Sunt blocat în păcatul meu sexual. Ajung mereu de unde am plecat. Cum să mă schimb cu adevărat?

Sunt blocat în păcatul meu sexual. Ajung mereu de unde am plecat. Cum să mă schimb cu adevărat?

Transcript:

Sunt blocat în păcatul meu sexual. Ajung mereu de unde am plecat. Cum să mă schimb cu adevărat?

Experiența de a fi blocat într-un anumit tipar de păcat e unul dintre cele mai descurajante lucruri care le poate trăi cineva. Nu știu dacă e corect să spun asta, dar din experiența mea aș spune că în cazul oamenilor care se luptă în mod particular cu păcatul sexual, poate că mai mult decât în cazul luptei cu drogurile sau cu alcoolul, Facebook-ul sau cu orice alte lucruri care dau dependență, există ceva incredibil de descurajant în legătură cu încăpățânarea care însoțește acest păcat. Este acea situație în care fac ceva ce știu că e greșit, nu vreau să fac acest lucru, dar pur și simplu mă găsesc făcând acest lucru. Dacă te regăsești în această situație, apare acest sentiment demoralizator că uneori reușesc să-mi revin și să mă abțin pentru o vreme, dar apoi mă prăbușesc iar, într-un fel care mă face să simt că nu există speranță.

E imposibil să ajungi înapoi de unde ai plecat. […] Dacă Domnul este prezent și dacă înveți să-ți plângi păcatul mai mult, atunci nu te-ai întors de unde ai plecat.

Apreciez felul în care e formulată întrebarea, sentimentul de a ajunge de unde ai plecat. Cred că de aici aș dori să plec, oferind ceva puțin diferit. Cred că acea idee de a fi blocat înapoi de unde ai plecat este o abordare foarte intuitivă a ceea ce simți, dar nu este cadrul corect. E imposibil să ajungi înapoi de unde ai plecat. Scopul lui Dumnezeu de răscumpărare pentru viața noastră nu lucreză cu standarde de tipul – cât timp ai reușit să trăiești fără să… Nu căuta un anumit nivel sau standard pe care trebuie să îl atingi și apoi ești în regulă, și dacă nu mai faci niciodată acest lucru, acesta este singurul succes adevărat. Duhul Dumnezeului cel viu își găsește plăcerea în fiecare luptă în parte, de fiecare perioadă de 5 secunde în care o fantezie temporară îți vine în minte, iar tu spui „Nu, nu vreau asta! Doamne, ajută-mă!” Această situație este complet diferită de o perioadă de 5 secunde în care ai lăsat lucrurile să decurgă, iar gândurile se „evaporă” și apoi dispar.

Există ceva drept în a câștiga lupte deoarece Duhul ți-a încredințat inima că acest lucru este greșit și că tu vrei să trăiești într-un mod diferit. Îmi amintesc că citeam recent în cartea lui David Powlison despre eliberarea din păcatul sexual, în care vorbea despre faptul că simplul fapt că inima ta este zdrobită de păcatul tău, în loc să spui: „Da! Pe cai și să pornim!”, e un rod minunat al Duhului Sfânt. E imposibil să fii înapoi de unde ai plecat. Fiecare zi, fiecare bătălie, fiecare luptă, fiecare victorie, fiecare rod al Duhului Sfânt pe care îl guști arată că nu mai ești de unde ai plecat, ci că avansezi în Împărăția sfințirii, a glorificării lui Dumnezeu, în faptul înveți să te închini lui Dumnezeu, să urăști răul și să iubești ce este bun. Și cu cât vezi mai mult lucrurile în felul acesta, cu atât mai greu o să ajungi în acea stare disperată de tipul: „O, nu, iar am făcut acest lucru! Tot progresul meu a fost în zadar!” În schimb, vei realiza că Dumnezeu îți dă har zilnic, și chiar guști din harul Lui! Și, în mod ironic, acesta e unul dintre cei mai inspiraționali, puternici și motivaționali factori care să te ajuți să te îndepărtezi de păcat și să să trăiești, de fapt, cu o puritate care este mai adâncă, mai de durată și mai profundă, cu linii de bătălie care se mută într-o direcție mai bună, iar tu avansezi spre inamic și lupta ta se află acum în alt loc decât era în mod obișnuit.

Vom fi cu toții ispitiți până în momentul în care Domnul va reveni. Vom avea cu toții păcate de mândrie, lăcomie, egoism, poftă, până când Domnul va reveni, dar dorim cu ardoare ca liniile de bătălie să avanseze tot mai departe de faptele noastre, de obiceiurile noastre încăpățânate, și să devină doar momente de alunecare, în loc de momente în care să alergăm ca într-o cursă în cealaltă direcție cu indulgențe lipsite de vinovăție. Acele mici victorii sunt lucrurile pe care trebuie să te concentrezi și să recunoști că, dacă Domnul este prezent și dacă înveți să-ți plângi păcatul mai mult, atunci nu te-ai întors de unde ai plecat.

Tradus cu permisiunea asociației Christian Counseling & Education Fundation. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului – Biserica Logos București.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)