Făcând față depresiei din timpul iernii

Făcând față depresiei din timpul iernii

În funcție de locul în care locuiești pe planeta noastră, iarna poate însemna mai multe zile însorite, plăcute sau poate aduce trei luni de tristețe rece și gri! Din motive pe care doar strămoșii mei le cunosc, eu trăiesc în partea tristă, în Indiana. Primele mele amintiri din copilărie despre iarnă par a fi în totalitate în alb și negru pentru că zile întregi soarele nu strălucea. Și, chiar dacă nu am suferit nici pe departe ceea ce DSM-5 numește depresie, cenușiul iernii îmi oferă prea puțină bucurie. Starea mea de spirit se schimbă odată cu strălucirea soarelui. Presupun că acest lucru este adevărat pentru mulți dintre noi.

Cercetările ne spun că probabil o persoană din șase din orașele din nordul îndepărtat se va confrunta cu o stare de depresie când zilele sunt scurte și nopțile lungi.1 Acest lucru se aplică locurilor cum sunt Fairbanks (Alaska), Glasgow (Scoția) și țările scandinave. În Statele Unite, între 4% și 6% din populație se confruntă cu Tulburare Afectivă Sezonieră sau SAD.2 Desigur cei din Fargo (oraș din nordul SUA – n. trad.) probabil se confruntă cu ea mai mult decât cei din Key West (oraș-insulă din sudul SUA – n. trad.)!

Factorul decisiv în existența sau inexistența confruntării cu SAD pare a fi legat de cât de multă lumină văd oamenii pe parcursul a 24 de ore. Cercetări publicate în mai 2015 au indicat faptul că cei care aveau 16 ore de soare pe zi erau mai puțin predispuși să aibă depresie decât cei care vedeau lumina doar 8 ore.3 Acest lucru se potrivește observațiilor noastre clinice. Așadar, cum putem face față acestul lucru ca indivizi care tânjesc după lumină și, de asemenea, ca și consilieri care îi ajută pe cei care tânjesc după lumină?

În primul rând pentru noi, consilierii biblici, SAD ne amintește că nu oricine are o stare de spirit deprimată a ajuns la consiliere din cauză că este prins într-un păcat specific. Aceste persoane consiliate nu au avut vreo pierdere în viață care să aibă ca rezultat tristețea normală, nici nu au un stil de viață păcătos care să le cauzeze o stare de spirit deprimată. În schimb, ei sunt un bun exemplu despre cum o problemă fizică poate influența starea de spirit a cuiva. Tulburarea afectivă sezonieră se află la intersecția unde problemele fizice și cele spirituale se întâlnesc.

A ști lucrul acesta poate însemna mult pentru cei care au dificultăți în timpul iernii. Este o diferență dacă starea mea de spirit tristă este ceva care va dispărea peste 90 de zile sau mai puțin, în contrast cu a te confrunta cu o opresiune permanentă! De asemenea este diferit când știu că este un motiv legat de funcționalitatea creierului care mă face să mă simt așa. Ne eliberează să răspundem într-un mod biblic la o problemă preponderent fizică.

Sunt multe modalități prin care acei dintre noi care ne confruntăm cu tristețea de iarnă ne putem ajuta pe noi înșine. În două săptămâni voi pleca din acest climat mizerabil de iarnă către unul mai însorit în Orlando, Florida, pentru o întâlnire. Am descoperit mereu că o săptămână pe plajă mă ajută să îmi amintesc că iarna se va sfârși în cele din urmă. Le-am spus pacienților care se confruntă adesea cu SAD că ar trebui să ia în considerare ideea de a se muta la sud în timpul iernii sau tot anul.

Cu toții la un moment dat ne confruntăm cu probleme medicale care sunt inconfortabile, neplăcute și, uneori, scumpe. În timpul acelei experiențe, Dumnezeu intenționează să folosească încercarea pentru a ne modela după chipul Fiului Său.

Tratamentul actual pentru SAD include medicamente, terapie cu lumină și consiliere.4 Terapia cu lumină există în multe forme și depășește scopul acestul blog. O să evit să ofer sfaturi medicale și o să încurajez persoanele să discute problemele medicale cu doctorii lor.

În plus, să faci tot posibilul să dormi bine șapte sau opt ore pe noapte este de mare preț. Plimbări zilnice pe afară pot fi de ajutor chiar dacă soarele nu strălucește. Exercițiile aerobice sunt mereu de ajutor. Bănuiesc că alergatul meu la ora prânzului m-a ajutat mereu să depășesc iernile din Indiana. O îmbunătățire a luminilor din interiorul casei ajută. Când sunt acasă, petrec mult timp aprinzând luminile pe care soția mea le stinge. Pacienți care cheltuiesc un pic mai mulți bani pe electricitate pentru lumină, ar putea să petreacă mai puțin timp în biroul doctorului. Să pui un timer la lumina din dormitor astfel încât să se aprindă în fiecare dimineață înainte să sune alarma, de asemenea pare că este de ajutor. Toate aceste lucruri sunt conectate cu ciclul de somn-veghe al creierului; este important să menținem un ciclu somn-veghe normal.

Consilierea celor credincioși ar trebui să aibă ca țintă glorificarea Lui Dumnezeu în mijlocul încercărilor. Cu toții la un moment dat ne confruntăm cu probleme medicale care sunt inconfortabile, neplăcute și, uneori, scumpe. În timpul acelei experiențe, Dumnezeu intenționează să folosească încercarea pentru a ne modela după chipul Fiului Său. De asemenea, ni se dau oportunități să îi slujim pe alții din mijlocul luptei noastre. Pavel ne oferă un exemplu de persoană cu o problemă fizică ce nu se rezolvă. În a doua lui scrisoare către Corinteni, el spune că are „un țepuș în carne” și că L-a rugat de trei ori pe Dumnezeu să îl vindece. Și de trei ori Dumnezeu i-a spus „Harul meu îți este de ajuns, pentru că puterea se face desăvârșită în slăbiciuni” (2 Corinteni 12:9-10). Persoana care se confruntă cu SAD este în aceeași situație timp de trei luni. Și, în timpul acestor trei luni, harul Lui Dumnezeu îi stă la dispoziție pentru ajutor.

1 Colegiul European de Neuropsihofarmacologie, „Cauze biochimice ale depresiei sezoniere (SAD) confirmate de cercetători.” Science Daily, 20 Octombrie 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141020212412.htm.

2 Universitatea Vanderbilt, „Localizând centrul SAD al creierului”, Science Daily, 7 mai 2015. www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150507122659.htm.

3 ibid.

4 Informații descărcate electronic de pe UptoDate.com, „Tulburarea afectivă sezonieră: Tratament” (descărcat 1/14/2016).


Tradus cu permisiunea asociației Biblical Counseling Coalition. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului. Pentru această traducere, copyright © aparține asociației BCC.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)