Idolii Inimii – Introducere în serie

Idolii Inimii – Introducere în serie

Introducere

Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, Care te-am scos din țara Egiptului, din casa robilor. Să nu ai alți dumnezei în afară de Mine (Ex. 20:2-3).

Să nu-ți faci chip cioplit și nici vreo înfățișare a ceea ce este sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele de sub pământ. Să nu te pleci înaintea or și să nu le slujești, fiindcă Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, Care pedepsesc copiii pentru nelegiuirea părinților lor, până la a treia sau a patra generație a celor ce mă urăsc și arăt îndurare față de mii de generații ale celor ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele (Ex. 20:4-5).

Fiul omului, oamenii aceștia și-au înălțat idolii în inimă și și-au așezat înainte nelegiuirea ca pricină de cădere (Ez. 14:3)

cu privire la felul vostru de altădată, să vă dezbrăcați de omul cel vechi, care se strică după poftele înșelăciunii (Ef. 4:22).

Poftele firii (plăcerile sau tânjirile) este un termen care sumarizează tot ce este greșit cu noi în ochii lui Dumnezeu. În păcat, oamenii se întorc de la Dumnezeu ca să slujească dorințelor lor. Prin har, oamenii se întorc spre Dumnezeu de la poftele lor. Potrivit cu evaluarea făcută de Domnul, noi toți am trăit în poftele cărnii noastre, trăind după poftele firii și ale minții (Ef. 2:3). Cei ce nu sunt în Cristos sunt controlați pe deplin de ceea ce poftesc (desigur că trăiesc pentru bani, reputație, succes, înfățișare și dragoste. Pentru ce altceva să trăiesc?). Conflictul cel mai semnificativ în creștin este între ceea ce dorește Duhul și ce dorim noi…
În limbaj modern asemenea pofte sunt deghizate sub formă de așteptări, scopuri, nevoi simțite, dorințe, cereri, tânjiri, înclinații ș.a.m.d. (David Powlison)

Natura idolilor

Ce sunt idolii inimii?

Un idol este orice lucru din viața noastră care ocupă locul care trebuie ocupat numai de Dumnezeu. Orice lucru care este central în viața mea, orice lucru care mi se pare esențial… Un idol este orice lucru prin care trăiesc și de care depind, orice lucru care deține o poziție de contrl în viața mea în asemenea manieră încât mișcă, motivează și atrage în moduri substanțiale timpul, atenția, energia și banii mei. (Martyn LLoyd Jones)

Ți-a câștigat ceva sau cineva pe lângă Isus Cristos încrederea ta funcțională, preocuparea, loialitatea, slujirea, frica sau plăcerea ta? La ce privești pentru stabilitate, siguranță și acceptare în viață? Ce te-ar face cu adevărat fericit? Unde cauți putere și succes? (David Powlison)

Idolatria este un act de trădare cosmică

Puterea idolilor

Puterea de a distorsiona gândirea

Idolii tăi definesc binele și răul în moduri contrare definițiilor lui Dumnezeu. Ei născocesc un întreg sistem de credință fals. Ei stabilesc o poziție specifică de control care este legată de pământ: fie în obiecte (ex. poftă după bani), fie alți oameni (ex. trebuie să îl mulțumesc pe tatăl meu critic), fie în mine însumi (ex. încredere în sine pentru a-mi urmări agenda). Asemenea dumnezei falși creează legi false, definiții false ale succesului și eșecului, ale valorii și stigmatului. Idolii promit binecuvântări și avertizează cu privire la blesteme pe cei care reușesc sau falimentează în standardele lor. Dacă fac suficienți bani, voi fi în siguranță. Dacă reușeșsc să-i fac pe acești oameni să mă placă și să mă respecte, atunci viața mea este validată. (David Powlison)

Ei nu cunosc, nici nu înțeleg, căci ochii le sunt acoperiți ca să nu poată vedea, iar inimile lor sunt întunecate, ca să nu poată lua aminte… El se hrănește cu cenușă și o inimă înșelătoare îl conduce greșit. Nu se poate elibera singur, nu poate spune: ceea ce țin în mână nu este oare o minciună? (Isaia 44:18, 20)

Puterea de a distorsiona emoțiile

Apusul idolilor

Autoîndreptățirea dată la o parte

Identificarea idolilor

Înlocuirea idolilor

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)