Vorbește cu mine, nu-mi trimite un SMS

Vorbește cu mine, nu-mi trimite un SMS

Odată l-am auzit pe Sam Crabtree, care a scris una dintre cărțile mele preferate, Practicând Încurajarea, spunând că s-a gândit să scrie o a doua carte, ca și continuare la prima, intitulată Practicând Mustrarea. Însă a afirmat că, dacă ar face acest lucru, ar trebui să fie o carte mult mai stufoasă. Acest lucru se datorează faptului că Sam conștientizează faptul că a corecta oamenii poate fi complicat. Isus aseamănă mustrarea oamenilor cu scoaterea unei așchii sau a unui pai din ochiul cuiva – o procedură cel puțin delicată, ca să spunem așa (Matei 7:5). A oferi și a primi mustrare este întotdeauna un subiect sensibil. Niciunuia dintre noi nu îi place să aibă pe cineva care să scormonească în ochii săi. Când Apostolul Pavel ne vorbește despre datoria noastră de a ne restaura unii pe alții, el subliniază de asemenea și importanța modului în care ne mustrăm reciproc. „Fraților, dacă un om este prins în vreo nelegiuire, voi care sunteți duhovnicești, să-l îndreptați într-un duh de blândețe. Și fii atent la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu” (Galateni 6:1). Pavel ne amintește că scopul mustrării este restaurarea sau îndreptarea unui frate sau a unei surori. În timp ce purtăm poverile fratelui nostru, venim nu pentru a ne vărsa mânia, ci pentru a ajuta (Galateni 6:2). Pavel ne amintește că cei care mustră trebuie să fie „spirituali” – adică trebuie să umble în Duhul (Galateni 5:16). Cele mai multe mustrări au loc într-un mod dureros de firesc, deoarece majoritatea oamenilor evită confruntarea până când devin atât de supărați încât explodează într-un „exces de furie” (Galateni 5:20). Acest lucru duce adesea la un răspuns defensiv sau chiar la un contraatac din partea persoanei mustrate. A confrunta pe cineva din punct de vedere spiritual presupune a fi caracterizați de iubire, bucurie, pace, răbdare, milă, bunătate, credincioșie, blândețe și stăpânire de sine (Galateni 5: 22-23).

Cred că cel mai bun mod de a oferi mustrare cu blândețe și iubire este de a o face cât mai personal posibil – în mod ideal, față în față sau, cel puțin, într-un context în care este posibilă comunicarea bidirecțională imediată – cum ar fi o conversație telefonică sau o videoconferință (Facetime, Skype, Zoom etc.). Isus ne-a învățat că dacă fratele tău păcătuiește împotriva ta, ar trebui să „mergi” și să îi spui unde ți-a greșit (Matei 18:15). Am văzut eu însumi că mult rău se petrece în momentul în care are loc o mustrare impersonală (i.e. SMS-uri și e-mailuri).

Unii dintre noi preferă să îi scrie persoanei care are nevoie de mustrare, deoarece acest lucru pare mai ușor. Este posibil să nu avem încredere în capacitatea noastră de a gândi lucid într-o conversație. Scrierea gândurilor noastre ne poate ajuta să ne exprimăm clar îngrijorările. Deoarece conflictul este dificil, poate părea mai sigură trimiterea unui e-mail sau a unei scrisori, spre deosebire de nevoia de a confrunta un frate sau o soră în mod direct.

Sunt convins, totuși, că există dezavantaje semnificative în a-i mustra pe oameni în scris și că există avantaje imense în ce privește confruntarea personală (oricât de grea ar părea).

  1. În scris am putea spune lucruri dure și lipsite de grijă (mai ales dacă suntem enervați/supărați), lucruri pe care față în față nu le-am spune unei persoane.
  2. Întâlnirea directă permite o mai mare profunzime a comunicării. Iubirea, grija și căldura pot fi exprimate prin tonul vocii și expresiile faciale. Cel care oferă mustrare poate vedea cum vorbele sale afectează fratele sau sora lor și pot răspunde cu compasiune.
  3. Întâlnirea directă oferă posibilitatea clarificării imediate a posibilelor neînțelegeri. Cuvintele scrise pot fi ușor interpretate greșit.
  4. Nu poți să îți dai seama de tonul vocii într-un SMS sau într-un e-mail. S-ar putea ca cineva să încerce să adauge o notă de umor într-un text serios, dar dacă este citit pe un ton greșit al vocii, acesta poate avea opusul efectului dorit. S-ar putea ca cineva să-ți scrie ceea ce are în minte pe un ton al vocii foarte calm, dar dacă ești deja puțin defensiv, îl poți citi auzind vocea lor furioasă în minte și să o interpretezi în sens greșit. Tonul vocii poate face diferența; cel mai bine este să auzi vocea reală.
  5. Dacă consideri că este necesar să îți expui gândurile în scris, atunci prezintă ceea ce ai scris în același moment în care vorbești despre preocupările tale. Sau ai putea folosi ceea ce ai scris ca notițe atunci când vorbești cu fratele sau sora ta. Totuși, o să poți constata că vei îndulci ceea ce ai scris atunci când îți vei confrunta fratele sau sora.
  6. Dacă urmează să efectuezi o operație la ochi (îndreptare), fă-o corect. Unii pot obiecta că este adesea incomod să organizezi o întâlnire personală. Răspunsul meu ar fi că, dacă există o problemă care este suficient de importantă pentru a o îndrepta, atunci este suficient de important să o facem în cel mai bun mod posibil – cu dragoste și față în față. În loc să te gândești la ceea ce este mai ușor pentru tine, gândește-te care ar fi cel mai binevoitor și mai blând mod de a te apropia și de a-ți restaura fratele sau sora.

Cu mulți ani în urmă am auzit despre un grup de prezbiteri care au făcut o înțelegere că, dacă vreunul dintre ei ar avea o îngrijorare semnificativă sau o mustrare cu privire la celălalt, acest lucru nu s-ar face niciodată printr-un e-mail sau printr-un SMS, ci întotdeauna în persoană. Consider că aceasta este o abordare înțeleaptă nu numai pentru liderii bisericii, ci și pentru familii și prieteni.

Mi s-a adus la cunoștință o situație în care doi prieteni creștini duceau un discuție în contradictoriu printr-un schimb de email-uri. Email-urile constau de obicei într-o apărare a propriei poziții și o contestare (sau atac) a punctelor de vedere ale celuilalt. Cu fiecare repetare, relațiile se deteriorau. În cele din urmă, a fost organizată o întâlnire personală. Într-o oră, când s-au întâlnit față în față, au reușit să-și reafirme și să-și restaureze prietenia. De asemenea, au reușit să se angajeze într-un dialog folositor în care au putut să înțeleagă, să respecte și să aprecieze mai bine pozițiile reciproce. Am fost convins că au obținut mai multe în această oră decât s-ar fi putut realiza în zeci de e-mailuri.

În cele din urmă, aș vrea să abordez felul în care ar trebui să răspundem atunci când alții ne mustră. Când vine cineva să mă mustre, îmi recit mie însumi Proverbe 9:8. „Nu mustra pe cel batjocoritor ca să nu te urască, mustră pe cel înțelept, și el te va iubi”. Când suntem mustrați, vom fi adesea tentați să ne apărăm și să contraatacăm persoana care ne mustră. Este ușor să ne concentrăm asupra modului în care ei nu se potrivesc standardului pe care ni-l pretind nouă sau asupra manierei de a ne confrunta care nu corespunde standardului biblic. În schimb, ar trebui să ascultăm ce ne poate spune Dumnezeu prin această persoană.

Deci, dacă consideri că cineva are nevoie de mustrare, ia în considerare să vorbești cu persoana respectivă direct, mai degrabă decât în scris1. Pe de altă parte, mă rog ca Dumnezeu să-i ajute pe cei dintre noi care sunt mustrați să răspundă cu smerenie (indiferent de modul în care sunt abordați), apreciind că trebuie să fie greu pentru o persoană să se apropie de noi să ne mustre. Fiecare dintre noi este un păcătos care are nevoie de mustrare. Ar trebui să fim recunoscători că avem prieteni care ne iubesc suficient pentru a ne ajuta. „Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioșia lui” (Proverbe 27:6).

1 Acest blog abordează conflictele cu caracter privat. Există situații în care o persoană acționează sau scrie public, fapt pentru care poate fi adecvat un răspuns scris și/sau public. Chiar și atunci, cred că este înțelept să luăm în considerare să mergem mai întâi la acea persoană în privat pentru a oferi mustrare și să căutăm clarificări înainte de a acționa public. Apoi, când răspundem, trebuie să facem acest lucru într-un mod în care încercăm cu îngăduință să presupunem ce e mai bun, căci „dragostea nădăjduiește totul” (1 Corinteni 13:7).

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)