Când persoana pe care o consiliezi nu exercită discernământ
Din ce în ce mai mult, întâlnesc persoane consiliate lipsite de discernământ care urmează tendințele populare în domeniul religios și care sunt duse în rătăcire. Lumea noastră s-a extins și a permis un acces mai mare la materiale bazate pe Biblie, dar fluxul de materiale nebiblice este, de asemenea, foarte mare. Am fost surprins să descopăr cărțile, blogurile și podcasturile care influențează membrii bisericilor care predică Biblia. Am o prietenă care ucenicizează femei de toate vârstele, de la studente la bunicuțe. Ea mi-a împărtășit o conversație care a avut loc în timpul unei vizite ocazionale acasă la un cuplu în vârstă din biserica ei. Prietena mea a descoperit că aceștia urmăresc un predicator celebru de la televizor care predică o învățătură falsă. Acest cuplu nu numai că îl ascultă cu credincioșie, dar este și predicatorul lor preferat! Prietena mea era obișnuită să întâlnească femei tinere care poate că nu știau suficient de multe pentru a putea discerne în astfel de alegeri, dar aici era vorba de un cuplu în vârstă de 80 de ani care frecventa biserica de câțiva zeci de ani!
Această lipsă de discernământ nu este o problemă nouă. În primul secol, Pavel promitea că „va veni vremea când oamenii nu vor mai suporta învăţătura sănătoasă, ci îşi vor îngrămădi învăţători după poftele lor, ca să audă doar lucruri ce le gâdilă urechile. Îşi vor întoarce urechea de la adevăr şi se vor duce după mituri.” (2 Timotei 4:3-4 NTR). Observați verbele active care descriu problema. Oamenii „nu vor suporta”, „își vor îngrămădi”, „își vor întoarce” și se vor „duce după mituri”. Fiecare consilier va experimenta această situație. Iată câteva sugestii care vă vor ajuta în consilierea voastră.
- Fiți în alertă cu privire la doctrina falsă. Consilierul priceput își dă seama că cei pe care îi consiliază ar putea fi susceptibili la învățătorii falși. Consilierii iubesc într-adevăr oamenii, dar unii nu se gândesc să pună întrebări pentru a afla ce citesc sau ascultă cei pe care îi consiliază. Îmi dau seama acum de necesitatea de a săpa mai adânc pentru a afla și alte surse de informații pe care le folosește persoana pe care o consiliez. Nu fiți surprins când auziți că un prieten al persoanei pe care o consiliați i-a împrumutat o carte scrisă de un învățător fals. Fiți conștienți că este posibil să existe prieteni și rude lipsiți de discernământ care o influențează și chiar vă contrazic sfaturile. Alți consilieri s-ar putea să nu aibă cunoștințele necesare pentru a filtra tendințele populare, și în același timp să caute materiale bazate pe doctrina sănătoasă și pe o cunoaștere temeinică. Chiar mai rău, consilierii pot fi afectați de persoane care caută în mod intenționat să-i ducă pe căi greșite. Pavel le-a scris colosenilor despre grija sa ca „nimeni să nu vă înşele cu argumente false” (Coloseni 2:4 NTR). Avem aceleași griji și astăzi.
- Educați-vă în adevăr și informați-vă cu privire la minciună. Un învățător și consilier responsabil ar trebui să fie echipat cu o doctrină sănătoasă, astfel încât să poată semnala învățăturile false (vezi Tit 1:9). Cei pe care îi sfătuiești ar putea fi „duşi de valuri şi purtaţi de orice vânt de învăţătură dată prin viclenia oamenilor care înşală prin şiretlicurile lor”. Antidotul este să cunoști adevărul. În versetele care înconjoară avertismentul din Efeseni 4:14, citim despre scopul de a „ajunge toţi la unitate în credinţă şi în cunoaşterea Fiului lui Dumnezeu, la omul matur şi la măsura maturităţii plinătăţii lui Cristos” (v. 13) și de „a creşte în toate privinţele în El, Care este capul, Cristos” (v. 15). Păstrați în minte cunoașterea Fiului lui Dumnezeu, pentru că ea împiedică rătăcirea. Poate că ați auzit ilustrația legată de un casier de bancă care manipulează toată ziua bancnote autentice. Acesta va recunoaște rapid un fals după cum arată și chiar după cum se simte. Familiarizarea cu adevărul vă va ajuta să recunoașteți eroarea.
- Fiți gata să dați indicații cu blândețe. Un consilier este chemat să acționeze atunci când persoana pe care o consiliază se îndepărtează de adevăr. Indicațiile pe care le primim vin din 1 Tesaloniceni 5:14, unde citim că cei leneși și indisciplinați trebuie să fie admonestați cu răbdare. Ne întâlnim cu unii oameni care nu au fost niciodată învățați să examineze „în fiecare zi Scripturile, ca să vadă dacă lucrurile stăteau astfel” (Fapte 17:11b). Ei pot fi naivi sau se pot încrede în popularitatea unei cărți în loc să se documenteze asupra autorului. Eu le arăt celor pe care îi consiliez cum să cerceteze lista de persoane care avizează o carte, ceea ce oferă o imagine asupra caracterului sănătos al unei resurse. Pavel a simțit povara de a veghea asupra celor pe care îi iubește pentru a-i ajuta să rămână fideli credinței. El scrie în Coloseni 1:28-29: „El este Cel pe Care noi Îl vestim sfătuind şi învăţând pe orice om, cu toată înţelepciunea… Pentru aceasta mă ostenesc, luptându-mă prin puterea Lui, care lucrează cu tărie în mine.” Indicați cu blândețe eroarea unui consiliat influențabil. Urmați îndemnul de a spune adevărul în dragoste.
- Feriți-vă de tentația de a vă atrage propriii adepți. Nu doriți ca vreun consiliat să își transfere adeziunea de la un învățător fals către dumneavoastră, înlocuindu-L astfel pe Hristos. Pentru a evita această problemă, nu-i cereți persoanei consiliate să aibă încredere în dumneavoastră și să respecte ceea ce spuneți. Rugați-o să caute versete în propria Biblie și învățați-o să cerceteze singură. Amintiți-vă scopul consilierii dumneavoastră. Acesta este de a-L vesti pe Hristos, pentru a fi „înrădăcinaţi şi zidiţi în El, devenind tot mai puternici în credinţă” (Coloseni 2:7 NTR). S-ar putea să fie nevoie să abordați direct această problemă, deoarece unii dintre cei consiliați sunt ușor de influențat și creduli. Dacă îndreptați persoanele consiliate spre Hristos în loc de voi înșivă, veți evita diviziunile din comunitatea dumneavoastră. Corintenii îl urmau pe Pavel sau pe Apolo sau pe Chifa, în timp ce alții spuneau că Îl urmează pe Hristos (1 Corinteni 1:10-13). Pavel întreabă: „Este Hristos împărțit?”. Nu, nu este. În schimb, noi trebuie să fim „pe deplin uniţi în gândire şi în scop” (1 Corinteni 1:10 NTR). Puteți clădi unitatea atunci când evitați să vă căutați proprii ucenici.
În concluzie, nu fiți surprinși să descoperiți că persoana pe care o consiliați este influențată de un învățător fals. Pavel a avertizat că lupi feroce se vor ridica în mijlocul iubitei sale biserici din Efes (vezi Fapte 20:17-38). Consilierul ar trebui să fie conștient de învățăturile periculoase și să fie gata să arate cu blândețe adevărul. Bătrânii din Efes au fost, de asemenea, avertizați cu privire la pericolul celor care vor căuta să „tragă pe ucenici după ei”. Puteți evita această ispită dacă nu vă faceți pe voi înșivă standardul adevărului. Indicați în mod consecvent Scriptura ca fiind autoritatea deasupra oricărei învățături. „Voi deci, preaiubiţilor, pentru că ştiţi mai dinainte aceste lucruri, păziţi-vă, ca să nu fiţi duşi de rătăcirea acestor nelegiuiţi şi să cădeţi din fermitatea voastră, ci creşteţi în harul şi în cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos! A Lui să fie slava acum şi în ziua veşniciei! Amin.” (2 Petru 3:17-18 NTR).
Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.