Rolul muzicii în consiliere

Rolul muzicii în consiliere

Muzica este unul dintre darurile frumoase ale lui Dumnezeu oferite omului, credincios sau necredincios deopotrivă. Martin Luther a ajuns până acolo încât să afirme: „După Cuvântul lui Dumnezeu, arta nobilă a muzicii este cea mai de preț comoară din lume.” Am întâlnit foarte puțini oameni care să nu îndrăgească tare muzica sau care, cel puțin, să nu aibă o opinii importante pe această temă. Este abilitatea de a vorbi inimilor noastre, de a influența emoțiile noastre și de a ne oferi o cale de exprimare de sine cu totul uimitoare.

Domnul a avut niște căi așa de speciale de a folosi muzica în umblarea mea personală cu El, încât a devenit parte din consilierea mea. Aici sunt câteva gânduri despre motivul pentru care cred că muzica este un instrument folositor în slujirea acelora care trec prin durere.

1. Muzica vorbește emoțiilor noastre cele mai profunde

Muzica are o capacitate de nedescris în a pătrunde în sufletele noastre, dincolo de mințile noastre. Câteodată cuvintele cântate pot să întruchipeze o realitatea specifică, devenind mai credibile decât cele rostite. Vedem puterea muzicii cântate în însăși prezența tronului ceresc. Aproape de fiecare dată când omului i se oferă o licărire din văzduhul sacru, izbucnește în cântare, ca și cum ar fi fost singura cale în care să exprime magnitudinea emoțiilor simțite (Apoc. 5:9; 15:3; 19:1,6).

Ca și consilieri, am fi înțelepți dacă am urmări modelul și am folosi acest instrument puternic. Cu siguranță că cei pe care îi consiliem, prin faptul că stau în fața noastră pentru consiliere, sunt deja foarte emoționali. Ei experimentează deja o litanie de emoții de la mânie la tristețe, de la teamă la rușine. Emoțiile sunt deja prezente, provocarea pentru noi este de a-i ajuta să le folosească și să le îndrepte în direcția bună. Am putea face acest lucru în timpul unei sesiuni de consiliere, când le sugerăm ceva muzică bună, sau în timpul săptămânii, când ei trec printr-o vale sau se confruntă cu chestiuni dificile și alegem și le trimitem un cântec. Acesta este o cale prin care îi putem „încuraja pe cei slabi” și îi putem „ajuta pe cei slabi” (1 Tes. 5:14) între întâlnirile de consiliere.

2. Muzica direcționează adevărul către minte

Săptămânal, dispunem de o fereastră de timp relativ scurtă pentru a împărtăși adevărul biblic cu cel consiliat. Momentele aceste sunt puține în comparație cu aportul pe care îl primesc din alte surse în restul săptămânii. Oferindu-le să asculte muzică de închinare solidă între sesiuni este un mod prin care putem ajuta ca adevărul lui Dumnezeu să prindă rădăcină în țărâna inimii lor. Gândiți-vă, de exemplu, la versurile următoare și la adevărurile pe care le vrem neapărat ca cei consiliați să le înțeleagă.

„Putere pentru azi și speranță pentru mâine… mare este credincioșia Ta, Doamne, față de mine”1.

„Când mă tem că credința-mi va eșua, Cristos mă va ține. Eu nu mă pot ține de El… pentru că dragostea mea este adesea rece… El mă va ține”2.

„Mai puternică decât întunericul, reînnoită în fiecare dimineață, mila Lui este mai mare decât multele noastre păcate.”3

Adesea s-a observat (de cele mai multe ori în situații negative) că dacă cineva aude ceva îndeajuns de mult, va începe să creadă acele lucruri. Ne putem folosi de acest obicei. Oferă-le celor consiliați cântece care afirmă despre Dumnezeu aceleași lucruri pe care le spui în sesiunea de consiliere. Cu cât vor auzi mai mult aceste adevăruri, fie rostite, fie cântate, cu atât mai mult inimile lor se vor deschide față de realitatea lor.

3. Muzica este un mijloc prin care recunoaștem tristețea

Câteodată rolul nostru ca și consilieri este de a ajuta o persoană să plângă adecvat – poate moartea cuiva drag, sau poate durerea unui păcat distrugător. Cei consiliați trebuie să fie în stare să exprime durerea lor, iar noi ca și consilieri trebuie să îi ajutăm și să plângem cu ei. Nu este întotdeauna ușor, așa că putem apela la ajutorul muzicii. Muzica validează emoțiile noastre. Auzim pe cineva care cântă despre tristețea lor și ne aduce aminte că este în regulă să avem și noi emoțiile respective. David este exemplul nostru aici.

„Lacrimile‑mi sunt hrană zi și noapte… mi-aduc aminte de aceste lucruri în timp ce îmi vărs sufletul înaintea Ta…” (Psalmul 42:3-4, versiunea ESV)

Aceste cântece de jale ne reamintesc că este adecvat să plângem, chiar și necontrolat, pe perioade mai lungi de timp. Nu este o problemă atunci când nu înțelegem ce se întâmplă. Nu este o problemă să îi adresăm întrebările noastre lui Dumnezeu. Este în regulă să nu te simți fericit. Cei pe care îi consiliem trebuie să știe lucrurile acestea.

Oferă-le celor pe care îi consiliezi cântece care sunt oneste și curate cu scopul de a-i ajuta să își exprime emoțiile lor lui Dumnezeu.

„Sunt obosit, sunt epuizat, inima mi-e grea… speranța mea pare că este zdrobită de greutatea lumii”4.

Oferă-le, în același timp, cântece care să le întoarcă inimile către Dumnezeu știind că El lucrează.

„Știu că Tu îmi poți da odihnă, așa că plâng către Tine cu tot ceea ce mai mi-a rămas, «Fă-mă să văd cum răscumpărarea câștigă, fă-mă să înțeleg că tristețea are un sfârșit, și că Tu repari o inimă care este slabă și zdrobită”5.

Muzica de închinare profundă teologic poate deveni un prieten care stă cu cel consiliat între întâlnirile de consiliere.

4. Muzica slujește între sesiunile de consiliere

Muzica de închinare profundă teologic poate deveni un prieten care stă cu cel consiliat între întâlnirile de consiliere. Atunci când trimiți celui pe care îl consiliezi un cântec profund la timpul potrivit, fie seara când este descurajat, fie în dimineața unei zile provocatoare, poate fi o formă de a arăta dragoste și compasiune de la distanță. Oferă-le ceva de ascultat atunci când în liniștea nopții gândurile lor nu le dau pace.

„Ziua, Domnul îmi face parte de îndurarea Sa, iar noaptea am cu mine cântarea Lui și rugăciunea către Dumnezeul vieții mele” (Psalmul 42:8, NTR).

5. Muzica le reamintește că nu sunt singuri

Atunci când îi aud pe alții cântând despre aceeași durere pe care ei o experimentează, își aduc aminte că mai sunt și alții care au trecut pe acolo. Prin muzică îi introduci în prezența „norului așa de mare de martori” (Evrei 12:1), a căror vieți sunt o dovadă a credincioșiei lui Dumnezeu. Aceste mărturii sunt inestimabile și pot oferi o încurajare extraordinară.

Înainte de-a fi timpul, muzica Îl acompania pe Cristos în timp ce Acesta concepea și crea lumea (Iov 38:7). Într-o bună zi muzica va anunța venirea noului pământ și începutul veșniciei (Apoc. 15:3). Ce dar mare ni s-a făcut! Să-i ajutăm și pe cei pe care îi consiliem să o experimenteze în mijlocul păcatul și al luptei.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul, biserica Logos București, este responsabilă de calitatea traducerii. Copyright © 2021 Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.


1 Chisholm (1923), Great is They Faithfulness.

2 Habershon and Merker (2013), He Will Hold Me Fast.

3 Boswell and Papa (2016), His Mercy is More.

4 Ingram, Owen and Donehey (2012), Worn.

5 Ingram, Owen and Donehey (2012), Worn.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)