Suficiența Scripturilor

Suficiența Scripturilor

Am privilegiul extraordinar și onoarea fenomenală de a fi profesor asistent la Seminarul Teologic Baptist Southern și la Colegiul Boyce. Predau consiliere biblică din anul 2006.

În slujirea acesta ca profesor am interacționat cu tot felul de studenți. Predau la toate nivelele de educație: licență, masterat și doctorat. Predau studenților care au specializare în consiliere, dar și altora cu alte specializări și care, totuși, ajung să parcurgă câteva ore de consiliere biblică. Predau la studenți de colegiu care de-abia au trecut de 18 ani și care nu au niciun pic de experiență în lucrare. De asemenea, coordonez câțiva doctoranzi care sunt în lucrare de mai mulți ani decât sunt eu în viață. Sunt bărbați care își doresc să ajungă pastori sau misionari și femei care vor să fie mame casnice și consiliere în bisericile lor locale. Ce îi aduce împreună pe toți acești indivizi este dorința de a crește în abilitatea de a sluji cu Cuvântul lui Dumnezeu unor oameni care au nevoie de ajutor intențional și concentrat. Un astfel de ajutor doar o lucrare de consiliere biblică poate oferi.

Chemarea de a preda consiliere unui astfel de grup colorat are menirea de a clarifica chestiuni care sunt de o importanță centrală pentru toți acești oameni. Ca profesor de consiliere biblică, mă preocupă o paletă variată de aspecte, însă sunt câteva chestiuni de o importanță colosală pentru mine. Mă scol aproape zilnic gândindu-mă și rugându-mă pentru aceste lucruri. Nu există spațiu într-un singur articol de a mă ocupa de toate dintre ele – în acest articol voi face referire doar la suficiența Scripturilor.

Cinci motive pentru care trebuie să luăm în serios suficiența Scripturilor

Doctrina suficienței Scripturilor e atât de importantă pentru mine, încât împreună cu Stuart Scott am editat o carte intitulată ,,Consiliind cazuri grele: relatări adevărate care ilustrează resursele suficiente ale lui Dumnezeu în Scriptură”. Sunt multe lucruri de afirmat cu privire la importanța acestei doctrine pentru consilierii biblici, însă aici, în acest articol, voi scoate în evidență doar cinci motive pentru care eu iau această doctrină în serios și cred că ar trebui să o faci și tu.

1. Doctrina suficienței Scripturilor este doctrina biblică de bază a mișcării consilierilor

Doctrina centrală a mișcării noastre – cea care ne separă de celelalte abordări de consiliere – este suficiența Scripturilor. Sunt alte abordări de consiliere care cred în centralitatea lui Cristos și în necesitatea Evangheliei pentru viața creștină. Totuși, consilierea biblică este unică prin încrederea în faptul că Scripturile arată pe deplin și suficient cum puterea lui Cristos vorbește în mod relevant și puternic tuturor chestiunilor care necesită consiliere, indiferent cât de extreme sau provocatoare sunt. Mă preocupă această problemă a suficienței și ar trebui să te preocupe și pe tine, pentru că fără ea nu ar putea exista o mișcare a consilierilor biblici.

2. Doctrina suficienței Scripturilor este biblică

S-a împământenit în trecut ca, pentru argumentul suficienței, consilierii biblici să folosească câteva pasaje clasice precum 2 Timotei 3 și 2 Petru 1. Aceste pasaje cu siguranță învață despre suficiența Scripturilor în consiliere și ar trebui să continuăm să le folosim.

Ar trebui să fim pasionați de suficiența Scripturilor deoarece Cuvântul lui Dumnezeu ne învață că Biblia noastră, care are autoritate, este de asemenea și suficientă.

Totuși, aș dori să extind chestiunea. Un număr covârșitor de pasaje care sunt folosite pentru apărarea doctrinei autorității Scripturii vorbesc de asemenea despre suficiența Scripturilor. Duhul Sfânt iubește să insufle pasaje care leagă autoritatea Cuvântului de suficiența lui. Încearcă să deschizi la câteva dintre aceste pasaje care sunt folosite de teologi pentru a demonstra autoritatea Cuvântului și vei descoperi că, în context, Duhul Sfânt adesea leagă autoritatea de suficiență. Sunt prea multe astfel de pasaje pentru a le enumera, dar 2 Timotei și 2 Petru cu siguranță sunt printre ele.

Doar un alt exemplu pe lângă cele două este Psalmul 119. Citește-l și subliniază toate versetele care leagă autoritatea de suficiență. Vei găsi peste douăzeci. Ideea pe care vreau să o transmit este că ar trebui să fim pasionați de suficiența Scripturilor pentru că Cuvântul lui Dumnezeu ne învață că Biblia noastră, care are autoritate, este de asemenea și suficientă.

3. Doctrina suficienței Scripturilor este istorică

Chiar lângă birou am un dosar cu zeci de mărturisiri de credință și afirmații doctrinare în care se exprimă credința bine înrădăcinată a Bisericii în suficiență. Documentele acestea provin din toate denominațiunile și din toate perioadele istorice. De la Mărturisirea Westminster până la Sumarul Principiilor1; de la scrierile lui Augustin până la John Gill; de la Louis Berkhof până la Wayne Grudem – de-a lungul istoriei, doctrina suficienței Scripturii a primit mărturii bogate.

Documentele istorice nu dezvoltă întotdeauna suficiența în modul în care a făcut-o mișcarea modernă a consilierilor biblici, însă toate ideile se regăsesc acolo în forma lor de început. Mi-aș dori să împărtășești interesul meu în suficiența Scripturilor, ca astfel să putem avea aceeași mărturisire ca frații noștri de pe parcursul istoriei bisericii.

4. Doctrina suficienței Scripturilor este în pericol de a fi eclipsată

Ca să fiu cât se poate de sincer, atunci când vine vorba de această doctrină, există o anumită măsură de neliniște în mișcarea consilierilor biblici. Unii sunt îngrijorați de faptul că se pune accentul pe suficiență, considerând că lucrul acesta provoacă o prea mare diviziune. Recomandarea lor este concentrarea pe lucrurile care unesc diferitele grupuri și pe ceea ce putem învăța unii de la alții.

Înțeleg impusul. O mare parte din această atitudine vine dintr-o frământare adecvată față de modurile feroce și lipsite de evlavie în care unii dintre consilierii biblici s-au angajat să lupte împotriva susținătorilor altor abordări de consiliere. Deși unii s-au aprins în această opoziție față de celelalte modele într-un mod care a provocat repulsie, trebui să fim atenți să nu urmăm mișcarea pendulului. Soluția la proclamarea adevărului cu un spirit tăios nu este evitarea afirmării adevărului.

Chemarea noastră este să îmblânzim asprimea, fără a compromite franchețea. Trebuie să vorbim adevărul, având grijă să o facem în dragoste. Mă rog pentru o generație a consilierilor biblici care să fie entuziasmați de suficiența Scripturilor astfel încât o generație viitoare să nu mai fie nevoie să repete efortul anilor 1970 și să pornească o nouă mișcare de la zero.

5. Suficiența Scripturilor este practică

Nu este nici corect și nici practic să afirmi că Biblia nu are resursele să ajute pe cei mai afectați oameni. În măsura în care limităm Scripturile în consiliere, limităm și ajutorul pe care-l putem oferi celor care vin după ajutor. Negarea suficienței este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care le poți face în lucrare.

În cartea „Consiliind cazuri grele”, am fost preocupați să demonstrăm, prin istorisirile adevărate ale unor persoane reale consiliate, că Biblia este cu adevărat suficientă pentru toate acele problemele dificile pe care alte abordări de consiliere le văd ca fiind în afara granițelor Scripturii. Sunt capitole despre tulburarea de panică2, tulburarea de identitate disociativă3, depresia postnatală, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea bipolară și altele. Autorii care au contribuit la carte arată cum au folosit Biblia în moduri înțelepte și agreabile pentru a ajuta cazurile cele mai grele. Scopul cărții este de a arăta, prin poveștile unor oameni reali, că Biblia lucrează pentru a ajuta chiar și cele mai dificile scenarii de consiliat.

Sunt pasionat cu privire la răspândirea viziunii Suficienței Scripturii nu pentru că sunt un profesor plătit, ci pentru că sunt chemat să fiu pastor. Este dorința mea de ajuta oamenii să crească pentru a deveni mai mult ca Isus. Este convingerea mea fermă că Biblia este singura resursă care poate face lucrul acesta și că o face în orice formă de consiliere provocatoare cu care ne confruntăm.


1 Abstract of Principles, o mărturisire de credință istorică a Southern Baptist Theological Seminary, scrisă și adoptată în 1858. [n. tr.]

2 Caracterizată prin atacuri de panică recurente. [n.tr.]

3 Numită în trecut tulburarea de personalitate multiplă. [n.tr.]

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)