De vorbă cu Brad Brandt

Relația dintre psihologie și consilierea biblică

De vorbă cu Brad Brandt

Transcript:

(Brad) Are psihologia ceva de oferit care să fie de folos credincioșilor? Să ne gândim la ce anume presupune psihologia. În cea mai mare parte, în psihologie, oameni necredincioși studiază alte ființe umane supuse eșecului, păcătoși, pentru a trage concluzii despre ce ar trebui să se întâmple în viața cuiva. Încă de la începutul discuției lucrurile vor fi subiective. Dacă am studia o mie de oameni pentru a vedea cum răspund la pierderea unui prieten, și să concluzionăm că acestea sunt lucrurile pe care le fac ei și în felul acesta ar trebui să-i ajuți pe oamenii cu care lucrezi, studiezi oameni supuși eșecului pentru a trage o concluzie despre ce ar trebui să facă oamenii. Scripturile spun că Dumnezeul atotștiutor și înțelept ne-a creat în imaginea Lui, iar Cuvântul Său ne arată ce fel ar trebui să funcționeze viața. E o mare diferență, ca între apă și ulei.

(Nicu) În același timp, ai toate aceste statistici la dispoziție, iar când te ocupi de o persoană creștină, cum te poți adresa cuiva care are Duhul Sfânt și să-i spui: În general oamenii s-au comportat în felul acesta, dar tu ai Duhul Sfânt, așa că nu știu ce să spun…

(Brad) Cum ar putea un sistem dezvoltat de oameni să explice ceea ce ar putea face Dumnezeul suveran prin Duhul Sfânt în viața unei persoane? Iar El spune că lucrează prin această Carte. Aceasta e puterea, acesta este Cuvântul viu al lui Dumnezeu. Unul dintre felurile în care consilierii biblici sunt caricaturizați este că ei sunt simpliști, așa cum spun unii oameni, în timp ce psihologia merge profund. De fapt, Evrei 4:12 ne indică faptul lucrurile sunt exact opus, pentru că Evrei 4:12 spune că Scripturile sunt vii și puternice și mai ascuțite decât orice sabie cu două tăișuri, străpungând până despart sufletul și duhul. Așadar, nu doar că Scripturile îmi spun mie, ca soț, ce trebuie să fac față de soția mea, ci îmi și arată de ce îmi este greu să fac lucrul acela. De exemplu, Iacov 4: „De unde vin luptele și de unde vin conflictele între voi? Nu de aici, din plăcerile voastre care se luptă în mădularele voastre?” Atunci din ce motiv îi spun soției mele acel cuvânt tăios? E din cauza a ceea se întâmplă înăuntrul meu, din cauza dorințelor mele. Ce anume îmi poate schimba dorințele? Duhul lui Dumnezeu poate, prin Cuvântul Său, și am privilegiul de a vedea acest lucru în propria viață și în a celor cu care lucrez.

(Nicu) Uitându-ne în istorie, când a avut loc principala schimbare în Statele Unite? Știu că Jay Adams a fost unul dintre motoarele mișcării de consiliere biblică. Ne poți spune câte ceva despre asta?

(Brad) La începutul anilor 1900 în Statele Unite avea loc conflictul dintre liberalii și fundamentaliștii din țara noastră. Iar fundamentaliștii se împotriveau evangheliei sociale, care, în esență, e încercarea unora care își spun creștini de a spune că ceea ce trebuie să facem este să hrănim oamenii flămânzi și așa mai departe, pentru că asta ar face Isus, ceea ce ar trebui să facem, bineînțeles. Însă ce se întâmpla era că Isus devine un exemplu pentru mine, dar nu e Salvatorul meu. Aceasta era lupta care se ducea, iar fundamentaliștii spuneau că îți vei petrece veșnicia despărțit de Dumnezeu dacă nu Îl cunoști ca Salvator personal. Astfel că răspunsul la acest lucru a fost că trebuie ca oamenii să fie salvați, trebuie să ne asigurăm că oamenii vor ajunge în Cer, trebuie să vestim Evanghelia. Așadar, în timp ajungi să mergi la biserică dacă vrei să afli cum să ajungi în Cer. Felul în care trăiești până ajungi acolo rămâne la latitudinea ta. Iar dacă ai probleme, vei începe să mergi în afara Bisericii, pentru că în același timp, Sigmund Freud trăise în anii 1800, iar ideile lui deveneau populare în universități. Oamenii erau învățați în acest fel, iar în jurul anului 1920 unul dintre primele seminarii a început să predea psihologie, un seminar liberal. Iar câteva decenii mai târziu, a început să pătrundă în unele dintre seminariile evanghelice. „Avem nevoie să folosim psihologia pentru a ajuta oamenii să-și rezolve problemele”.

Apoi, în jurul anilor 1970, Jay Adams a scris acea carte importantă, de cotitură, „Competent pentru a consilia”, și atunci a început mișcarea de consiliere biblică. Dar nu mă refer că mișcarea în sine tocmai lua naștere, ci mă refer la chemarea Bisericii de a se intoarce la ea. Vedeți, puritanii făceau asta și îi spuneau „îngrijirea sufletului”. Îngrijirea sufletelor sau vindecarea sufletelor. Există cărți extraordinare. Era un pastor în Brooklyn în New York în anii 1850, Ichabod Spencer. El a scris o carte, „Schițe pastorale”. Am citit-o și ce vezi acolo este că el consiliază oameni, îi ajută, și și-a făcut timp să scrie ce anume făcea cu acei oameni. Consilierea biblică a existat de la începuturile Bisericii.

(Nicu) Care e situația în Statele Unite acum? Jay Adams a început, oamenii s-au adunat în jurul lui, David Powlison e unul dintre cei mai cunoscuți acum, și știu că venea dintr-un context foarte interesant, nu-i așa? Crește această mișcare sau creștea în trecut, iar acum… Cum vezi lucrurile, cum le-ai descrie?

(Brad) Răspunsul la această întebare e foarte interesant. Jay Adams scrie cartea „Competent pentru a consilia”. Jay Adams a avut un rol esențial în fondarea CCEF (Fundația Educațională a Consilierilor Creștini). Există foarte multe materiale produse de CCEF. A început Asociația Națională a Consilierilor Nouthetici. Nu vreau să spun că doar el, au fost și alții implicați. NANC, cum era numită, era organizația care oferea certificare, CCEF era organizația care se ocupa de pregătire. NANC și-a schimbat denumirea în Asociația Consilierilor Biblici Acreditați (ACBC). Acea organizație tocmai a avut conferința lor anuală în urmă cu două săptămâni și am fost acolo. Au fost introduși 275 consilieri biblici noi anul acesta. Și ca să punem asta în context, a durat 20 de ani ca NANC, cum se numea atunci, să adune 275 de consilieri, iar anul acesta a introdus 275 de noi consilieri într-un singur an. Așadar, interesul în consilierea biblică este exploziv, de fapt a devenit global. Tim Pasma și cu mine am avut privilegiul de a superviza 3 pastori și 2 misionari din Albania care tocmai au fost certificați anul acesta. Iar ei au inființat propria coaliție a consilierilor biblici pentru a oferi pregătire și certificare în țara lor. Așadar, am supervizat și în alte țări… Această mișcare crește, nu stagnează deloc.

(Nicu) Da, avem speranța că și în România va crește.

(Brad) Da, și așa cum vorbeam și înainte, dar voi menționa și aici, în Timișoara are deja loc pregătire pentru consiliere biblică. Pastorul Sorin, prietenul meu, s-ar putea să ne urmărească. M-am bucurat să-l supervizez folosindu-ne de Skype. Așadar, există consiliere biblică în țară și, bineînțeles, mai sunt cei ce nu sunt consilieri biblici acreditați. Vreau să spun că nici nu îmi pasă foarte mult de titlu și acreditare, și e ciudat, pentru că sunt membru al comitetului de conducere a acelei organizații. Dar important este doar să vezi cum oamenii folosesc Cuvântul lui Dumnezeu pentru a-i ajuta pe cei cu probleme, și acest lucru se întâmplă în România.

(Nicu) Da, și să vedem cum bisericile se devin mai puternice în acest aspect. Așadar, dacă îți vine în minte un anumit sfat, sau un gând de încurajare pentru noi, în România, pentru ceea ce vrem să facem legat de consilierea biblică, care ar fi acela?

(Brad) Cred că dacă vorbești limba engleză, iar unii dintre cei care ne urmăresc vorbesc și nu depind de subtitrare, intrați pe wheelersburgbaptist.com, website-ul nostru, și veți vedea toate materialele noastre educaționale, este totul online: poți vedea cum să ajuți pe cineva care se luptă cu depresia, frica, probleme de căsătorie. Pregătirea pe care o oferim se găsește acolo. Iar resursele… nu sunt sigur pe care să le recomand și care să fie în limba română. Cred că „Hristos și problemele tale” de Jay Adams e în limba română.

(Nicu) Da, avem ceva cărți. Avem „Instrumente în mâinile Răscumpărătorului” de Paul Tripp.

(Brad) Asta ar fi o carte excelentă. Deci, din fericire, există resurse bune care îți pot arăta cum arată consilierea biblică.

(Nicu) Să luăm ca exemplu mânia. Iată-mă venind la tine ca și consilier, iar eu sunt cel cu probleme. Cum m-ai ajuta cu problema asta? Cum m-ai ghida?

(Brad) Primul lucru pe care ți l-aș spune este: „Mulțumesc că ai venit, pentru că și eu mă lupt cu mânia.” Ce este mânia? Aș vrea să petrec timp încercând să te cunosc, ce se întâmplă în viața ta, să te cunosc ca persoană. Și apoi, vom vedea împreună ce are de spus Cuvântul lui Dumnezeu despre problema pe care ai ridicat-o. S-ar putea să existe probleme pe care nu le-ai ridicat, dar pe care Dumnezeu vrea să le abordeze în viețile noastre. Așa că deschidem Cuvântul, mergem într-un loc precum Efeseni capitolul 4. Hai să facem asta și să te ajut cu mânia ta.

(Nicu) Da, te rog, mulțumesc.

(Brad) Deci, Efeseni 4:26: „Mâniați-vă și nu păcătuiți! Nu lăsați să apună soarele peste mânia voastră!” Acum nu avem decât puțin timp la dispoziție. În mod normal aș petrece mult timp încercând să aflu ce se intâmplă în viața ta, când anume iese la iveală mânia… Dar hai să presupunem că am făcut toate astea, și să spunem: Ok, Nicu, ce învățăm despre mânie din acest pasaj? Unul dintre lucrurile pe care le învățăm din versetul 26: „Mâniați-vă…” Mânia nu este în mod necesar greșită, păcătoasă. Mulți oameni cred că mânia noastră este întotdeauna păcătoasă, dar nu este. Mânia este doar un sentiment dat de Dumnezeu, care se manifestă când apare o problemă. De cele mai multe ori acea problemă este ceva egoist, pentru mine, ceva nu a mers așa cum voiam eu. Isus s-a mâniat.

(Nicu) Crezi că e o reacție? Ai descrie mânia ca pe o reacție, sau nu obligatoriu?

(Brad) Reacția e ceea se întâmplă adesea, va vorbi despre reacții la finalul textului. Mânia în sine nu este în mod obligatoriu păcătoasă, dar devine rapid păcătoasă, conform acestui verset. Iar lucrul de care trebuie să ne asigurăm este să nu lăsăm soarele să apună peste mânia noastră. Așadar, pentru a te ajuta să te ocupi de mânia ta, trebuie să aflăm ce faci de obicei când te mânii. Mânia este doar o emoție, dar ce faci tu în mod obișnuit? Și de obicei există două feluri în care mânia se manifestă. Unii oameni explodează, asta se întâmplă mai frecvent, încep să țipe sau lovesc ceva, dar, cum e și cazul meu, unii oameni pur și simplu se închid în ei. În loc de a folosi asta pentru a discuta despre problemă, se închid în ei și nu vor să vorbească despre ea. Când se întâmplă lucrul acesta, ajung acasă, și soția mă întreabă cum mi-a fost ziua, iar eu răspund „Bună.” „Dar pare că…” „Nu mă deranjează nimic, totul e bine!” Dar și acesta e o modalitate greșită de a folosi acest dar al mâniei, această emoție. Dacă vine cineva la mine, vreau să îl ajut să vadă cum spune Cuvântul lui Dumnezeu că trebuie să ne ocupăm de probleme, pentru că mânia este un simptom al faptului că nu se ocupă corect de probleme.

Printre lucrurile practice pe care le-am putea face ar fi să-i pun să țină un jurnal cu fiecare moment când s-au mâniat săptămâna asta. Ziua și ora când s-a întâmplat, ce s-a întâmplat, la ce te gândeai, ce doreai și ce anume ai făcut. Lucrul acesta va fi foarte folositor când ne întâlnim data viitoare, pentru că problemele cu mânia nu apar din cauză că limba mea nu funcționează bine și țip la tine, ci din cauză că vreau ceva anume în inima mea. Așa că te întorci, iar jurnalul arată că „mă mânii când ajung acasă și în casă e dezordine, iar copiii vor asta și cealaltă, și ce vreau eu este doar niște timp pentru mine.” Așadar, nu este doar o chestiune care presupune să înveți să numeri până la 10 înainte să vorbești, ci doar Duhul Sfânt te poate ajuta să îți schimbi dorințele, așa încât ceea ce voi vrea mai mult decât timp pentru mine va fi să Îl glorific pe Dumnezeu în acest moment dificil.

(Nicu) Care ar fi niște sfaturi practice după ce i-ai expus inima și dorințele? Ce lucruri specifice i-ai spune ca să-l ajuți cu mânia?

(Brad) Un lucru foarte important care face consilierea biblică diferită de alte tipuri de consiliere (nu e exclusiv, dar e cel mai dificil) este faptul că folosim teme pentru acasă pentru a-i ajuta pe oameni. Când ne întâlnim, aceasta nu e doar o oră magică. Nu am niciun praf de împrăștiat peste problema ta s-o fac să dispară. Dar îți voi da sarcini.

  • Așadar, Nicu, aș vrea ca săptămâna asta să memorezi aceste versete: Efeseni 4:26-27.
  • Apoi, aș vrea să te rogi pentru ajutorul lui Dumnezeu pentru a învăța să devii tot mai mult un bărbat care își rezolvă aceste probleme înainte ca soarele să apună – adică să nu rămâi cu restanțe.
  • În al treilea rând, aș vrea să citești această broșură scrisă de Jay Adams: „Ce să faci cu mânia ta” (Am uitat titlul exact, „Când mânia te doboară” sau ceva de genul…) Aș vrea să alegi 10 propoziții care îți vorbesc cel mai mult, și le vom discuta data viitoare, pentru că vreau să știu ce vrea Dumnezeu să scoată în evidență.
  • Numărul 4, vreau să începi călătoria prin cartea Efeseni săptămâna asta. Vreau să citești câte un capitol pe zi, și de fiecare dată când citești, scrie ceva ce ai învățat despre Domnul și ceva despre tine. Aceasta nu va lua în discuție mânia în mod specific, dar o va aborda în modul în care Dumnezeu o abordează aici. Această mânie este în capitolul 4. Trebuie să începem să aprofundăm cartea Efeseni. Așa încât să ne gândim la cine suntem în Hristos, și cine suntem în Biserică, din punct de vedere relațional și așa mai departe.

Acestea ar fi câteva exemple, și probabil că în continuare ți-aș cere să ții acel jurnal al supărărilor, un jurnal al tuturor momentelor în care te mânii săptămâna asta.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)