Restaurarea prieteniilor după conflict

Restaurarea prieteniilor după conflict

Aproape că am ruinat relația cu o persoană pe care o consiliam. Aș dori să împărtășesc lecțiile pe care le-am învățat din această greșeală și să depun mărturie despre harul lui Dumnezeu care aduce reconciliere.

Cu toții punem preț pe acele prietenii care se dezvoltă prin intermediul consilierii. Asemenea oricărei prietenii creștine profunde, ele au la bază dragostea mutuală pentru Dumnezeu și cuvântul Său. Adesea legăturile strânse iau naștere atunci când consilierul este alături de un prieten care trece prin perioade dificile ale vieții. Aceste prietenii pot fi compromise doar spunând un cuvânt insensibil și nepotrivit. Ce ar putea să învețe un consilier astfel încât să prevină astfel de neînțelegeri și cum ar putea să vindece sentimentele rănite?

M-am aflat în această situație în care a trebuit să restaurez o relație care ar fi putut fi distrusă din cauza cuvintelor mele imprudente. Această relație prețioasă s-a dezvoltat acum câțiva ani în timpul unor sesiuni de consiliere. În timp ce am trecut împreună printr-o circumstanță dureroasă a vieții, între mine și prietena mea s-a legat o relație strânsă. Cutia cu șervețele s-a tot plimbat între noi două și o altă persoană, care era acolo pentru a învăța cum se face consiliere. Când am ajuns la final cu consilierea prietenei mele, am lăsat o ușă deschisă, atât la figurat, cât și literal vorbind, pentru a mă suna ori de câte ori va avea nevoie. De curând am primit un mesaj de la ea în care mă ruga să ne vedem. Înainte de întrevederea noastră am împărtășit câteva aspecte din mesajul ei cu o prietenă comună, crezând că cel puțin partea respectivă a mesajului nu este o chestiune privată. Nu am realizat că informația era confidențială. Mai târziu am aflat că prietena mea a fost rănită pentru că am redat altcuiva părți din mesajului ei. Am fost copleșită. În inima mea s-a născut teama de om. Mi-a fost teamă ca nu cumva prietena mea să nu mai aibă încredere în mine și ca prietenia noastră să nu fie distrusă fără vreo șansă de a mai fi restaurată. Acestea sunt câteva din lecțiile învățate:

  1. Ia cât mai repede legătura cu persoana pe care ai ofensat-o. Când am aflat că prietena mea a fost rănită, soțul meu m-a sfătuit să o sun imediat. Mă întrebam: „O fi bine să o sun? Sau voi da naștere la mai multe probleme? Ce aș putea spune?” Știam că Matei 5:23-24 se aplică bine acestei situații: „Așa că, dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo, înaintea altarului, și du-te mai întâi să te împaci cu fratele tău. Apoi, vino și adu-ți darul.” Nevoia de a alerga după reconciliere este așa de mare încât precedă aducerea jertfelor de la închinare. Astfel am înțeles că trebuie să o sun imediat.
  2. A vorbi față în față este cea mai bună cale. Aș fi putut să îi scriu un email sau un mesaj, dar am știut că o comunicare personală facilitează înțelegerea lucrurilor. Comunicarea interactivă i-a permis să îmi asculte inima, iar pe mine m-a ajutat să îi înțeleg sentimentele. Am înțeles relativ repede de ce comentariile mele au influențat-o așa de tare. Nu am putut înțelege perspectiva ei până când nu mi-a explicat-o. M-a cercetat adevărul din Proverbe 18:13: „Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie și își atrage rușinea.” Amândouă am pus în practică Iacov 1:19 – „fiecare om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire și încet la mânie.”
  3. Crede lucruri bune, pozitive despre cealaltă persoană. Știu că prietena mea este o persoană plină de har și gata să ierte. Filipeni 4:8 mă învață să mă concentrez asupra lucrurilor care sunt vrednice de laudă. De asemenea versetul „dragostea crede totul” (1 Corinteni 13:7) mă provoacă să aștept un răspuns bun. De fapt, atunci când a răspuns, prietena mea mi-a zis imediat chicotind: „Știu de ce ai sunat.” Și chiar înainte de a spune altceva ea a zis, „Te iert!” Ce bucurie să putem experimenta acea împăcare ce reflectă modul în care Dumnezeu ne-a împăcat cu El Însuși (2 Corinteni 5:18).
  4. Fii smerit. M-am bucurat să îmi recunosc greșeala înaintea prietenei mele, însă răspunsul ei plin de har a simplificat întregul proces. Am experimentat binecuvântarea de a cere iertare și de a fi iertată. Dumnezeu chiar dă un har și mai mare. El „stă împotriva celui mândru, dar dă har celui smerit” (Iacov 4:6). Nu dăm niciodată greș când ne adresăm unul altuia cu smerenie.

Prietena mea, cât a ținut de ea, a parcurs și ea anumiți pași care au grăbit procesul de împăcare. Ea mi-a spus că atunci când s-a supărat pe mine „și-a explicat ei înșiși” lucrurile. Cu alte cuvinte, a răspuns durerii folosindu-se de adevărul biblic și nu lăsându-se condusă de emoții. Ea și-a recitat Scriptura cu voce tare! Iar acest lucru a ajutat-o să facă fiecare gând sclav lui Cristos (2 Corinteni 10: 5). De asemenea a fost grabnică în a-mi ierta păcatul. Ea l-a acoperit cu dragoste (Proverbe 19:11) și a iertat așa cum și ea la rândul ei a fost iertată (Efeseni 4:32).

Mai târziu prietena mea mi-a spus că această neînțelegere a părut că este strategia inamicului de a o descuraja, spunându-i că nu poate avea încredere în nimeni. A părut a fi o luptă spirituală reală. Inamicul este un mincinos (Ioan 8: 44) și lui îi place să producă diviziuni între credincioși. Relația noastră este o amenințare pentru el și pentru strategiile lui constante. Dar Dumnezeu este bun. Prietena mea mi-a scris, „Slavă Domnului că Duhul Sfânt ne cerceta deja pe amândouă și astfel ușa către păcat a fost închisă repede.”

În concluzie, regretul meu pentru că am spus imprudent anumite cuvinte s-a transformat rapid în mulțumire și dragoste pentru prietena mea. Experiența de a oferi și primi iertare ne-a apropiat și mai mult una de cealaltă. Ușa mea a rămas deschisă pentru alte discuții viitoare. Slavă Domnului că am învățat câteva lecții importante care vor îmbunătăți modul în care voi consilia și care vor fi de ajutor și altora.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul, Biserica Logos București, este responsabilă de calitatea traducerii. Copyright © 2021 Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)