Cum pot opri obiceiurile rele persistente?

Cum pot opri obiceiurile rele persistente?

Transcript:

Cum pot opri obiceiurile rele persistente? (cum ar fi smulsul părului de pe scalp) Aceasta este o întrebare importantă și întră în categoria comportamentului de tip compulsiv. Este o categorie care acoperă ca o umbrelă comportamente de tip obsesiv, comportamente adictive, iar aceasta ar intra în această categorie a unui comportament compulsiv. E vorba despre această nevoie de a-ți smulge părul de pe scalp și de a simți uneori eliberare după ce ai făcut asta.

Desigur, Biblia nu spune nimic specific despre smulgerea părului de pe corp sau a părului de pe scalp, dar spune foarte multe lucruri despre trup și despre inimă și despre faptul că trebuie să fim buni administratori ai trupului nostru și să ne ocupăm de problemele inimii care ar putea sta în spatele acestui comportament. Cred că e un lucru foarte bun faptul că acestă persoană încearcă deja și vrea să încadreze această luptă într-o categorie biblică. Recunoașterea faptului că acest obicei nu este bun, ci îi afecteză pe ei, le afectează trupul, și afectează, probabil, și relațiile cu alte persoane…

Cum aș aborda această situație? Unul dintre primele lucruri pe care le-aș urmări ar fi contextul în care are loc acest comportament. Uneori are loc în timpul unei perioade de plictiseală. Aceste persoane se uită la TV și realizează că își smulg părul. Iar în acel moment se confruntă cu o decizie. Și-au smuls părul ocazional, iar acum realizează că făceau lucrul acesta și este un punct în care trebuie să decidă să se oprească. Lucrul acesta poate fi punct foarte dificil, pentru că până atunci s-a adunat multă anxietate care este eliberată prin continuarea acestui comportament. Așadar trebuie să stai cu acea anxietate o vreme și să te abții din a-ți smulge părul de pe corp – și vei descoperi că acea anxietate se va diminua cu timpul. Așa că aș spune: fii conștient de aceste diverse contexte și situații și factori declanșatori ai acestui obicei. Se întâmplă atunci când ești foarte anxios în legătură cu probleme financiare? Se întâmplă când te pregătești să intri într-o situație socială pe care o găsești copleșitoare? Aceste lucruri îți dau niște indicii legate de ceea ce se întâmplă în „amonte” de obiceiul în sine.

Abordarea acestei probleme se face atât „în amonte”, cât și în momentul actual. Strategii de moment sunt lucruri precum: recunoașterea faptului că trebuie să iei o decizie în momentul în care îți smulgi părul; planificarea, stabilirea unui plan pentru ce urmează să faci dacă te regăsești smulgându-ți părul; care sunt activitățile, care sunt lucrurile pe care voi începe să le fac imediat dacă mă trezesc făcând lucrul acesta? Adesea, sau de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă când nu mai este nimeni în preajmă. Prezența altor oameni ar putea fi o barieră împotriva acestui comportament. Unii oameni au, de asemenea, o pereche de mănuși pe care să le poarte când sunt singuri în casă, astfel încât chiar dacă sunt ispitiți să o facă, nu vor putea să facă acest lucru, pentru că poartă o pereche groasă de mănuși. Bineînțeles, trebuie să iei decizia de a ți le pune pe mâini și să le porți. Aceste lucruri țin de abordarea de moment a luptei.

Mai departe, urmează rezolvarea aspectelor „din amonte”, a aspectelor dificile. Dacă ai identificat acele locuri care reprezintă situații declanșatoare, care ar putea produce anxietate și ispita de a ușura acea anxietate prin smulgerea părului, acelea sunt locuri în care trebuie să vezi în mod specific cum abordează Evaghelia frica de oameni, frica de eșec sau chiar frica de plictiseală, toate acestea putând sta la baza dezvoltării acestui obicei. Odată dezvoltat, devine un cerc vicios, astfel că abordarea de moment a acestui obicei e critică, și necesită îndepărtarea de acesta pe moment.

Tradus cu permisiunea asociației Christian Counseling & Education Fundation. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului – Biserica Logos București.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)