Te-ai întrebat vreodată de ce cineva încearcă să te supere?

Te-ai întrebat vreodată de ce cineva încearcă să te supere?

Te-ai întrebat vreodată de ce cineva încearcă să te supere? Unele conversații îi pot lăsa într-o stare de șoc pe cei implicați, încearcând să-și adune toate bucățile inimii lor frânte. Acum mulți ani, îmi aduc aminte că Paul Tripp ne-a povestit în timpul orelor despre o persoană aflată la consiliere, care își folosea cuvintele ca pe niște torpile – folosite intenționat pentru a produce cât mai multe daune posibile. Întrucât am crescut într-un cămin în care niciodată n-am experimentat o astfel de comunicare între părinții mei, îmi aduc aminte că îl ascultam pe Paul întrebându-mă cum ar fi. Acum, după douăzeci și ceva de ani, după multe ore petrecute în camera de consiliere, știu exact la ce se referea.

Ai auzit vreodată pe o persoană schimbându-se din ceea ce părea un suflet optimist și binevoitor într-unul răutăcios dintr-o singură răsuflare? Probabil că și tu ai auzit pe cineva folosind cuvinte ca să rănească în mod intenționat pe o altă persoană. Cuvinte țăioase. Ascuțite. Cu un ton aspru. Urâte. Posibil cu înjurături.

Sper că nu ești una dintre acele persoane care folosesc cuvintele așa.

Aceste situații îi lasă pe toți cei implicați răniți, supărați și cu relațiile deteriorate. Duhul Sfânt se întristează din cauza acestor incidente, pentru că aceia care trebuiau să-L iubească pe Isus și să umble în Duhul Sfânt își folosesc cuvintele ca pe niște arme în război.

De ce folosește cineva cuvinte și acțiuni să te supere?

Biblia ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în inima altcuiva când el sau ea încearcă să te supere, folosește cuvintele ca arme și pornește la atac împotriva ta ca și cum ai fi un dușman. Ia aminte la ceea ce a scris Iacov:

De unde vin luptele și certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiți, și nu aveți; ucideți, pizmuiți, și nu izbutiți să căpătați; vă certați și vă luptați, și nu aveți, pentru că nu cereți. (Iacov 4:1-2b)

Fii atent la cum explică Pastorul Iacov. El folosește două cuvinte: războaie și lupte. În contextul ăsta, prin războaie el se referă la arme, ceva fizic, iar prin lupte se referă la cuvinte sau folosirea limbii. Întrebarea lui este asemănătoare cu întrebarea noastră de mai sus: De ce folosesc oamenii arme și cuvinte să-i rănească pe alții?

Iacov răspunde la propria lui întrebare cu o altă întrebare retorică ce presupune un răspuns afirmativ. Când cineva își folosește cuvintele împotriva altei persoane, acestea sunt folosite ca să obțină ceva. Lasă-mă să explic.

Dorințele controlează inima

După ce o dorință îți controlează inima, cuvintele și acțiunile tale vor fi armele principale prin care o să încerci să-ți îndeplinești dorința. În esență, cuvintele tale vor deveni armele prin care încerci să faci orice e nevoie ca să obții ce vrei. Isus a făcut de asemenea referire la acest lucru, când le-a zis ucenicilor: „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbește gura.” (Luca 6:45).

Ceea ce dorește cineva, în acest caz, este comoara.

Cuvintele, atitudinea și acțiunile sunt utilizate ca să obțină comoara.

Walt Disney a vândut bilete în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari pentru filmele Pirații din Caraibe. Toată lumea înțelege că pirații tânjesc, uneltesc și fac tot ce este nevoie să-și obțină comoara. Deși râdem când Johnny Depp luptă pentru comoara lui în film, totuși în viața reală nu-i așa de amuzant.

După ce inima cuiva se apucă strâns de o comoară anume, el sau ea o să folosească orice mijloace necesare ca să obțină comoara.

Atunci de ce încearcă cineva să te supere?

Atunci de ce încearcă cineva să te supere? Dacă în mintea cuiva supărarea ta o să-l ajute să obțină ceea ce vrea, atunci persoana respectivă o să folosească orice atitudine, cuvinte și acțiuni să facă orice este necesar să împlinească scopul.

Care este scopul? Să obțină comoara.

Așa cum Iacov a scris, tu vrei ceva și nu îl ai. De aceea, te lupți și te războiești.

Cum trebuie să răspundem atunci?

Cum trebuie să răspunzi atunci când cineva își folosește atitudinea, cuvintele sau acțiunile ca arme? Aici este dilema. Gândește-te la ultima oară când ți s-a întâmplat asta. Cum ai răspuns? Dacă te-ai implicat în propriile tale riposte, asta înseamnă că o altă dorință decât cea de a împlini Marile Porunci de a-L iubi pe Dumnezeu cu toată inima și pe aproapelui tău ca pe tine însuți ți-a controlat și ție inima.

Fii atent la cât de dificilă este capcana. Devii nervos pentru că cineva te-a supărat, așa că răspunzi cu un ton, cuvinte și acțiuni aspre. De ce? Pentru că și tu vrei ceva. Ce s-ar întâmpla dacă în acel moment dorința ta cea mai mare ar fi să trăiești onorându-L pe Isus Cristos, să-L iubești mai presus de orice pe Dumnezeu și să-l iubești pe aproapele tău cu sinceritate?

N-ai răspunde la fel, ci ai fi întristat de lupta celuilalt. Ai recunoaște că cealalta persoană, în momentul în față, alege să trăiască pentru o anumită comoară. Orice ar fi comoara asta, obține controlul asupra inimii persoanei și cauzează acest răspuns păcătos față de tine. Ca urmare, în loc să te superi că cineva a păcătuit împotriva ta, inima ta ar trebui să se întristeze cu privire la inima celeilalte persoane și condiția ei spirituală.

Cum s-ar simți, ar arăta și ar suna un răspuns cu adevărat umil?

Dacă recunoști că atitudinea, cuvintele și acțiunile rele și neevlavioase ale celeilalte persoane curg dintr-o inimă dedicată unei comori false, ar trebui să alegi să acționezi ținând cont de ceea ce știi și nu în funcție de ceea ce ți se întâmplă ție în acest moment. Lasă-mă să-ți sugerez șase acțiuni pe care să le alegi:

  1. Roagă-te. Roagă-te pentru cealaltă persoană și pentru tine în timp ce încerci să asculți bine și să rezolvi situația. Cere-I lui Dumnezeu să-ți dea înțelepciune, autocontrol, compasiune și milă.
  2. Ascultă bine la ceea ce persoana aceea speră să-ți comunice. Uite-te dincolo de atitudinea, cuvintele și acțiunile ei, ca să vezi ceea ce se întâmplă cu adevărat. În loc să răspunzi dintr-o atitudine ofensată, încearcă să asculți cu îngrijorare autentică pentru cealaltă persoană.
  3. Înțelege și arată empatie față de adevărata luptă. Tu înțelegi ceea ce se întâmplă cu adevărat în inima celeilalte persoane. Cum de o înțelegi atât de bine? Pentru că persoana aceasta este exact ca tine. Tu înțelegi lupta pentru că tu ai aceeași luptă. Așadar, aproprie-te de persoană cu empatie și purtare de grijă. Încearcă să fii un ascultător bun.
  4. Încrede-te în Dumnezeu ca scutul tău. Poate te întrebi cum ai putea să te ferești de a fi rănit. Lasă-L pe Dumnezeu să fie apărarea ta. Pe măsură ce înțelegi că atitudinea, cuvintele și acțiunile celeilalte persoane își au originea în comoara pe care o urmărește, poți să conștientizezi că păcatul mai mare este împotriva lui Dumnezeu, și nu împotriva ta. Pune-ți speranța în Cristos și lasă-L pe Dumnezeu să te apere, să te mângâie și să te folosească pentru gloria Lui în viața celuilalt.
  5. Ia aminte la propria-ți inimă, ca să nu fii ispitit și tu. Harul lui Dumnezeu îți permite în momentul acesta să te uiți la inima ta și să răspunzi cu smerenie. Dar fățărnicia ne ispitește pe noi toți. Mândria devine inamicul nostru. Ne vedem ușor ca persoana ofensată care merită mai mult. Totuși, dacă suntem onești, recunoaștem că doar harul lui Dumnezeu ne protejează în acest moment.
  6. Aplică Evanghelia din belșug. Pe moment sau în acea situație, predică-ți Evanghelia ție însuți. Recunoaște ca păcatul celuilalt este asemănător cu al tău. Vezi-l așa cum este. Încă o dată, recunoaște că păcatul tău este acoperit de sângele lui Isus Cristos, așa cum este și păcatul acestei persoane. Așadar, răspunde ca o persoană în Cristos către o altă persoană în Cristos.

Este ușor? Nu, sigur că nu. Din fericire, Isus merge înaintea noastră ca exemplul nostru. El merge alături cu noi ca Acela care niciodată nu ne-ar abandona sau părăsi. Și El îți asigură un har mai mare decât provocarea, în așa mod în care tu poți să faci ceea ce-L onorează într-o situație anumită.

Fie ca Dumnezeu să dea fiecăruia dintre noi toată smerenia și tot harul să putem răspunde astfel. (Iacov 4:6-10).

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)