Ce efect are prețuirea frumuseții lui Dumnezeu

Ce efect are prețuirea frumuseții lui Dumnezeu

„Un singur lucru cer de la Domnul și‑l caut cu stăruință: să locuiesc în Casa Domnului în toate zilele vieții mele, ca să privesc frumusețea Domnului și să‑L caut în Templul Lui.” (Psalmul 27:4)

Frumusețea lui Dumnezeu se găsește în gloria nespus de strălucitoare a tuturor atributelor Sale. Gustul nostru pentru frumusețe și pentru lucrurile care trezesc cele mai profunde sentimente trebuie cultivat în mod consecvent, pentru că în caz contrar ne vom mulțumi cu imagini distorsionate ale frumuseții, care ne vor lăsa goi, descurajați și înfometați spiritual. Când definiția pe care o dai frumuseții își găsește originea în perfecțiunea eternă a lui Dumnezeu, există efecte directe asupra fiecărui aspect cu care te confrunți.

Voi aborda doar câteva exemple de efecte ale acestui lucru: în modul în care îndurăm suferințele, în lupta cu nesiguranța, în lupta cu pofta sexuală, în eliberarea de a mai fi lumești. La fel ca David în Psalmul 27, trebuie să cerem să vedem, să căutăm cu stăruință să locuim și să privim frumusețea lui Dumnezeu, pentru a putea să trăim și să ne închinăm lui Dumnezeu în modul în care am fost creați s-o facem. Ochii sunt lumina trupului, direcționați de către inimile noastre. Ne întoarcem privirea către ceea ce credem noi că este bun și vrednic de timpul și energia noastră, ceea ce expune și determină pe cine sau ce lucru slujim ca Dumnezeu al nostru (Matei 6:22-24).

Frumusețea lui Dumnezeu alungă teama în suferință

Cu siguranță sunt circumstanțe în care o teamă corespunzătoare și o exercitare a înțelepciunii ne vor ajuta să avem un comportament responsabil. Dar unde trebuie să își aibă sursa cel mai profund sentiment de siguranță pe care-l avem atunci când ne confruntăm cu circumstanțe de care ne e teamă? Când dușmanii te urăsc, în ziua încercării, fiind părăsit de membrii familiei, încotro ți se îndreaptă inima (Psalmul 27)? În prezența durerii, poți să fii blocat de circumstanțele care te copleșesc. A continua să te concentrezi la ele te va duce la o teamă paralizantă și la o descurajare care te face neputincios. Privește către Mântuitorul tău care a suferit și care nu doar că este fără egal în putere, dar este de asemenea un adăpost, este Dumnezeul care aude și care te-a primit, chiar când toți ceilalți te părăsesc. Dumnezeu cu noi, chiar și în valea umbrei morții, este Cel care face inimile istovite să persevereze și să fie încurajate (Psalmul 23:4).

Frumusețea lui Dumnezeu conduce caracterul și învinge nesiguranța din exterior

Din nou și din nou, devenim preocupați de dorința de a fi altcineva decât cine suntem, bazându-ne doar pe măsuri externe ale frumuseții. Dacă ceea ce prețuim și pe care ne concentrăm sunt forma corpului, gusturile la modă, a primi complimente sau a fi aprobați, atunci vanitatea inimii noastre este expusă. Meditează la dragostea lui Dumnezeu, după cum scria un compozitor, Frederick M. Lehman:

Cu apa mării de am scrie
Iubirea Lui pe ceru-ntins
Și orice om de-ar vrea să fie
Un scrib pe-al slavei necuprins,
Și tot n-ar fi destul să scrii,
Căci mările-ar seca;
Din veșnicii in veșnicii
Se-ntinde dragostea.

Când luăm aminte la magnitudea răbdării și compasiunii lui Dumnezeu față de păcătoși, acest lucru trebuie să ne împingă către o închinare plină de admirație și către gânduri stringente de a imita această dragoste în raport cu cei din jur. Nu mai rămâne loc pentru descurajare datorită nesiguranței din exterior, când ceea ce prețuim este frumusețea nepieritoare a omului dinlăuntru (1 Petru 3:4).

Frumusețea lui Dumnezeu alimentează sfințirea personală și omoară pofta

Dumnezeu este vrednic de toată binecuvântarea, onoarea, gloria și lauda. El este sfânt, sfânt, sfânt și întregul pământ este plin de greutatea infinită a măreției Sale. Nu este niciunul ca Dumnezeul nostru Triunic – Creator al cerului și al pământului, Rege al regilor, Domn al domnilor, Judecător drept, credincios în tot ceea ce spune, singurul Dumnezeu înțelept. Pofta după împlinirea sexuală în orice mod pe care Dumnezeu l-a interzis își pierde atracția în prezența sfințeniei lui Dumnezeu (Proverbe 6:25). Vei conștientiza că dorința ta este nepotrivită, vei fi dezgustat de aceste gânduri și vei da morții păcatul. Dragostea pentru Dumnezeu îți va umple și îți va împlini inima ca să umbli în noutatea vieții pe care o ai în Cristos (Romani 6:4-11).

Frumustețea lui Dumnezeu îți îndreaptă privirile spre veșnicie, dinspre dorințele lumești

Dumnezeu Și-a arătat dragostea față de noi în Cristos prin faptul că ne-a înfiat pe când eram încă departe și răzvrătiți față de Dumnezeu (1 Ioan 3:1; Efeseni 2:1-5). Răspundem în dragoste pentru Dumnezeu, animați de o perspectivă veșnică, astfel încât nu mai iubim plăcerile trecătoare ale lumii (1 Ioan 2:15-17). Tânjim să ne consumăm pentru avansarea evangheliei. Cea mai adâncă speranță și scopul care ne conduce nu vor fi binecuvântările materiale, niște fani în mediul online sau un cont bancar plin. Dacă Dumnezeu ne dă posesiuni în această lume, o inimă concentrată pe frumusețea Lui se va folosi de faptul că are în administrare aceste lucruri pentru a-I aduce glorie lui Dumnezeu.

Fie ca Dumnezeu să ne ajute să avem o inimă hotărâtă să privească la gloria Lui. Citește paginile Scripturii pregătit pentru a-L prețui pe Dumnezeu în toată splendoarea sfințeniei Lui. Petrece timp cu resurse care prezintă în detaliu natura și caracterul lui Dumnezeu. Cântă cântece care îți instruiesc inima și care te aduc să-L lauzi pe Dumnezeu pentru ceea ce este El. Ai părtășie cu frații și surorile tale în jurul frumuseții Dumnezeului nostru. Când faci aceste lucruri, dorința care te va conduce și care se va revărsa din inima ta va fi să-I fii plăcut lui Dumnezeu. A privi la frumusețea Lui te va face să trăiești într-un mod plăcut Lui (2 Corinteni 5:9-10).

Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)