Minte versus creier: Dobândind claritate biblică cu privire la diferența dintre ele

Minte versus creier: Dobândind claritate biblică cu privire la diferența dintre ele

Anii ’90 au marcat un moment de cotitură pentru sănătatea mintală. Pe 7 iunie 1999, Casa Albă a organizat o conferință privind sănătatea mintală.1 Prima Doamnă, Hilary Clinton, a rostit aceste cuvinte: „Aceasta este o conferință de importanță istorică, dar este mai mult decât atât; este un semnal real pentru națiunea noastră că trebuie să facem tot ceea ce este necesar nu numai pentru a elimina stigmatul bolii mintale, ci și pentru a începe să tratăm boala mintală ca pe o boală care este pe picior de egalitate cu alte boli.”2 La această conferință s-au schimbat ideile, termenii și politicile care înconjoară îngrijirea persoanei interioare. Creierul a fost asimilat cu mintea și mintea cu creierul. În acest scurt articol de blog, îmi propun să vă arăt că Biblia face diferența între minte și creier și apoi să scot în evidență potențialele pericole ale neînțelegerii Bibliei în această privință.

Mintea

Mintea, conform Scripturii, este mai mult decât gândurile tale. Este un „mod de a gândi, o mentalitate, o atitudine, ca sumă totală a întregii stări mentale și morale a ființei.”3 Să luăm, de exemplu, Romani 12:2 (un verset bine cunoscut):

„Nu vă conformaţi acestui veac, ci lăsaţi-vă transformaţi prin reînnoirea gândirii voastre, ca să puteţi discerne voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută şi desăvârşită.” (sublinierea noastră).

Argumentul lui Pavel este ca mintea interioară (adică „nous”) să fie total transformată. Acest lucru se află în juxtapunere cu o minte care este din această lume, așa cum se menționează în Efeseni 4:17 sau Coloseni 2:18. Mintea necredinciosului este existentă, dar oarbă față de realitățile veșnice (Tit 1:15). Dar mintea răscumpărată este înnoită, potrivit cu Efeseni 4:23.

În fiecare dintre aceste cazuri, vedem că mintea este mai aproape de ceea ce tu și eu am numi cel mai probabil o atitudine sau o dispoziție. Dacă folosim termenul de minte așa cum îl folosește Biblia, atunci ne referim la aspectul imaterial al ceea ce suntem, care se referă în mod obișnuit la facultățile de cunoaștere.4 Totuși, în întreaga Scriptură, se mai spune că inima este cea care gândește, are intenții și are scopuri. Astfel, Biblia ar zugrăvi mintea ta ca parte a persoanei tale interioare, care este numită cel mai frecvent inima ta.5

Creierul

Creierul este un organ al anatomiei umane. Este tangibil, organic și observabil. Atunci când Biblia vorbește despre creier, aceasta se corelează cu omul nostru exterior sau cu trupul nostru. Pasajele care învață această dihotomie sunt evidente în toată Scriptura, de la relatarea creației (Gen. 2:7) până la momentul morții (2 Cor. 5:8-9). Persoana noastră exterioară se degradează într-adevăr, dar persoana noastră interioară trebuie să fie reînnoită zi de zi (2 Cor. 4:16-18).

Organul creierului este o realitate fizică, o persoană exterioară. El nu este mintea și se află în contrast cu mintea. Pentru a fi cât mai biblic – ceea ce ne face să fim cât mai exacți – ar trebui să vorbim despre creier ca persoană exterioară și despre minte ca despre persoana interioară.

Confuzia dintre minte și creier

La aceeași conferință de la Casa Albă menționată mai sus, Dr. Steven Hyman a spus următoarele cuvinte:

Am învățat, de asemenea, câteva fapte foarte importante despre aceste boli și, dacă aș putea să le rezum pe scurt, este că acestea sunt boli reale ale unui organ real – creierul. La fel cum boala coronariană este o boală a unui organ real – inima. Putem pune un diagnostic, iar aceste boli pot fi tratate6.

Rețineți, Dr. Hyman vorbește despre mintea imaterială la o conferință despre „Sănătatea mentală”, referindu-se la minte ca la un organ. Dacă le confundați pe cele două, așa cum a făcut Dr. Hyman, atunci veți confunda tratamentul oamenilor. Permiteți-mi să repet – dacă înțelegeți greșit oamenii, atunci veți înțelege greșit cum să îi ajutați pe oameni. Aici se află unul dintre cele mai mari pericole ale înțelegerii greșite a diferenței dintre minte și creier.

Pericolele confuziei dintre minte și creier

Din punct de vedere biblic, mintea nu se poate îmbolnăvi, ca în cazul unei boli patologice sau a unei maladii care infectează mintea. A fi dement este posibil, după cum se evidențiază în întreaga Biblie.7 Totuși, insanitatea este o referire la simțuri defectuoase. La propriu, simțurile tale nu funcționează așa cum ar trebui; astfel, ești considerat „ieșit din minți”.8 Cu toate acestea, insanitatea nu este o boală mintală. Boala mintală este definită ca fiind „condiții de sănătate care implică modificări ale gândirii, emoțiilor sau comportamentului (sau o combinație a acestora).”9 De remarcat faptul că termenul „condiții de sănătate” se referă la etiologia biologică a acestor boli mintale.

Este dincolo de scopul acestui articol să criticăm bolile mintale, dar ideologia bolilor mintale este o consecință directă a confuziei dintre minte și creier. Imaterialul nu este – și nu va fi niciodată – infectat de material. Poate fi afectat, dar nu infectat. De exemplu, corpul poate suferi unele schimbări organice semnificative care influențează persoana interioară: cancer, pneumonie, oase rupte și așa mai departe. Cu toate acestea, cancerul nu poate infecta mintea. Vedeți care este diferența? Unul dintre pericolele predominante ale înțelegerii greșite a minții și a creierului este acela de a accepta, parțial, întreaga ideologie a sănătății mintale. Conferința de la Casa Albă din 1999 este un exemplu în acest sens.

O cale de urmat

Calea de urmat este înțelegerea oamenilor așa cum i-a descris Biblia. Am arătat că Biblia face o diferență între minte și creier, iar neînțelegerea acestui lucru implică anumite pericole. Un pericol este că vom înțelege greșit oamenii. A înțelege fundamental greșit oamenii înseamnă a eșua în mod fundamental în a-i ajuta. În ciuda intențiilor binevoitoare și a compasiunii sincere, nu putem să-i ajutăm pe cei pe care nu-i înțelegem. A înțelege greșit oamenii înseamnă că vom înțelege greșit problemele lor și soluțiile la problemele lor. O antropologie biblică se află în centrul unei viziuni creștine asupra lumii, deoarece atunci când schimbăm natura oamenilor, schimbăm natura Evangheliei. Problemele oamenilor nu mai sunt o chestiune de mântuire și sfințire; ele devin o chestiune de trup și de tratament fiziologic.

Lăsați Biblia să vă informeze înțelegerea cu privire la comparația între minte și creier și veți vedea clar, prin prisma Scripturii, cum îi vede Dumnezeu pe oameni. Această viziune permite claritate, da, dar și acuratețe. A confunda mintea cu creierul, așa cum fac unii, înseamnă a neglija ceea ce spune Biblia despre oameni. O astfel de neglijare duce la confuzie și la lipsă de claritate. Fie ca Cuvântul autoritar al lui Dumnezeu să ne ofere claritate în ceea ce privește modul de a privi oamenii, totul pentru gloria Sa!

Întrebări pentru reflecție

  1. Poți să-ți iei ceva timp din devoțiunile tale personale pentru a studia mintea așa cum este ea conturată în Scriptură?
  2. Ce înseamnă aceste concluzii despre bolile mintale?
  3. Care ar fi câteva modalități utile de a continua să clarificați comparația dintre minte și creier în continuare în propria voastră consiliere?

2 Ibidem.

3 William Arndt, et alii, Un lexicon grec-englez al Noului Testament și al altor literaturi creștine timpurii (Chicago: University of Chicago Press, 2000), 680.

4 Cf. 2 Corinteni 2:11, 3:14, 4:4, 10:5, 11:3; Filipeni 4:7. νόημα, ατος, τό (de la Hom.; de asemenea, LXX; En 5:8; Just.; Ath, 27, 2). ceea ce cineva are în minte ca produs al unui proces intelectual (BDAG, 675).

5 A se vedea Geneza 6:5 și Evrei 4:12 pentru exemple în care inima este sursa cunoașterii.

8 A se vedea pasajele din nota de subsol #7. „A fi nebun, a-și ieși din minți pe lângă δαιμόνιον ἔχειν și ca urmare a acesteia: a nu avea control asupra propriei persoane” în BDAG, 610.

9 „Ce este boala mintală?”, accesat la 14 martie 2022.


Tradus cu permisiunea asociației Biblical Counseling Coalition. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului. Pentru această traducere, copyright © aparține asociației BCC.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)