Promisiuni ca să poți învinge frica de oameni

Promisiuni ca să poți învinge frica de oameni

Anxietatea este o problemă foarte comună. Poate proveni din mai multe tipuri de dorințe păcătoase, însă cea care mă tulbură cel mai mult pe mine este cea pe care Biblia o numește „frica de oameni”. Cădem pradă acesteia atunci când dorim aprobarea celorlalți atât de mult încât începem să căutăm a le fi pe plac lor mai mult decât lui Dumnezeu. După cum spune Ed Welch, „problema noastră este că avem nevoie de ei (pentru noi înșine) mai mult decât îi iubim (pentru gloria lui Dumnezeu).” 1

În cazul meu, teama de oameni este cea mai vizibilă atunci când povestesc Evanghelia cu alții, când instruiesc echipa de sport a copiilor mei, când trebuie să confrunt un pacient sau un frate în Cristos, când vorbesc în fața oamenilor, sau chiar și atunci când trebuie să iau hotărâri în familie. Acest tip de anxietate a fost o piedică în a-L sluji pe Domnul în multe domenii ale vieții. Solomon ne spune că „frica de oameni este o capcană” (Proverbe 29:25). Așa cum un animal prins într-o cursă nu-și mai poate împlini funcția dată de Dumnezeu în creație, tot așa tu și eu nu mai putem împlini chemarea pe care Dumnezeu o are pentru noi, atunci când cedăm în fața fricii de oameni.

Vă ofer o situație din viața mea în care poate veți fi în stare să vă regăsiți. Ca lider de grup mic în biserică, port în mine așteptări nerealiste despre cum conduc eu discuțiile. În parte, mă pregătesc bine ca să îi impresionez pe ceilalți membrii ai grupului. Când vine vremea să conduc discuția, încep să mă întreb: Oare le vor plăcea oamenilor aspectele de discutat? Oare mă voi descurca? Oare vor crede ei că sunt indolent? Nepregătit? Un creștin necredincios? Un lider slab? După discuție, anticipez ca cineva să mă felicite pentru modul grozav în care am condus discuția. După cum poți vedea, aceste gânduri se concentrează pe mine însumi, și nu pe încercarea de a-I fi pe plac lui Dumnezeu și de a-i iubi pe cei din jurul meu. Cum se vede în viața ta teama de oameni?

Teama de oameni în Biblie

Proberbe 29:25 ne prezintă modul în care putem învinge teama de oameni: „încrede-te în Domnul.” Acesta este în esență o chemare la a crede în Domnul, a ne bizui pe El și a căuta să-I fim plăcuți Lui în tot ce facem. În Galateni 1:10, Pavel ne ajută să vedem care este mentalitatea omului care în toate încearcă să placă Domnului. „Încerc eu acum să‑i conving pe oameni sau pe Dumnezeu? Sau încerc eu să plac oamenilor? Dacă aș mai încerca să plac oamenilor, n‑aș fi un rob al lui Cristos!” Pavel a învins această capcană a fricii de oameni și a făcut din motivația de a-L onora și a-I fi plăcut lui Dumnezeu scopul central al vieții lui.

S-ar putea să citim un astfel de verset și să credem că noi nu vom ajunge niciodată să fim așa de curajoși ca Pavel. Însă, cu toate acestea, vedem pe paginile Scripturii că Dumnezeu s-a folosit de mulți oameni în ciuda temerilor lor; oameni precum Avraam, Moise, Petru și Timotei. Putem să fim încurajați și să fim inspirați de poveștile pe care Dumnezeu le-a scris în viețile lor. Haideți să ne uităm în mod specific la Timotei și să vedem ce putem învăța de la el.

Timotei cel timid

Timotei era un tânăr care provenea dintr-un context etnic mixt; a fost convertit în prima călătorie misionară a lui Pavel la Listra (Fapte 16:1-3). Mai târziu, când Pavel s-a întors în oraș, l-a luat pe Timotei sub aripa lui și l-a ucenicizat. În cele din urmă, Dumnezeu l-a chemat pe Timotei la slujba dificilă a păstoririi bisericii problematice din Efes. Oamenii din biserică l-au ridiculizat și respins pe Timotei, provocându-i multă anxietate. De fapt, datorită cuvintelor lui Pavel din 2 Timotei 1:6, Timotei este văzut adesea ca Timotei cel „timid”.

În lumina timidității naturale a lui Timotei, Pavel a căutat să-l încurajeze pe Timotei în cea de-a doua sa scrisoare. El l-a numit pe Timotei „preaiubitul meu fiu” cu o „credință sinceră” pentru care se ruga adesea. Pavel i-a poruncit lui Timotei „să înflăcăreze darul lui Dumnezeu”, pe care Pavel îl văzuse în mod evident în viața lui. Apoi în versetul 7, apostolul oferă trei promisiuni minunate: „căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh frică, ci de putere, de dragoste și de înțelepciune2”. Să vedem cum aceste trei promisiuni ne pot ajuta să învingem teama de oameni.

Trei promisiuni

În primul rând, Pavel spune că Duhul Sfânt ne oferă puterea supranaturală de a trăi viața de credință și de a depăși frica cu îndrăzneală și curaj. Dumnezeul care a făcut lumea și toate celelalte lucruri trăiește în noi. Această realitate este uimitoare și ne aduce mare încurajare când o aprofundăm. Pe lângă aceasta, Isus ne promite, de asemenea, această putere în Fapte 1:8: „veți primi putere când Duhul Sfânt va veni peste voi; și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului”. Este o mare încurajare să știi că Duhul Sfânt care L-a înviat pe Isus dintre cei morți trăiește în noi și lucrează pentru binele nostru (Efeseni 1:19-21)! Dumnezeu promite putere de la Duhul Sfânt pentru a învinge frica de oameni și pentru a înfăptui voia Lui. Crezi și acționezi tu conform acestei realități?

În al doilea rând, Pavel îi spune lui Timotei că Duhul îi va da dragoste. Deși ni se pare neobișnuit, Biblia ne învață că opusul fricii este dragostea și că aceasta înlătură teama (1 Ioan 4:8). Tim Keller scrie: „Singurul lucru care elimină teama de oameni este o dragoste relațională profundă cu Dumnezeu.”3 Frica lui Timotei a fost cucerită de dragoste, după cum descrie Pavel în scrisoarea către cei din Filipe: „Căci n-am pe nimeni care să-mi împărtășească simțămintele ca el, fiind cu adevărat preocupat de starea voastră. Toți își urmăresc propriile interese, și nu pe ale lui Cristos. Voi cunoașteți vrednicia lui, și anume că a lucrat cu mine pentru Evanghelia ca un copil slujindu-și tatăl” (n.tr., cf. Filipeni 2:20-22). Timotei a fost așa de transformat de Duhul, încât a primit o dragoste profundă pentru Dumnezeu și pentru alții, care l-a făcut eficient în lucrare. Duhul lui Dumnezeu ne oferă o dragoste mare pentru Dumnezeu și pentru alții, care ne împuternicește să învingem frica de oameni. Crezi tu în această dragoste și te rogi să o ai?

În al treilea rând, Pavel îi readuce aminte lui Timotei că Duhul este cel care i-a dat „disciplină de sine”. Același termen apare puțin mai târziu atunci când Pavel îi spune lui Timotei „fii treaz în toate lucrurile” (2 Timotei 4:5). În esență, ce spune Pavel este să gândească drept în orice situație. Atunci când ne este teamă, gândurile noastre o iau razna și ne luptăm să ne concentrăm pe ce este adevărat despre Dumnezeu, despre noi înșine și despre situația prin care trecem. Totuși, Pavel ne reamintește că Duhul Sfânt ne direcționează gândurile și mintea ca să se concentreze pe ceea ce Îi face plăcere și pe ce Îi aduce onoare Domnului. Isaia 26:3 spune: „Celui cu mintea statornică Tu îi asiguri pacea – da, pacea, căci se încrede în Tine.” Duhul lui Dumnezeu ne oferă abilitatea de a gândi corect când suntem ispitiți să ne temem. Pentru a depăși teama de oameni, petreci tu timp în mod regulat pentru a medita la Dumnezeu, la caracterul, promisiunile și la poruncile Lui?

Cum ar putea să te ajute memorarea și meditarea la aceste promisiuni să îl slujești pe Domnul mai devotat și fără anxietate? Petru ne spune că „El ne-a oferit promisiunile Sale mari și prețioase, pentru ca prin ele să participăm în natura divină (2 Petru 1:4)”. Cu alte cuvinte, promisiunile Cuvântului lui Dumnezeu ne vor împuternici să-I fim plăcuți lui Dumnezeu și să-L imităm pe Cristos. Ce alte promisiuni ar mai putea folosi Dumnezeu pentru a te ajuta să-ți depășește anxietatea?

Moștenirea lui Timotei

Este de notat faptul că numele lui Timotei „cel timid” înseamnă „cel care îl onorează pe Dumnezeu”. Ultima mențiune a Bibliei despre Timotei este în cartea Evrei, acolo unde se vorbește despre eliberarea lui din închisoare, întemnițare datorată, probabil, îndrăznelii lui de a predica Evanghelia. Tradiția bisericii ne scrie că Timotei a fost omorât de cei care s-au opus Evangheliei. În cele din urmă, Timotei L-a onorat pe Dumnezeu și I-a fost plăcut Acestuia. Și noi putem să-i călcăm pe urme. Fie ca Domnul să ne dea putere prin promisiunile Sale să învingem frica de oameni, onorându-L pe El în tot ceea ce ne-a chemat să facem!


1 Edward T. Welch, When People Are Big and God Is Small (P&R Publishing, Phillipsburg, NJ. 1997), p. 19. 

2 n.tr. – în traducerile din limba engleză în loc de înțelepciune apare cuvântul autocontrol, așa că autorul articolului folosește ideea de autocontrol.

3 Timothy Keller, God’s Wisdom for Navigating Life, p.96. 

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)