De ce Consilierea biblică? Lumină în întuneric

De ce Consilierea biblică? Lumină în întuneric

Îmi plac lanternele. Am lanterne mari și lanterne mici. Am una în camionetă și câteva în noptiera de lângă pat. Unele sunt puternice, iar altele au nevoie de baterii noi! O lanternă, în special, mi-a fost utilă de multe ori. Este una mare și grea, care necesită baterii mari. Când bateriile sunt proaspete, luminează ca farurile unei mașini și luminează o mare parte din curtea noastră întunecată.

Trăim într-o perioadă, atât la nivel local, cât și internațional, în care se pare că întunericul este copleșitor și avem nevoie disperată de lumină. Fie că este vorba de tensiuni politice, fie că auzim despre încă o căsnicie care are probleme, fie că aflăm cele mai recente statistici privind criza opioidelor, întunericul poate părea opresiv. Totuși, sunt recunoscător că avem lumină în mijlocul acestui întuneric. Nu este o lumină slabă care are nevoie de baterii noi. Este o lumină pătrunzătoare care poate îndepărta temerile legate de noaptea necunoscută și care ne luminează o cale pe care să putem merge în siguranță.

Așadar, de ce consiliere biblică? În mijlocul întunericului cultural, avem o lumină sigură de la Dumnezeu.

Natura Cuvântului lui Dumnezeu este lumina

Există multă confuzie cu privire la modul în care trebuie tratate problemele vieții. Fie că este vorba de un conflict relațional sau de abuzul de substanțe, nu există unitate în ceea ce privește cea mai bună abordare pentru ajutor. În această confuzie, Cuvântul lui Dumnezeu aduce claritate. Psalmul 119:130 spune: „Dezvăluirea cuvintelor Tale aduce lumină…” Și este „o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.” (Ps. 119:105). Dumnezeu vorbește în mijlocul confuziei. Noi avem adevărul într-o lume a teoriilor.

De asemenea, Scriptura susține că această lumină este vocea vie a lui Dumnezeu în mijlocul întunericului din întreaga lume. Dumnezeu încă vorbește prin Cuvântul Său. Evrei 4:12 afirmă: „Cuvântul lui Dumnezeu este viu…” Deoarece credem în doctrina inspirației, credem că Biblia este „insuflată de Dumnezeu”. Ea este suflarea Lui, iar suflarea reprezintă viața. Așa cum spuneau pastorii care se ocupau de îngrijirea sufletelor în anii 1600, „Ceea ce spune Cuvântul lui Dumnezeu, Dumnezeu spune”.

Fie că este vorba de probleme emoționale sau relaționale, Dumnezeu vorbește despre ele. Dacă este vorba de o chestiune de bine sau de rău – Scriptura vorbește. Dacă există deznădejde – Dumnezeu vorbește. Dacă există teamă – Dumnezeu vorbește. Dacă există un obicei care înrobește – Dumnezeu vorbește. Dacă există o întrebare despre creșterea copiilor – Dumnezeu, Creatorul copiilor, vorbește. Dumnezeu vorbește în mod activ. De fapt, cu cât este mai întunecată noaptea, cu atât mai strălucitoare este lumina Cuvântului lui Dumnezeu!

Cuvântul lui Dumnezeu nu este doar lumină; este lumină vie. Din moment ce este lumina Dumnezeului atotputernic al universului, imaginați-vă un fulger – nu o lanternă!

Natura Evangheliei este, de asemenea, lumină

În plus față de faptul că Scriptura este lumină, Evanghelia este și ea lumină. Când vorbește despre Evanghelie, Pavel spune: „Să lumineze lumina din întuneric” (2 Cor. 4:6). Domnul nostru a spus: „Eu sunt lumina lumii. Cel ce Mă urmează pe Mine nu va umbla niciodată în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8:12).

Deoarece Evanghelia nu este doar un mesaj în care să crezi, ci o persoană pe care să o urmezi, atunci când cineva experimentează credința mântuitoare, Stăpânul începe să-i schimbe viața (vezi Matei 11:28-30). Prin regenerare (a fi „născut din nou”, Ioan 3:3), puterea începe să se manifeste în viața lui sau a ei. Pe măsură ce o persoană aplică în viață Cuvântul viu al lui Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfânt și prin dragostea unii față de alții a unei biserici (Gal. 6:1-2), dorințele și obiceiurile se schimbă.

Permiteți-mi să închei cu o singură ilustrație a modului în care lumina poate pătrunde în întunericul unei crize naționale. Mi s-a spus recent că un spital din zona noastră are zece cazuri de supradoză pe zi! Apoi, un proprietar de casă funerară mi-a spus că are 3-5 înmormântări pe lună din cauza supradozelor. Apoi a adăugat că în orașul nostru există 21 de case funerare. Asta înseamnă undeva între 60 și 100 de decese pe lună legate de abuzul de substanțe. Aceasta este o veste foarte proastă.

Dar iată și vestea bună. Cred că Domnul și Cuvântul Său pot schimba această situație! De exemplu, faptele de mai sus au fost în contextul unei discuții cu un fost dependent de heroină care a fost eliberat și care acum trăiește în lumina Cuvântului și este în slujire full-time. Evanghelia pătrunde într-un suflet răvășit de abuzul de substanțe și face lumină pentru a atrage oameni prețioși să fie urmași ai Domnului.

S-ar putea scrie mult mai mult pentru a răspunde la întrebarea „De ce consilierea biblică?”, dar aceste două puncte sunt fundamentale. Atât Cuvântul viu, cât și Evanghelia vie pătrund în problemele întunecate ale sufletului. Dumnezeu vorbește cu adevărat, iar Dumnezeu schimbă oameni.

Întrebare pentru reflecție

Dacă cineva v-ar întreba „De ce consilierea biblică?”, ce argumente ați da?


Tradus cu permisiunea asociației Biblical Counseling Coalition. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului. Pentru această traducere, copyright © aparține asociației BCC.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)