Mai adesea greșit decât corect: Problema diagnosticului psihologic

Mai adesea greșit decât corect: Problema diagnosticului psihologic

Recent, revista Psychology Today1 a publicat un articol intitulat „Mitul diagnosticului în sănătatea mentală: Dezacordurile dintre clinicieni sunt normalitatea, nu excepția”. Faceți o scurtă pauză și lăsați să pătrundă adânc acest titlu. Dar nu doar titlul, ci gândiți-vă că acest articol a fost publicat. Revista Psychology Today se consideră pe sine „Cea mai mare destinație online a lumii în ce privește sănătatea mentală și științele comportamentale”. De asemenea, afirmă că este „cel mai mare portal de psihoterapie din lume; include acces gratuit la sute de mii de profesioniști”. Din titlu și din primele propoziții de început, Consilierii Biblici pot extrage trei aspecte importante care să ne încurajeze în convingerile noastre.

Diagnosticul mental este un mit

Această afirmație nu e din gura unui consilier care folosește Biblia, ci este din partea unui om cu doctorat în psihologie care scrie în Psychology Today. Pentru oricine se consideră un consilier biblic, foarte puțină valoare este pusă pe un diagnostic dat de comunitatea de sănătate mintală. Cei care atașează etichetele pe care le poartă mulți dintre cei consiliați atunci când vin la consiliere poate că au format o terminologie care este de folos pentru a fi folosită de mulți din societate, dar când vine vorba despre tratament, cauze și soluții, acestea sunt adesea total inadecvate. Pe scurt, un articol ca acesta ne reconfirmă că o mare parte din metodele moderne de îngrijire a sufletelor oamenilor sunt clădite pe nisip.

Autorul este William Hwang, doctor în psihologie. El citează mai multe studii în acest articol și începe cu această întrebare, apoi afirmație:

„Ai crede că e destul de evident când cineva este deprimat, nu-i așa? Greșit. Psihiatri foarte bine pregătiți care au evaluat independent o persoană au putut cădea de acord că acea persoană suferea de depresie în 4 până la 15 la sută din timp.”

Motivul pentru care acest articol este atât de revelator este faptul că afirmă cu curaj că nu se poate pune bază pe un diagnostic. De ce? Pentru în majoritatea cazurilor, diagnosticul pe care îl primești de la un practician va fi diferit de cel pe care-l vei primi dacă mergi la alt practician.

Psihologia se zidește pe fundamentul că DSM2 este obiectiv și că îi va ghida pe cei care-l folosesc la a produce un diagnostic standard care să fie folosit pentru tratament. Chiar dacă consilierea biblică vede că întreaga disciplină a fost zidită pe interpretările subiective și schimbătoare asupra lumii, totuși o abordează folosind aceiași termeni în propriile lor cercetări.

Există un dezacord răspândit între practicieni

Întreaga premiză a DSM este construită pe standarde. Aceste standarde au ca scop să asigure conformitate; dar nu reușesc să o facă. Ceea ce Dr. Hwang susține este că diagnosticul nu ar trebui să fie văzut ca un set de criterii rigide, ca și cum ai vrea să fii oncolog, ci ca pe ceva diferit.

„Asta nu înseamnă că diagnosticele sunt complet nefolositoare, dar înseamnă că ar trebui să le luăm mai puțin ad-literam și să înțelegem că doi clinicieni s-ar putea să privească la aceleași simptome și să vadă și să le numească diferit în funcție de contexte diferite, care pot include prejudecățile proprii ale clinicienilor, diferențe în pregătire, precum și ce detalii alege să prezinte clientul.”

Observați ce recunoaște și totuși apără Dr. Hwang. El este de acord că este un lucru foarte subiectiv, dar remediul pe care îl prezintă el este să nu luăm diagnosticul ad-literam. În esență, el susține că atunci când cineva vine deja etichetat cu un anumit diagnostic, oricine ar trebui să înțeleagă că acea etichetă nu trebuie luată ad-literam.

El concluzionează:

„Am spus toate acestea cu scopul de a afirma că poate ar trebui să luăm diagnosticele din domeniul sănătății mentale cu puțină sare. Poți primi un diagnostic de la un clinician și să descoperi că, dacă te duci la altul, poate vei primi alt diagnostic – sau poate câteva în plus. Unii clinicieni au tendința să pună mai frecvent diagnosticul de depresie, iar alți clinicieni pun mai frecvent diagnosticul de anxietate.”

Observați pur și simplu ce evaluare onestă este aceasta cu privire la subiectivitatea procesului de diagnostic. Psihologia a încercat să se afișeze ca o știință exactă, precum medicina. Cu toate acestea, când mergi la un consult la un medic la spital pentru că tu crezi că ai o fractură la un călcâi, se face o radiografie, iar medicul interpretează radiografia. Orice medic bine pregătit va trage aceeași concluzie.

Pentru consilierii biblici care se concentrează asupra inimii și nu asupra diagnosticelor simptomelor, putem fi întăriți în convingerile noastre cu privire la suficiența Scripturii și asupra metodologiei pe care o credem și care provine din studiul Cuvântului lui Dumnezeu.

Nu vă așteptați la schimbări în domeniu

Chiar dacă Dr. Hwang e de lăudat pentru onestitatea lui brutală, cel mai probabil foarte puțin lucruri se vor schimba. Psihologia și toate variatele discipline atașate ei au nevoie de un diagnostic din două motive: 1) trebuie să poată completa o factură și 2) trebuie să aibă un diagnostic pentru planul de tratament. Chiar dacă s-ar putea să existe probleme masive în acest domeniu, nimeni nu va susține abolirea DSM-ului. Mai degrabă, Dr. Hwang susține că diagnosticele ar trebui văzute cu o perspectivă post-modernă. „Să înțelegem că percepțiile noastre sunt subiective și că pot exista mai multe adevăruri.” Chiar dacă toți avem un nivel de subiectivitate în viețile noastre, a susține că singura soluție care se găsește este să presupui că toți au dreptate va conduce doar la mai mult haos și mai mult rău făcut celor care se află sub îngrijirea unui psiholog.

Haidem ca noi, ca și consilieri biblici, să dublăm eforturile noastre să gândim clar cu privire la cum sunt îngrijiți oamenii în această lume. Când cineva vine la consiliere cu un diagnostic, aduceți-vă aminte că, chiar și pe propriile lor buze, acest diagnostic are foarte puțină greutate. Haidem să fim un popor care caută să înțeleagă lucrurile corect, știind că există un standard obiectiv al adevărului: Cuvântul lui Dumnezeu. Și folosind acest standard, putem oferi cea mai bună îngrijire persoanei care stă în partea opusă a mesei.


1 Psihologia astăzi, n. trad.

2 DSMManualul de diagnostic și statistică al bolilor mentale – n. trad.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)