Consilierea teoreticianului conspirației
Teoriile conspirației au ceva care ne atrage.
Statul ascuns, Russiagate, birther1, Epstein, QAnon și Noua Ordine Mondială sunt termeni care au intrat în conștiința publică în ultimii ani. Colina de iarbă2, pământul plat, chemtrails și aterizarea pe Lună au fost subiecte populare de ani de zile. Există dezbateri nesfârșite cu privire la vaccinuri, frauda electorală, pandemie și, fără îndoială, vor mai exista multe despre recenta tentativă de asasinat din Pennsylvania.
Astfel de teorii ne captivează imaginația în timp ce încearcă să explice inexplicabilul. În acest fel, ele oferă o structură haosului din lumea din jurul nostru.
Ca și creștini, ne place să căutăm adevărul și credem că Dumnezeu ordonează istoria conform voinței Sale.
Așadar, care este problema?
Problema nu este conspirația. Știm că oamenii puternici fac lucruri rele și știm că aceștia încearcă adesea să își ascundă afacerile sau să întoarcă povestea.
Proverbe 17:23 ne spune: „Cel rău acceptă mita pe ascuns, ca să corupă căile dreptăţii.”. Acest lucru explică de ce atât de multe conspirații au o tentă de adevăr. Potrivit Bibliei, oamenii răi fac schimb de mită și favoruri pentru a răstălmăci legea sau a folosi sistemul în favoarea lor.
Nu, adevărata problemă este administrarea. Este vorba de ceea ce facem cu adevărurile care ne-au fost încredințate. Pavel a formulat acest lucru astfel: „Poruncește [unor anumite persoane] să nu dea altă învăţătură şi să nu se ţină de mituri şi de nesfârşite genealogii, care încurajează mai degrabă la speculaţii, decât la lucrarea lui Dumnezeu prin credinţă.” (1 Timotei 1:3-4).
În loc să trăiască cu credință viața creștină, teoreticianul conspirației se angajează în speculații și o face într-o asemenea măsură încât poate fi descrisă doar ca devotament. La baza acestui devotament față de speculații se află o doctrină diferită. Este o doctrină diferită pentru că nu este centrată pe Hristos (1 Timotei 1:11).
Pentru a ajuta o persoană consiliată prinsă în dragostea pentru speculații, trebuie să o ajutați să expună această devoțiune rătăcitoare ca fiind păcat și să o îndreptați spre adevărul Evangheliei.
Să aruncăm o privire asupra a patru domenii pe care teoreticianul conspirației le-ar putea găsi atractive, comparându-le pe fiecare cu adevărurile mai mari pe care Dumnezeu ni le dă în Cuvântul Său.
Rândurile de la casele de marcat ale magazinelor alimentare sunt cunoscute pentru afișarea a două tipuri de produse: Bomboane și reviste de bârfe. Cartea Proverbelor le identifică de două ori ca fiind același îndemn de bază: „Cuvintele bârfitorului sunt ca nişte prăjituri; ele alunecă până în adâncul stomacului.” (Proverbe 18:8; 26:22).
La fel ca ciocolata sau știrile suculente despre cine pe cine înșeală, teoriile conspirației oferă un fior de plăcere indulgentă. Aceasta poate fi mascată ca o căutare a adevărului, o dragoste pentru învățare, pentru a fi pregătit pentru viitor sau pentru a fi la curent cu afacerile curente. Dar, la rădăcina sa, farmecul cunoașterii secrete este o dragoste pentru plăcere.
Isus a spus: „Vouă v-a fost dată taina Împărăţiei lui Dumnezeu” (Marcu 4:11). Arată-i consilierului tău că cele mai mari și mai satisfăcătoare secrete sunt revelate în Hristos, iar tot ceea ce au nevoie pentru viață și evlavie vine prin cunoașterea Lui (2 Petru 1:3).
Prejudecata de confirmare este un mod pretențios și tehnic de a spune că auzim ceea ce vrem să auzim.
Oamenilor le place să audă lucrurile care „se potrivesc propriilor lor pasiuni” și, astfel, „își întorc urechea de la adevăr şi se duc după mituri.” (2 Timotei 4:3-4). Teoriile conspirației sunt presărate cu suficient adevăr pentru a confirma în mod plauzibil ceea ce deja credem – dorim? sperăm? – că este adevărat.
Provoacă-ți persoana pe care o consiliezi cu acest pasaj, apoi studiază Romani 12:1-2, unde Pavel le cere credincioșilor să fie transformați în gândirea noastră ca un act de închinare. Învățați-i să gândească biblic și ajutați-i să crească în discernământ pe măsură ce învață să iubească ceea ce este „bun, acceptabil și perfect”.
Pe cât de dificil ne este să ne schimbăm părerea, poate fi și mai dificil să ne schimbăm obiceiurile. Miturile ne permit să evităm responsabilitatea pentru modul în care ne petrecem timpul aruncând vina pe altcineva: Ei.
Orice conspirație implică un „ei”. La urma urmei, este mult mai ușor să credem că o clică obscură a elitelor a compromis intenționat aprovizionarea noastră cu alimente decât să ne schimbăm regimul alimentar și să începem să facem exerciții fizice.
O formă mai subtilă de aruncare a vinei, și care este poate mai frecventă, este ca persoana pe care o sfătuiești să își concentreze eforturile pe demascarea și combaterea „lor” în chat-uri și dezbateri pe rețelele sociale, în loc să acorde prioritate cerințelor lui Dumnezeu pentru viața lor.
Minciuna este că ei urmăresc cauze nobile (Adevăr! Dreptate!). Dar realitatea este că ei navighează pe internet în loc să își îndeplinească îndatoririle față de Dumnezeu și față de semeni (Matei 22:27-40).
Ajutați-l pe cel consiliat să vadă aceste lucruri cu ilustrația clasică a „cercului preocupării” și a „cercului responsabilității”. Desenați un cerc și etichetați-l „cercul responsabilității”. În interior, scrieți responsabilitățile date de Dumnezeu pe care le-au neglijat în căutarea așa-numitului „adevăr”.
Apoi, desenați un cerc mai larg în jurul primului și etichetați-l „cercul preocupărilor”. Scrieți lucrurile care îi pot preocupa, dar care nu sunt neapărat responsabilitatea lor. Ajutați-i să se gândească unde se încadrează lucruri precum „datoria civică” și „evenimentele curente”, și cum ar trebui să arate acestea în viața lor.
Teoriile conspirației ne oferă un cadru pentru a da sens lumii din jurul nostru. La fel ca Asaf în Psalmul 73, vedem prosperitatea celor răi și ne întrebăm de ce ei reușesc în timp ce noi ne zbatem.
O bună teorie a conspirației explică lupta noastră prin plasarea noastră într-o poveste epică a binelui împotriva răului, elitele globale complotând împotriva oamenilor obișnuiți ca noi.
Teoriile conspirației sunt despre noi. Dar există o poveste mai bună, în care noi suntem cei care conspirăm împotriva Creatorului nostru, îndepărtându-ne de El pentru a ne căuta propria glorie și plăcere. Cu toate acestea, în această poveste, Dumnezeu și-a trimis propriul Fiu pentru a ne salva de problemele pe care ni le-am provocat singuri, iertându-ne rebeliunea, oferindu-ne inimi noi, chemându-ne să urmăm căile Sale și promițându-ne un viitor glorios.
Cu toate acestea, însăși structura narațiunii este problema. După cum a spus Carl Trueman, „Teoriile conspirației… ne fac să ne simțim mai importanți decât suntem în marea schemă a lucrurilor. Dacă cineva se chinuie să ne păcălească să credem în ceva, atunci înseamnă că suntem oameni a căror păcăleală merită efortul”. În cele din urmă, teoriile conspirației sunt despre noi.
Dar există o poveste mai bună.
Este povestea frumoasei creații a lui Dumnezeu și a menirii noastre de a reflecta gloria Sa. Este o poveste în care noi suntem cei care conspirăm împotriva Creatorului nostru, îndepărtându-ne de El pentru a ne căuta propria glorie și plăcere. Cu toate acestea, în această poveste, Dumnezeu și-a trimis propriul Fiu pentru a ne salva de problemele pe care ni le-am provocat singuri, iertându-ne rebeliunea, oferindu-ne inimi noi, chemându-ne să urmăm căile Sale și promițându-ne un viitor glorios.
Antrenează-ți persoanele pe care le consiliezi să privească lumea prin această poveste a răscumpărării. Învață-i adevărurile frumoase despre Hristos, ajută-i să-și reînnoiască mintea în Cuvânt, pregătește-i să prețuiască și să-și trăiască responsabilitățile date de Dumnezeu și ajută-i să-și localizeze viața în narațiunea biblică a creației, căderii, răscumpărării și desăvârșirii.
1 Teorie apărută în timpul campaniei electorale din 2008 conform căreia fostul președinte american Barack Obama s-a născut în afara Statelor Unite și, prin urmare, nu era eligibil pentru a fi președinte în conformitate cu dispozițiile Constituției SUA. (n.trad.)
2 În teoriile conspirației cu privire la moartea lui John Fitzgerald Kennedy, se sugerează că adevăratul asasin a fost un om înarmat neidentificat aflat pe un deal de iarbă. „Colina de iarbă” a devenit simbolul unei teorii conform căreia alte persoane au participat la asasinat, iar termenul a devenit o abreviere pentru orice teorie a conspirației.
Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.