Învingând disperarea

Învingând disperarea

Suntem blocați în case de câteva săptămâni1 și mulți dintre voi nu ați avut niciun contact social semnificativ în tot acest timp. Unii dintre voi nu sunt doar blocați, ci și concediați. Poate că ați solicitat indemnizații de șomaj pentru că firma voastră s-a închis practic. Alții dintre voi dețin afaceri și începeți să vă întrebați dacă veți supraviețui crizei economice provocate de restricțiile impuse de această pandemie. Mulți se întreabă dacă nu cumva vor lua virusul de temut și vor muri.

Pentru alții, disperarea începe să ronțăie pe la marginile gândurilor lor. Simțiți că vă cuprinde un sentiment de disperare și, precum o anvelopă cu o pană lentă, vă simțiți din ce în ce mai jos pe zi ce trece. Oricum i-ai spune, simți că îți pierzi speranța; lumea este cenușie, îți este greu să te bucuri de viață, pur și simplu nu reușești să te motivezi. Ce poți face atunci când începi să disperi, când speranța pare atât de îndepărtată?

Este vorba de pandemie sau de altceva?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să recunoști că nu evenimentele acestei pandemii te fac să deznădăjduiești! Nu poți trasa o linie directă între evenimente și emoțiile tale. Vezi tu, ceva se interpune între acele evenimente și sentimentele tale de deznădejde. Este vorba de modul în care interpretezi tu acele evenimente. Circumstanțele acestei pandemii trebuie să treacă mai întâi prin grila de interpretare înainte de a simți disperare sau descurajare. Ai observat prieteni care par neafectați? Ei trec prin aceleași lucruri ca și tine și totuși par fericiți. Cum se poate așa ceva? Pentru că ei interpretează aceleași evenimente în mod diferit.

Ce îți spui ție însuți? Într-un anumit sens, inima ta îți spune: „Aceste evenimente înseamnă…”. Gândește-te cu atenție. Ce anume îți spui ție însuți care produce această disperare? Aceste evenimente înseamnă: „Slujba mea se termină, compania nu-și va reveni și cine știe ce fel de greutăți vor rezulta”. Aceste evenimente înseamnă: „Viața nu va mai fi niciodată la fel, știu asta”. „Cu fluctuațiile de pe piața bursieră, fondurile mele de pensii au fost distruse și nu voi putea face ceea ce aveam de gând să fac.” „Viața de care m-am bucurat odată nu va mai fi posibilă.” Gândește-te la asta. Ce îți spune disperarea ta?

Cum poți învinge disperarea în aceste circumstanțe dificile? Știi deja răspunsul: Schimbă interpretarea circumstanțelor tale! Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne bazăm pe platitudini de suprafață de genul: „Suntem cu toții împreună în această situație și vom reuși să trecem peste”, pentru că aceasta poate fi o interpretare falsă. Adevărul este că s-ar putea ca locul de muncă să dispară, iar viața să nu mai fie la fel. Nu, trebuie să încorporezi interpretări bazate pe caracterul și revelația lui Dumnezeu, adică interpretări care sunt adevărate și sigure.

Interpretând în mod corect

Dacă vrei să ai o interpretare adevărată a evenimentelor prezente, atunci amintește-ți de promisiunile lui Dumnezeu. Iată o promisiune pe care să ți-o amintești din Evrei 13: „Să nu fiţi dintre cei care iubesc banii! Fiţi mulţumiţi cu ceea ce aveţi, pentru că El a spus: „Nicidecum nu te voi părăsi, nici nu te voi uita!“ Astfel, putem spune cu încredere: „Domnul este ajutorul meu; de aceea nu mă voi teme! Ce-mi poate face un om?!“”. Indiferent ce se întâmplă în viață, Dumnezeu nu te va părăsi și nu te va abandona niciodată, niciodată. Observă că această promisiune vine ca răspuns la grijile legate de bani. Poate că trebuie să înveți să te mulțumești cu ceea ce ai și să uiți de toate lucrurile pe care ți le-ai cumpăra cu banii pe care ai urma să-i câștigi. Ai ceva mai bun – pe Dumnezeu Însuși. Învață să te bucuri de El mai degrabă decât de toate lucrurile pe care le poți acumula. Spre deosebire de bogăție, Îl poți avea pe El ca posesiune, căci El nu te va părăsi niciodată. El face această promisiune oamenilor care se tem de ceea ce le pot face alții. Oare nu tocmai asta îți alimentează disperarea – te temi de ceea ce ar putea decide să facă alții din conducere și care ar putea pune capăt confortului din viața ta? Domnul este ajutorul tău și El nu te va părăsi niciodată. Așadar, refuză să te gândești: „Asta înseamnă sfârșitul vieții bune de care m-am bucurat” și, în schimb, amintește-ți că pierderea lucrurilor materiale și răul pe care alții ți-l pot provoca sunt momentele în care Dumnezeu Se va arăta ca fiind însoțitorul și ajutorul tău credincios.

Există o altă interpretare care ar trebui să te ajute să navighezi în direcția opusă disperării. O interpretare care te va împinge spre disperare este: „Cea mai bună viață a ta este acum!”. Acum, această interpretare îți va răpi cu siguranță speranța. Dumnezeu spune clar: „Cea mai bună viață a ta este mai târziu!”. Dumnezeu ne-a promis bucurie veșnică, fără păcat și fără blestemul acestuia, atunci când vom locui pe un pământ nou și glorios. Trebuie să vezi această viață prezentă, cu neliniștea, greutățile, durerile de inimă, imprevizibilitatea (și da, pandemiile) ei, ca fiind temporară – și să privești spre cea veșnică. Acei oameni cărora li s-a adresat scriitorul către Evrei știau despre pierderea a ceea ce părea prețios. Aflau pe pielea lor că „cea mai bună viață a ta acum”, era o minciună. Scriitorul descrie situația acestor oameni în Evrei 10:32-34. Ei au suferit persecuții, întemnițare, confiscarea proprietății și ridiculizarea publică. Dar au putut face față pentru că știau că îi așteptau posesiuni mai bune și durabile.

Această pandemie poate provoca pierderea confortului tău și viața nu va mai fi la fel. Dar acesta nu este un motiv de disperare. Privește spre viitor, spre momentul în care vei avea posesiuni mai bune și durabile. Apostolul Pavel, abordând chiar problema deznădejdii, a scris în 2 Corinteni 4: „De aceea, noi nu ne descurajăm ci, chiar dacă omul nostru din afară piere, totuşi omul nostru dinăuntru este înnoit din zi în zi. Căci necazul nostru uşor de purtat şi temporar, lucrează în noi o greutate veşnică de slavă, dincolo de orice imaginaţie. Noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele care nu se văd, deoarece cele care se văd sunt trecătoare, dar cele care nu se văd sunt veşnice.” Refuză să gândești: „Cea mai bună viață a mea s-a dus pentru totdeauna”, și gândește-te în schimb: „Viața în această pandemie, cu toate pierderile ei, nu este decât ușoară și trecătoare. Ceva mai bun, ceva glorios, ceva veșnic, este încă în posesia mea”. Aceasta este interpretarea corectă cu privire la lucrurile cu care te confrunți.

Iată o altă interpretare dată de Dumnezeu. „Această pandemie înseamnă că Dumnezeu te iubește”. Această interpretare provine din acel pasaj familiar, Evrei 12:4-7. Acelorași oameni care au suferit batjocura, închisoarea și confiscarea bunurilor lor, Dumnezeu le spune: „Iată, toate aceste greutăți sunt disciplinare, iar disciplinarea înseamnă că Eu vă iubesc. Este o dovadă că sunteți copiii Mei”. Da, este adevărat. Orice greutăți pe care le suferi vin din mâna unui Tată care te iubește. Dumnezeu spune în mod clar că orice greutăți din viață au fost făcute pe măsura ta pentru ca tu să crești, pentru că El spune mai târziu: „Întotdeauna, orice disciplinare este mai degrabă dureroasă decât plăcută, dar, mai târziu, cei care au fost disciplinaţi prin ea adună rodul paşnic al dreptăţii” (v. 11). Așadar, când te uiți la această pandemie, refuză să te gândești: „Suntem sortiți unei existențe sumbre, acum că am pierdut atât de multe” și, în schimb, dă-i interpretarea corectă: „Dumnezeu ne iubește și ne-a adus acest virus îngrozitor pentru ca noi să cunoaștem pacea mai mare a neprihănirii”. Vezi tu, Dumnezeu intenționează ca poporul Său aflat în suferință să găsească speranță, iar El îndeplinește acest lucru prin suferință, dacă o privești în mod corect.

Așadar, treci la treabă. Ce îți spune disperarea ta și cum îi vei răspunde? Începe sarcina extrem de importantă de a-ți interpreta circumstanțele prin prisma Scripturii. Luptă împotriva disperării.


1 Articol publicat în mai 2020.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)