Sfaturi înțelepte de la sfătuitorul lui Iov, Elihu

Sfaturi înțelepte de la sfătuitorul lui Iov, Elihu

Cartea Iov este cunoscută mai ales ca fiind prima carte scrisă din Biblie, o istorisire a durerii și a suferinței și o poveste în care Dumnezeu vorbește și ne ajută să înțelegem mai bine puterea, înțelepciunea și controlul Său. Dar cartea Iov este, de asemenea, o poveste de consiliere. Timp de 30 de capitole, îl vedem pe Iov primind sfaturi proaste de la cei trei prieteni ai săi, apoi avem șase capitole de sfaturi bune de la Elihu și, în final, cinci capitole de dialog între Iov și Dumnezeu. De cele mai multe ori ne concentrăm lectura și studiul lui Iov pe primele două capitole și pe ultimele cinci capitole ale cărții și sărim peste cele treizeci și șase de capitole de consiliere din mijloc. Aceasta este o greșeală. Există atât de multe lucruri pe care le putem învăța despre cum să fim buni sfătuitori analizând atât sfaturile proaste ale prietenilor lui Iov, cât și sfaturile bune ale lui Elihu.

Putem învăța valoarea răbdării și disponibilitatea de a sta alături de cei care suferă timp de zile întregi. Putem învăța să așteptăm până când sunt pregătiți să vorbească despre furtuna care clocotește în interiorul lor. Putem învăța să ascultăm cu adevărat și să nu condamnăm fără date concrete (principala problemă cu prietenii lui Iov este că au eșuat aici). Sunt multe lucruri pe care le putem învăța din aceste capitole, dar astăzi vreau să mă concentrez doar asupra câtorva aspecte din sfatul cel bun al lui Elihu.

1) Sfatul înțelept nu necesită experiență și vârstă (Iov 32:4, 6-12).

Elihu declară că a tăcut pentru că era cea mai tânără persoană de acolo. El a sperat că persoanele mai în vârstă vor vorbi cu înțelepciunea care se potrivește vârstei lor, dar când nu au reușit să facă acest lucru, el și-a dat seama că același Dumnezeu este în toți și că El constituie adevăratul motiv al înțelepciunii noastre.

Orice părinte știe că până și copiii noștri ne pot mustra pentru păcatele noastre, Dumnezeu se folosește de ei pentru a ne convinge și a ne cizela. El le deschide buzele pentru a spune adevărul cu dragoste. Copiii noștri credincioși sunt în egală măsură împuterniciți de Duhul Sfânt să vorbească în viețile noastre și să ne ajute să vedem unde am eșuat în călătoria noastră spre asemănarea cu Hristos.

2) Sfatul înțelept nu necesită o istețime rapidă (Iov 32:11).

Nu știm cu siguranță când a sosit Elihu în scenă. Poate că a stat acolo timp de șapte zile cu prietenii lui Iov sau poate că a sosit în a opta zi. Ceea ce știm este că el a stat acolo și a ascultat în tăcere, timp de treizeci de capitole, discuțiile contradictorii dintre Iov și prietenii săi. El nu a intervenit cu mustrări ascuțite și replici ironice. În schimb, și-a format gândurile în timp ce ei vorbeau și, când în sfârșit și-au epuizat cuvintele, a luat cuvântul și i-a confruntat pe toți. De aici, vedem că și cei care nu sunt gânditori rapizi pot oferi sfaturi excelente.

Acesta este adesea locul în care mă aflu eu în consiliere. Sunt un gânditor lent: spre deosebire de soția mea, care discerne repede ce se întâmplă, mie îmi ia timp. Soția mea spune că ea are dreptate în primul moment, dar eu am mai multă dreptate după douăzeci de minute. Deși uneori invidiez rapiditatea soției mele, procesarea mea lentă este la fel de valoroasă în consiliere. În momentul în care înțeleg ce se întâmplă, am elaborat deja trei puncte și douăzeci de întrebări pentru a ajuta persoana consiliată să mă urmărească. Atât rapiditatea soției mele, cât și ritmul meu lent sunt valoroase în consiliere.

3) Sfatul înțelept necesită ascultare (Iov 32:11-12).

Timp de treizeci de capitole, Elihu a rămas tăcut. În acest timp, el a reușit să culeagă ceea ce fiecare dintre acești bărbați credea că este problema care a dus la suferința lui Iov și să înțeleagă punctul lor de vedere. Discuțiile lor în contradictoriu i-au dezvăluit inimile lor, permițându-i să ofere un sfat mai bun și mai precis.

Și noi trebuie să acordăm timp pentru a asculta înainte de a ne deschide gura. Ne este mult prea ușor să dăm replici ingenioase și argumente bine întemeiate care, în mod normal, ar putea fi de ajutor, doar pentru a descoperi că, dacă am fi ascultat, am fi aflat că adevărata problemă se află în altă parte. Fiecare dintre noi este unic și ne putem lupta cu aceleași păcate, dar din motive diferite. Din această cauză, trebuie să fim grabnici la ascultare și înceți la vorbire (Iacov 1:19).

4) Sfatul înțelept abordează păcatul (Iov 32:2-3).

Atunci când Elihu vorbește, el vorbește dintr-o poziție de frustrare față de Iov pentru că a presupus că dreptatea lui Îl împiedica pe Dumnezeu să acționeze, iar în monologul său, el îl atrage atenția asupra lui Iov pentru concepția sa diminuată despre Dumnezeu. Doar pentru că Iov este neprihănit nu înseamnă că Dumnezeu este limitat în vreun fel și nici nu înseamnă că Dumnezeu trebuie să vină să se întâlnească cu Iov și să răspundă întrebărilor sale. De aceea, Iov 32:2 spune: „[Elihu] s-a mâniat [împotriva lui Iov] pentru că acesta se îndreptăţea pe sine înaintea lui Dumnezeu.”.

Elihu era de asemenea frustrat de prietenii lui Iov pentru că îl condamnau pe Iov fără a-i găsi vreo vină (Iov 32:3). Prietenii săi sunt mustrați pentru că au crezut că suferința este o dovadă a păcatului, iar Iov este mustrat pentru că a crezut că Dumnezeu acționează fără motiv.

5) Sfatul înțelept Îl înalță pe Dumnezeu (Iov 33:12-18, 34:5-37).

Elihu vorbește despre cum Dumnezeu este Creatorul, mai mare decât orice muritor, nu face niciun rău, este drept, neprihănit, puternic și fără greșeală. Elihu Îl înalță pe Dumnezeu ca fiind dincolo de înțelegerea noastră. Dumnezeu se mișcă în fiecare pâlpâire de lumină, picătură de apă și rază de soare. El este forța din spatele tuturor condițiilor meteorologice, iar noi nu avem abilități care să se compare cu puterea Sa. Cum poate atunci un bărbat sau o femeie să stea în fața lui Dumnezeu și să Îi pretindă să respecte regulile noastre? Este de neînchipuit. Și totuși, cu toții Îi cerem lui Dumnezeu să se plieze pe regulile noastre din când în când și avem nevoie să ni se reamintească cât de mare este El și cât de mici suntem noi. Elihu îi amintește lui Iov că „Dumnezeu este mai mare decât omul… Căci Dumnezeu vorbeşte când într-un fel, când în altul, dar omul nu ia seama.” (Iov 33:12b, 14).

6) Sfatul înțelept nu arată părtinire (Iov 32:21-22).

De-a lungul Scripturii, Dumnezeu ne cheamă pe toți să ne tratăm unii pe alții în mod egal (Iacov 2:1-13) și cu imparțialitate (Proverbe 1:1-3, 2:9). În cazul lui Elihu, aceasta însemna să scoată în evidență argumentele greșite atât ale lui Iov, cât și ale prietenilor săi. În consiliere, aceasta înseamnă adesea să nu arătăm favoruri persoanei din încăpere care are mai multă putere, statut, intelect sau prezență. Indiferent cine se află în cameră cu tine ca și consilier, datoria ta este să fii imparțial, reprezentând adevărul lui Dumnezeu tuturor părților cu acuratețe și curaj. Ești chemat să îi tratezi în mod egal și fără lingușire, chiar dacă sunt cunoscuți, respectați, bogați, în vârstă, înstăriți, sau chiar dacă sunt pastorul sau angajatorul tău.

7) Sfatul înțelept poate veni de la un egal (Iov 33:6-7).

„Și eu sunt o bucată de lut”, spune Elihu. El face apel la faptul că toți suntem făcuți de mâinile aceluiași olar. Suntem semeni. Suntem egali. Suntem co-moștenitori ai aceleiași promisiuni. Persoana consiliată și consilierul împărtășesc aceeași poziție în fața lui Dumnezeu și trebuie să se raporteze unul la celălalt ca niște semeni care învață aceleași lecții în ritmuri diferite.

Concluzie

Elihu este cel mai vechi exemplu de bun sfătuitor pe care îl avem scris și el ne dă multe exemple de cum să sfătuim bine, arătându-le celor pe care îi sfătuim o viziune mai largă despre cine este Dumnezeu. Prin exemplul său evlavios, putem cu toții să învățăm și să creștem pentru a deveni consilieri mai buni și mai evlavioși. Putem deveni niște ascultători, slujitori și încurajatori mai eficienți. Vă îndemn să citiți singuri cuvintele lui Elihu și să vedeți cum puteți crește observându-l pe acest profesor antic de consiliere.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)