Dezamăgirea

Dezamăgirea

Sosise ziua Crăciunului. Nepoțelul meu de 4 ani urma să-și deschidă cadoul primit de la bunici: o jachetă neagră și scumpă de piele pentru motocicliști. Pentru un adolescent cadoul acesta ar fi fost cea mai tare alegere, însă nepoțelului meu, atunci când l-a deschis, i-a umplut fața lui dulce de o dezamăgire amară, iar în timp ce lacrimile îi curgeau pe obrăjori a izbucnit plin de amărăciune: „Am crezut că o să fie o jucărie!”

Dezamăgirea doare. „O speranță amânată îmbolnăvește inima” (Proverbe 13:12). Lucrurile nu merg întotdeauna după cum au fost planificate. Câteodată speranțele și visele nu se materializează. Putem sfârși plini de amărăciune, decepționați și acuzându-L pe Dumnezeu de acțiuni rele. Cum ar trebui să ne raportăm acestor lovituri grele ale vieții? Nu trebuie să ne muncim foarte tare pentru a vedea câteva exemple biblice ale unor personaje care s-au lovit de dezamăgire serioasă. Unii dintre ei au răspuns bine tragediilor și dramelor, alții dimpotrivă. Există câteva lecții biblice despre dezamăgire care ne pot fi de folos.

Răspunsul lui Naomi

Naomi era din Betleem. Din cauza foametei și secetei din țara Israelului, împreună cu soțul ei și cu cei doi fii, ea a călătorit în ținutul Moabului. Apoi tragedia a lovit: soțul ei a murit în Moab. Fiii ei s-au căsătorit cu două moabite, și puțin mai târziu au murit și ei. Naomi „a rămas singură fără cele două odrasle ale ei și fără soțul său” (Rut 1:5). Cu siguranță că viața nu i-a oferit lui Naomi lucrurile pe care ea le aștepta.

Naomi a vrut să fie numită „Mara”, care se traduce „amărăciune”. Deși nu a fost responsabilă în nici un fel pentru tragediile care au venit peste ea, ea a fost responsabilă pentru răspunsul dat acestor tragedii. Spre meritul ei, ea a afirmat cu tărie suveranitatea și dreptatea lui Dumnezeu, însă concluziile ei inițiale au fost premature. Ea nu avea o înțelegere bună a înțelepciunii și bunătății lui Dumnezeu, iar ca rezultat a răspuns la încercările ei cu o perspectivă obtuză caracterizată de amărăciune.

Răspunsul lui Iov

Iov a fost un bărbat care a trăit prin dezamăgiri extreme fără a înțelege scopul lor. Asemenea lui Naomi, Iov nu era responsabil pentru situația lui. El nu știa de existența conversației dintre Dumnezeu și Satan, în care Dumnezeu i-a oferit lui Satan permisiunea de a-l ataca. Pierderea copiilor și a averii au dus la un șoc și o durere fără măsură, însă, surprinzător, Iov a fost în stare să răspundă tragediilor neașteptate fără a-și nega credința și fără a se preda amărăciunii. Cum a răspuns el? „Atunci Iov s-a ridicat, și-a sfâșiat mantia și și-a ras capul. A căzut la pământ, s-a închinat” (Iov 1:20) .

Care a fost cheia răspunsului onorabil a lui Iov? Iov s-a închinat lui Dumnezeu. Habar nu avea ce va aduce viitorul, însă Îl cunoștea pe Cel care era în controlul viitorului și de aceea el a proclamat, „Știu că Răscumpărătorul meu este viu și că, la sfârșit, se va ridica pe pământ” (Iov 19:25). Iov a trecut printr-o perioadă lungă de întrebări și a avut parte de ziua de evaluare la tronul lui Dumnezeu. Însă, într-un final, el a fost încrezător în puterea lui Dumnezeu de restaurare, iar credința lui în supremația lui Dumnezeu l-au ținut credincios.

Răspunsul lui Pavel

Apostolul Pavel cu siguranță s-a confruntat cu dezamăgiri, atât mari cât și mici. Atunci când a scris despre „țepușul din carne”, el explică „De trei ori i-am cerut Domnului să mi-l ia” (2 Corinteni 12:8). Iar Dumnezeu l-a refuzat de trei ori, însă puțin mai târziu i-a făcut o promisiune lui Pavel: „Harul Meu îți este de ajuns, căci puterea Mea este făcută desăvârșită în slăbiciune” (2 Corinteni 12:9a). O fi fost Pavel dezamăgit de răspunsul lui Dumnezeu? Ascultați răspunsul apostolului: „Așadar mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Cristos să poată locui în mine. De aceea, eu sunt mulțumit în slăbiciuni, în insulte, în greutăți, în persecuții și necazuri, de dragul lui Cristos. Pentru că atunci când sunt slab, sunt puternic” (2 Corinteni 12:9b-10). Pavel nu a fost dezamăgit de răspunsul lui Dumnezeu pentru că a înțeles că Dumnezeu va folosi încercarea spre slava Sa. Și în acest lucru, Pavel s-a bucurat.

El este perfect în înțelepciune, așa că El știe ce este cel mai bine pentru tine; El este desăvârșit în putere și El ar fi putut aranja lucrurile diferit; El este perfect în bunătate, așa că El îți dorește cel mai bun interes veșnic. Ești gata să te încrezi în El?

Lecții de învățat

Care sunt lecțiile pe care ni le oferă Naomi, Iov și Pavel în confruntarea cu dezamăgirea?

Viața lui Naomi ne încurajează să nu lăsăm dezamăgirea să se transforme în amărăciune. Naomi nu știa ce avea Dumnezeu pregătit pentru ea: Rut, nora ei, va deveni străbunica regelui David și va fi inclusă în genealogia lui Isus Cristos (Matei 1:5)! Învață de la Naomi: povestea ta încă nu s-a sfârșit, așa că pune-ți speranța în înțelepciunea, puterea și bunătatea lui Dumnezeu. Încrede-te în El în vremuri de dezamăgire. El este perfect în înțelepciune, așa că El știe ce este cel mai bine pentru tine; El este desăvârșit în putere și El ar fi putut aranja lucrurile diferit; El este perfect în bunătate, așa că El îți dorește cel mai bun interes veșnic. Ești gata să te încrezi în El?

Lecția pe care o învățăm de la Iov este că, indiferent ce se întâmplă, ne închinăm lui Dumnezeu. Umblă zilnic cu Dumnezeu, iar atunci când vine dezamăgirea continuă să umbli cu El. Adu-ți aminte că în Cristos ești în siguranță și nu uita de speranța ta veșnică. Nu permite dezamăgirilor să deraieze credința. Rămâi concentrat la cele veșnice.

De la țepușul din carne al lui Pavel învățăm că putem primi cu bucurie orice încercare ca pe o oportunitate de a-L slăvi pe Dumnezeu, știind că El ne va oferi suficient har. Fii mulțumitor pentru modul în care Dumnezeu ca lucra prin evenimentele dezamăgitoare ale vieții. „Mulțumiți în orice împrejurări, pentru că aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, pentru voi” (1 Tesaloniceni 5:18). Ești gata să te încrezi în Domnul fiindu-I mulțumitor chiar și în acele momente în care nu te simți recunoscător?

Concluzii

Te lupți cu dezamăgirea? Poate că poți să te identifici cu nepoțelul meu – așteptările tale au condus la frustrare. Poate că nu ai partenerul de viață sau copilul pe care ți l-ai dorit. Poate că nu ți s-au împlinit visurile cu privire la cariera ta. Învață de la Naomi, Iov și Pavel: pune-ți încrederea în înțelepciunea, puterea și bunătatea lui Dumnezeu. Închină-te Lui și concentrează-te la cele veșnice. Și fii mulțumitor Domnului pentru modul în care lucrează în și prin viața ta. Încă mai scrie povestea vieții tale. El are un scop cu dezamăgirea ta.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul, Biserica Logos București, este responsabilă de calitatea traducerii. Copyright © 2021 Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)