Carantina descoperă nevoia noastră de har
Internetul a căzut din nou. A cui este vina de data aceasta? Cum pot să-mi termin proiectul când toată lumea întrerupe conexiunea mea la internet?” Acestea erau gândurile ce-mi treceau prin minte în timp ce lucram în noul meu birou improvizat de la subsol. Deja era frustrant ritmul rapid în care a trebui să mă adaptez la „biroul de acasă”, dar deconectările constante ale internetului făcea ca totul să fie şi mai frustrant. Iar ultima întrerupere a pus capac.
Mi-ar plăcea să spun că în acel moment am realizat cât de mult am exagerat, dar nu a fost aşa. Am urcat scările de la subsol şi i-am spus soţiei mele, în termeni foarte clari şi la un volum ridicat, cât de frustrat sunt din cauza întreruperii productivității mele.
Carantina în care am trăit în ultimele săptămâni nu m-a făcut o persoană mai mânioasă, ci a scos la iveală cât de puternică era dorința mea de a face totul aşa cum eu gândesc. Viaţa nu este confortabilă în acest moment şi văd clar cât de mult mă aștept să fie.
Versetele la care un consilier face apel în cazul unui conflict sună astfel:
„De unde vin luptele şi certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiţi, şi nu aveţi; ucideţi, sunteţi plini de invidie, şi nu izbutiţi să căpătaţi; vă certaţi şi vă luptaţi, dar nu aveţi, pentru că nu cereţi.” Iacov 4:1-2
Ceea ce îmi doream era ca internetul să funcţioneze atunci când mă găseam în mijlocul unei conferințe video. De fapt, ceea ce îmi doream cu adevărat era ca totul să se deruleze tot timpul după cum speram eu, fără întreruperi! A fi în carantină mă expune la realitatea egoismului meu extrem, ce se observă în faptul că-mi doresc ca fiecare aspect al vieţii să mă slujească şi să-mi facă viaţa mai confortabilă.
Nu am devenit mai mânios, ci am văzut proiectarea lucrurilor aşa cum sunt ele în inima mea atunci când confortul îmi este răpit. M-am mâniat mai des pentru că lucrurile pe care mi le doream îmi erau luate în mod repetat.
Am început să mă simt ca şi cum aş fi într-un şanţ. Frustrările începeau să se adune şi soţia mea trebuia să suporte toate acestea.
Tendinţa din noi, atunci când simţim presiunea faptului că nu primim ceea ce vrem, este ca cei din jur să ne frustreze. Dar când vedem această reacţie izvorâtă din inima noastră, ar trebui să realizăm că Dumnezeu ne arată har suficient prin descoperirea unui domeniu în care avem de crescut.
Iacov 4 este metoda plină de har a lui Dumnezeu prin care ne arată cum să punem un diagnostic asupra chestiunilor ce ţin de inimă atunci când vedem comportamentul nostru problematic. Şi nu doar atât, dar El ne arată şi mai mult har oferindu-ne leacul pentru a rezolva aceste probleme.
Era timpul ca să trec din nou prin ceea ce Scriptura spune cu privire la rezolvarea frământărilor mele în timpul carantinei.
„Însă ne dă un har şi mai mare, căci zice: ‘Dumnezeu le stă împotrivă celor mândri,dar celor smeriţi le dă har.’ Supuneţi-vă deci lui Dumnezeu, împotriviţi-vă Diavolului, şi el va fugi de la voi! Apropiaţi-vă de Dumnezeu, şi El Se va apropia de voi! Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor; curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită! Simţiţi-vă ticăloşia; plângeţi şi tânguiţi-vă! Râsul vostru să se prefacă în plâns, şi bucuria voastră, în întristare! Smeriţi-vă înaintea Domnului, şi El vă va înălţa!” Iacov 4:6-10
În aceste cinci versete scurte, Iacov face legătura dintre focalizarea egoistă şi o inimă plină de mândrie, avertizându-ne că Dumnezeu este în mod clar împotriva celor mândrii, dar celor smeriţi le oferă har. Ne sunt date şapte porunci şi ne sunt oferite trei promisiuni pe care Dumnezeu le va împlini ca rezultat al ascultării şi supunerii noastre.
Porunci | Promisiune |
---|---|
1. Supune-te lui Dumnezeu | Diavolul va fugi de la noi |
2. Împotrivește-te Diavolului | |
3. Apropie-te de Dumnezeu | Dumnezeu se va apropia de voi |
4. Curăţește-ți mâinile | Dumnezeu vă va înălţa |
5. Curăţește-ți inima | |
6. Plânge-ţi păcatele mândriei | |
7. Smereşte-te |
Caratina este modul plin de har a lui Dumnezeu prin care ne expune păcatele, pentru ca astfel să ne putem pocăi de ele.
Conform lui Iacov, mi-am iubit mai mult dorinţele decât pe Dumnezeu şi am comis adulter spiritual împotriva lui Dumnezeu. Aici nu mai era vorba de un obstacol în calea productivității mele, ci era un păcat semnificativ împotriva lui Dumnezeu de care trebuia să mă pocăiesc. Studiind aceste versete, am descoperit că ceea ce ar fi trebuit să fac era să trec prin acest proces înainte de a urca scările de la subsol. Nu am făcut-o, iar în consecință a trebuit să mă împac cu soţia, copii şi cu Dumnezeu, cerându-mi iertare că am transformat dorinţele mele în ceva mai important decât a-L iubi pe Dumnezeu mai presus de orice.
Scriptura ne reamintește că trebuie să privim la motivațiile inimii din spatele cuvintelor, atitudinilor şi a comportamentelor noastre. Carantina ne reamintește că trebuie să vedem dacă nu cumva am făcut din anumite aspecte ale confortului propriu elemente atât de importante ale vieţii noastre încât suntem gata să păcătuim pentru a le obţine. Cu alte cuvinte, caratina este modul plin de har a lui Dumnezeu prin care ne expune păcatele, pentru ca astfel să ne putem pocăi de ele.
Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul, Biserica Logos București, este responsabilă de calitatea traducerii. Copyright © 2020 Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.