Cum îmi pot ajuta soțul să fie mai comunicativ și mai expresiv din punct de vedere emoțional?

Cum îmi pot ajuta soțul să fie mai comunicativ și mai expresiv din punct de vedere emoțional?

A trimis cumva soția mea această întrebare? Eu cred că probabil da.

Acum, cu toată seriozitatea, auzim această întrebare destul de des în consiliere. E un lucru spus în mod frecvent de către soții. „Soțul meu nu e prea expresiv din punct de vedere emoțional. Nu ne conectăm la un nivel profund, intim. Nu mai vorbim ca altădată, pe vremea când ieșeam la întâlniri și eram logodiți.”

Sunt două aspecte. Primul este că soțul tău ar putea avea nevoie de ajutor aici. Și s-ar putea ca el să fie mai puțin expresiv din punct de vedere emoțional. Ajută-l, fă tot ce poți să înțelegi ce anume îl poate face să se deschidă mai ușor, și să împărtășească ce se întâmplă în interiorul lui. Nu e adevărat că nu se întâmplă nimic în interiorul lui. Probabil că se întâmplă foarte multe în interior. Și cum îl poți ajuta să-și deschidă inima față de tine? Cum te poți apropia de el în așa fel încât el să se exteriorizeze, cu răbdare, recunoscând că acest lucru ar putea mai dificil pentru el decât este pentru tine, ca soție?

Cel de-al doilea lucru pe care l-aș spune este să te întrebi următoarele: „Ce simte soțul meu, cum ar spune soțul meu că se simte să fie în conflict cu mine? Cum se simte soțul meu când se află într-o conversație cu mine, ce impact am asupra lui?” Adesea nu e vorba că un soț are mai puțină inteligență emoțională sau că e mai puțin strălucit din acest punct de vedere. Ar putea fi o persoană care procesează lucrurile în interior. Și totuși, modul în care o soție se apropie de el sau împotriva lui, sau stă pe capul lui cu dezamăgire sau lamentare, sau în mânie și frustrare, îl compleșește pe soțul ei, iar el începe să se închidă în el. Nu știe ce anume să facă, nu știe ce anume să zică. Și devine tot mai tăcut și mai puțin deschis, dezvâluindu-și mai puțin inima. Acesta devine un tipar mai amplu în relație, și este dificil să găsești o cale de a ieși din asta. Dar acest al doilea punct spune: Ce impact am asupra soțului meu? Acționez eu într-un mod care îl îndepărtează, îl face să se închidă în sine, care îl copleșește și care face situația chiar mai dificilă pentru el?

Întorcându-ne la primul punct, cum pot să nu trăiesc în dezamăgire și frustrare, și în descurajare și singurătate, ci de fapt să îmi ajut soțul în acest fel? Merită să lupți pentru asta, merită să continui să faci eforturi de a te apropia de soțul tău, cu har, cu răbdare, cu bunătate. Merită să faci acest lucru.


Tradus cu permisiunea asociației Christian Counseling & Education Fundation. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului, Biserica Logos București.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)