Patru semne că modul tău de consiliere este în pericol de a îmbrățișa înțelepciunea lumească

Patru semne că modul tău de consiliere este în pericol de a îmbrățișa înțelepciunea lumească

Fostul meu pastor mi-a spus odată: „Creștinii nu resping niciodată verbal doctrina Sola Scriptura. Dar această respingere lăuntrică se va arăta întotdeauna atunci când creștinii simt nevoia să adauge ceva.”1 Ești ispitit să-ți spui: «Scriptura este suficientă… dar voi obține cel mai bun rezultat dacă adaug ceva?». Apologeții pot fi tentați să adauge filosofie pentru a obține cea mai bună apărare. Liderii de închinare pot fi tentați să adauge artificii pentru a obține cel mai bun serviciu de închinare. La fel, consilierii pot fi tentați să adauge metode psihologice pentru a obține cea mai bună ședință de consiliere. Rezultatul inevitabil al gândului că Scriptura nu este suficientă pentru a obține cel mai bun rezultat este că vei începe să îmbrățișezi înțelepciunea lumească. În calitate de consilieri, trebuie să veghem asupra doctrinei noastre și să ne păzim de pătrunderea înțelepciunii lumești în metodologia noastră (1 Timotei 4:16). Iată patru semne care arată că în cabinetul tău de consiliere există un risc ridicat de a deschide ușa înțelepciunii lumești.

Semnul nr. 1: Nu pui întrebări de bază

Dacă consilierii trebuie să exercite discernământ, trebuie să punem întrebări (Proverbe 18:15). Modelul care se observă în rândul creștinilor care îmbrățișează înțelepciunea lumească este acela că nu își pun niciodată întrebări de bază. Consilierii trebuie să testeze duhurile, chiar dacă acestea au o halat alb și titlu de „doctor” în fața numelui lor (1 Ioan 4:1). De exemplu, atunci când un psihiatru încearcă să eticheteze pe cineva cu „tulburare bipolară”, ar trebui să pună aceste întrebări de bază: „Ce teste v-au condus la această concluzie? Analizele de sânge? Tomografii cerebrale? Radiografii?” O tăcere stânjenitoare va urma inevitabil după această întrebare. Pentru ca un consilier să fie eficient în testarea duhurilor celui mai recent instrument pentru consiliere, trebuie să știe ce întrebări să pună. Iată câteva puncte de unde puteți începe să investigați.

În primul rând, întrebați despre trecutul istoric al instrumentului de consiliere. De exemplu, atunci când vă uitați la istoria Eneagramei, veți descoperi că enneatipurile provin din scrierea automată (o practică a ocultismului).2

În al doilea rând, puneți întrebări referitoare la filosofia instrumentului de consiliere. De exemplu, filosofia care stă la baza Terapiei centrate pe emoții (EFT) este teoria atașamentului (o viziune umanistă care spune că emoțiile tale sunt produse secundare ale evoluției). De asemenea, filosofia care stă la baza celor cinci limbaje ale iubirii este ierarhia nevoilor lui Maslow (care învață că nu îi poți sluji pe ceilalți până când nevoile tale nu sunt mai întâi satisfăcute).

În cele din urmă, puneți întrebări despre scopul final al instrumentului de consiliere. Metodele de consiliere care sunt saturate de înțelepciune lumească vor avea întotdeauna în minte un scop greșit. De exemplu, scopul Alcoolicilor Anonimi este doar obținerea și menținerea sobrietății sau abstinenței. În schimb, scopul consilierii biblice trebuie să fie întotdeauna acela de a produce ucenici și de a-i ajuta să se conformeze chipului lui Hristos la nivelul inimii (Matei 28:19-20), nu doar de a modifica comportamentul persoanei consiliate.

Satan își dă seama că Scriptura nu poate avea autoritate în probleme despre care nu vorbește. Prin urmare, Satan modifică terminologia pentru a da impresia că Scriptura nu vorbește despre acele chestiuni.

Semnul nr. 2: Folosești terminologia lumii mai degrabă decât pe cea a Scripturii

Unul dintre primele semne ale regresului doctrinar este faptul că consilierul nu mai aderă la terminologia biblică. De exemplu, folosești etichete precum alcoolism (mai degrabă decât beție), dependență (mai degrabă decât înrobire) sau narcisism (mai degrabă decât mândrie)? O tactică a cultelor precum mormonismul este aceea de a folosi terminologia creștină, dar de a modifica în secret definițiile acestor termeni. Psihologia face complet opusul. Ei modifică terminologia, însă definițiile acelor cuvinte rămân. Satan își dă seama că Scriptura nu poate avea autoritate în probleme despre care nu vorbește. Prin urmare, Satan modifică terminologia pentru a da impresia că Scriptura nu vorbește despre acele chestiuni. Desigur, Scriptura este suficientă pentru problemele legate de mânie, dar ce se întâmplă cu tulburarea bipolară? Scriptura poate fi suficientă pentru mândrie, dar cum rămâne cu narcisismul? În timp ce citim Scriptura, trebuie să ne ferim să nu devenim anacronici. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să ne așteptăm ca Scriptura să vorbească așa cum o facem noi, ci mai degrabă, trebuie să vorbim așa cum vorbește Scriptura.

Semnul nr. 3: Abordarea ta în materie de consiliere este condusă de pragmatism

Atunci când „succesul” devine ceea ce ghidează abordarea noastră în materie de consiliere, nu funcționăm diferit de bisericile care folosesc trucuri, mașini de fum și lumini slabe pentru a obține „succesul”. Scopul nu justifică niciodată mijloacele în consiliere. În 2 Cronici 16:1-6, regele Asa a recurs la mijloace nebiblice pentru a-și atinge scopul și a funcționat. Cu toate acestea, în ciuda succesului planului lui Asa, Dumnezeu a fost extrem de nemulțumit de faptul că Asa s-a bazat pe om mai degrabă decât pe El (2 Cronici 16:7-9). În calitate de consilieri, trebuie să acceptăm faptul că suntem chemați să fim „consilieri credincioși”, nu neapărat „consilieri de succes”. Vor fi momente în care Dumnezeu va fi glorificat cel mai mult prin faptul că vom vorbi Cuvântul Său unui consiliat și apoi vom experimenta o respingere, așa cum a pățit Mica (1 Împărați 22:13-28).

Semnul nr. 4: Consilierea ta este separată de biserica locală

Dumnezeu a prevăzut ca biserica să fie instrumentul pe care consilierii să îl folosească pentru a promova o schimbare de durată. Biserica locală este mijlocul normativ de a oferi consilierilor mijloace de echipare prin Cuvânt (Efeseni 4:11-12), de responsabilizare (Matei 18:15-20) și de edificare reciprocă (Evrei 10:24-25). Atunci când consilierii nu reușesc să folosească biserica locală, acesta este de obicei un simptom al lipsei de încredere a consilierului în Cuvântul lui Dumnezeu.

Mai mult, atunci când consilierii nu își ancorează slujirea în biserica locală, ei nu au niciun mijloc de a răspunde din punct de vedere doctrinar. Nici măcar apostolii nu au funcționat în afara bisericii locale (Fapte 15). Un consilier este mult mai susceptibil la înțelepciunea lumii atunci când este izolat de biserică. Este crucial ca un consilier să facă slujire sub supravegherea bisericii locale, astfel încât, dacă slujirea sa începe să contrazică Scriptura, biserica să poată interveni.

Satan este conștient de faptul că cel mai eficient mod de a ataca autoritatea Scripturii este de a ataca suficiența ei prin minciuna că Scriptura nu este suficientă pentru problemele vieții.

Stai pe temelia fermă a Scripturii

Suficiența Scripturii este principalul punct de atac al lui Satan în biserica de astăzi. Satan este conștient de faptul că cel mai eficient mod de a ataca autoritatea Scripturii este de a ataca suficiența ei prin minciuna că Scriptura nu este suficientă pentru problemele vieții. Cel mai eficient mod în care consilierii își pot apăra doctrina de înțelepciunea lumească este să protejeze cu zel doctrina lor despre suficiența Scripturii (1 Timotei 4:16; 2 Petru 1:3). În calitate de consilieri, trebuie să ne examinăm cu regularitate pentru a ne apăra de influențele înțelepciunii lumești. Odată ce stabilim că suntem influențați de înțelepciunea lumii, soluția este să începem să studiem și să medităm asupra doctrinei Sola Scriptura. Dacă consilierii doresc să evite ca lucrarea lor să fie arsă în acea zi de pe urmă, ei trebuie să se asigure că lucrarea lor de consiliere nu este construită cu lemn, fân și paie, ci pe Cuvântul viu și permanent al lui Dumnezeu, care rămâne pentru totdeauna (1 Corinteni 3:10-15; 1 Petru 1:23-25).


1 Creditat lui Dr. Jeffrey Johnson.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)