegerea și abordarea emoțiilor negative: discerneți ce „spun” emoțiile voastre negative și abordați-le împreună cu Domnul1 .

Cu alte cuvinte, în loc să încercați să „rezolvați problema” emoțiilor negative, ascultați-le și urmăriți legăturile lor cu convingerile, dorințele și circumstanțele. Apoi vorbiți cu Domnul despre asta. Dacă putem învăța să ne explorăm emoțiile – chiar și pe cele negative – atunci vom începe să înțelegem mai bine ce se întâmplă de fapt în inimile noastre. Și vorbind cu Domnul în rugăciune, ne ducem suferința la Cel căruia îi pasă de noi și care ne poate ajuta.

Așa că feriți-vă de evanghelia prosperității emoționale. Aceasta fie vă va face să vă simțiți vinovați în mod fals, fie vă va încuraja să înăbușiți și să minimalizați ceea ce ar trebui explorat și analizat prin rugăciune.

Cât de bine ar fi să urmați sfatul din Psalmul 62:8: „Poporule, încrede-te în El în orice vreme, varsă-ţi inima înaintea Lui! Dumnezeu este adăpostul nostru.”

Întrebări pentru reflecție

  1. Ați crezut vreodată într-o versiune a evangheliei prosperității emoționale? De ce credeți că ați făcut-o?
  2. De ce emoțiile negative pot fi de fapt foarte importante și utile?
  3. Cum ar fi să vă explorați și să vă rugați astăzi în legătură cu emoțiile voastre negative?

1 Alasdair Groves și Winston Smith, Untangling Emotions, (Wheaton, IL: Crossway, 2019).


Tradus cu permisiunea asociației Biblical Counseling Coalition. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului. Pentru această traducere, copyright © aparține asociației BCC.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)