Strategii eficiente de combatere a depresiei
Datorită evenimentelor recente, s-a scris mult pe tema depresiei și a sinuciderii și o bună parte din aceste scrieri au fost foarte critice la adresa bisericilor și a consilierilor biblici. Avem o prietenă care de mult timp este angajată într-o luptă eroică cu depresia, luptă ce-a inclus de-a lungul timpului și combaterea gândurilor despre sinucidere. Ea urmărește multe blog-uri pe această temă și crede că mai sunt multe lucruri de spus. Voi împărtăși în continuare câteva din gândurile ei, împreună cu câteva notițe personale (oferite doar pentru clarificare).
Bisericile și consilierii biblici au fost acuzați (și uneori pe bună dreptate) pentru răspunsurile simpliste la problema depresiei. În realitate, depresia este o luptă pe termen lung. A spune „trebuie să ai mai multă credință” este la fel de simplist precum a spune „ia această pastilă”. În majoritatea cazurilor, soluția nu este unilaterală și rapidă.
S-ar putea să nu-i pregătim pe oameni în mod adecvat pentru luptă atunci când le spunem: „Dacă ai probleme, caută ajutor. Există speranță.” Asta sună ca și cum sfârșitul bătăliei este la un apel telefonic distanță, când de fapt nu este.
A cere ajutor este un început promițător, dar incomplet. Scriptura ne spune să luptăm alături de cel în suferință (Galateni 6:2). Cu alte cuvinte, fii prezent. Păstrează un contact regulat cu persoana și încurajeaz-o să persevereze. Ia o decizie să mergi cu ea până la capăt. Amintește-i de siguranța promisiunilor lui Dumnezeu și familiarizează-te cu pasaje specifice din Cuvântul lui Dumnezeu, deoarece Scriptura este muniția pentru această bătălie.
Depresia nu dispare de obicei cu un răspuns unilateral. Iar atunci când este complexă și cronică, poate că persoana ar trebui să se concentreze mai puțin pe dorința de-a se simți bine și mai mult pe recunoașterea darurilor pe care Dumnezeu le dă prin suferință.
A te simți bine este un dar minunat. Și să încerci să faci orice este posibil pentru a alina durerea cronică a depresiei este ceva înțelept. (În unele cazuri, depresia chiar are o rezolvare simplă, fie fizică, fie spirituală. O mamă care încearcă să funcționeze cu doar 3-4 ore de somn noaptea se va simți semnificativ mai bine dacă se odihnește în mod regulat. O persoană care este blocată în depresie datorită unei dezamăgiri va găsi alinare însemnată în mijlocul acelei suferințe prin descoperirea binelui mai mare promis de Dumnezeu).
Însă, după cum s-a spus deja, depresia nu dispare de obicei cu un răspuns unilateral. Iar atunci când este complexă și cronică, poate că persoana ar trebui să se concentreze mai puțin pe dorința de-a se simți bine și mai mult pe recunoașterea darurilor pe care Dumnezeu le dă prin suferință.
Într-adevăr, depresia este o formă de suferință. Astfel, toate promisiunile și sfaturile care se aplică suferinței se pot aplica și depresiei.
Acest lucru oferă multă speranță celor care se luptă cu această problemă. Ba mai mult, speranța oferită este în toate promisiunile lui Dumnezeu.
În concluzie, dacă depresia este o luptă pe termen lung și ar trebui să ne concentrăm nu pe sentimentele pozitive, ci pe a lupta bine, cum putem să ducem această luptă bună?
În Psalmii 42 și 43, când psalmistul este confruntat cu amărăciune și confuzie datorită situației disperate în care se află, el revine întotdeauna la același răspuns și alege să-l pună în practică. „Suflete al meu, de ce te mâhnești și gemi înlăuntrul meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși îi voi mulțumi…” (Psalmul 42:5,11; 43:5).
Dumnezeu se folosește de suferință pentru a aduce în viața noastră, printre altele, maturitate spirituală. Alături de suferință este folosită și unealta răbdării. Iacov 1:3-4 ne spune că atunci când cunoaștem asta, ar trebui să socotim suferința ca o bucurie. Și Romani 5:3-5 ne spune că necazul (durerea) reprezintă începutul unui proces ce duce la răbdare, apoi la maturitate și apoi la speranță.
Poate că ne pregătim singuri să fim dezamăgiți atunci când credem că va veni o soluție pentru depresie care nu va necesita răbdare și perseverență. Și poate că vom fi încurajați să ne bucurăm când ne amintim că Dumnezeu folosește depresia în sine pentru a lucra o credință matură în viețile noastre.
Unul din darurile depresiei poate fi modalitatea în care acesta descoperă cât de goală este viața care nu este trăită pentru slava lui Dumnezeu. Însă acest dar este pierdut când ne concentrăm numai pe aici și acum. Chiar dacă tristețea durează o viață întreagă, ea nu poate dura o eternitate. Și mai mult decât atât, ne punem speranța în promisiunile lui Dumnezeu.
Psalmistul în Psalmul 13:1 strigă: „Până când, Doamne? Mă vei uita neîncetat?” Răspunsul îl găsim în 2 Corinteni 4:16-18: „De aceea noi nu ne descurajăm… Căci necazul nostru ușor, temporar, lucrează în noi greutatea veșnică a slavei mult mai măreață. Noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele care nu se văd, deoarece cele care se văd sunt trecătoare, dar cele care nu se văd sunt veșnice.”
Unul din darurile depresiei poate fi modalitatea în care acesta descoperă cât de goală este viața care nu este trăită pentru slava lui Dumnezeu. Însă acest dar este pierdut când ne concentrăm numai pe aici și acum. Chiar dacă tristețea durează o viață întreagă, ea nu poate dura o eternitate. Și mai mult decât atât, ne punem speranța în promisiunile lui Dumnezeu.
- El ne promite că ne face asemenea chipului lui Christos – Romani 8:28-29
- El ne promite că lucrează prin suferințele noastre – Romani 8:18
- El ne promite că ne iubește și că nimic nu ne va despărți de dragostea Lui – Romani 8:35-39
Somnul, exercițiile fizice, mâncarea sănătoasă și atenția în planificarea programului sunt foarte importante, în mod special atunci când devin un stil de viață. Este înțelept să pui de-o parte timp pentru a-ți reîncărca bateriile pe latura fizică și cea emoțională.
Disciplina în aceste aspecte nu doar că exprimă smerenie, dar este și o confirmare a faptului că suntem vase de lut și puterea este numai a lui Dumnezeu. „Dar noi avem comoara aceasta în niște vase de lut, pentru ca această putere nemaiîntâlnită să fie de la Dumnezeu, și nu de la noi.” (2 Corinteni 4:7)
Una din problemele recomandării „Te lupți cu depresia? Îndreaptă-te spre cei din jur și cere ajutor” este că transmite – cel puțin celui care se confruntă cu asta – că există speranță la un telefon sau la o sesiune distanță.
Într-adevăr, cel care se confruntă cu asta ar trebui să caute ajutor. Menirea lui Dumnezeu este de-a ne purta poverile unii altora (Galateni 6:2). Acest model implică faptul că sunt vremuri în care trebuie să ne purtăm poverile unii altora. De asemenea, Dumnezeu ne oferă de multe ori înțelepciune prin sfaturile altora, în timp ce sunt momente în care chiar avem nevoie de intervenție medicală.
Nu este nevoie să împărtășești problemele cu toată lumea, dar poți s-o faci cu câțiva care să te ajute să lupți bine (Proverbe 18:24). Este extrem de important în lupta împotriva depresiei să ai câțiva prieteni cărora să te adresezi pentru rugăciune, sfaturi, încurajări și ajutor în a te redirecționa spre promisiunile lui Dumnezeu.
Sfatul „cere ajutor” trebuie pus în corelație cu „speranța în Dumnezeu”. Ieremia 17:5-8 ne spune că Dumnezeu și numai Dumnezeu poate susține o luptă lungă și de uzură. Și El face asta prin resurse ce nu pot veni de la oameni.
Depresia te poate face să te simți izolat. Aceasta poate să te facă să crezi că victoria sau înfrângerea ta nu contează pentru cei din jur – un gând care este contrar realității. Viața fiecărei persoane contează pentru că toți au fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu (Geneza 1:27) și pentru că viața oricărei persoane se intersectează cu altele. Însă pentru cel creștin, viața lui se intersectează cu altele prin intermediul bisericii locale și al jertfei împărtășirii Evangheliei (Evrei 10:24-25). Deoarece Cristos a murit pentru noi, viața noastră trebuie să fie adusă ca o jertfă înaintea Lui. Pavel transmite foarte clar acest lucru în 2 Corinteni 5:15: „El a murit pentru toți, astfel încât cei vii să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel Ce a murit și a fost înviat pentru ei.”
Victoria ta personală contează. Și nu doar pentru tine, ci pentru întreaga armată. Așa că luptă mai departe și luptă bine. Și nu-ți fie teamă ca, după cum îi spunea Ioab fratelui său (2 Samuel 10:11), să ceri ajutor atunci când bătălia te copleșește.
Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul, Biserica Logos București, este responsabilă de calitatea traducerii. Copyright © 2019 Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.