Care este contribuția diavolului în ispitire?

Care este contribuția diavolului în ispitire?

Dumnezeu nu este niciodată sursa ispitei spre păcat. În schimb, ciclul începe cu dorințele puternice din inimile noastre. Așa că poate vă întrebați dacă diavolul nu este implicat deloc. Ba da, este.

Plin de Duhul Sfânt, Isus S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustie, fiind ispitit de diavol timp de patruzeci de zile. N-a mâncat nimic în zilele acelea, iar la sfârşitul lor a flămânzit… După ce L-a ispitit în toate felurile, diavolul a plecat de la El până la o vreme anume. (Luca 4:1-2, 13)

Învățăm multe din ispitirea lui Isus de către Satan. Deși Isus nu avea o natură păcătoasă, așa cum avem noi, diavolul a lovit în umanitatea Sa cu toată forța, și totuși Isus a rezistat. Din atacurile diavolului și din ascultarea lui Isus în ciuda lor, învățăm cinci moduri în care Satana este implicat în ispitirea noastră de a păcătui. De asemenea, observăm principalele mijloace de a ne împotrivi diavolului, așa cum a făcut Mântuitorul nostru.

1) Satan atacă atunci când ești cel mai vulnerabil. Prima ispită a diavolului a făcut apel la o nevoie fizică legitimă de hrană. Isus „a flămânzit” după postul de patruzeci de zile (Luca 4:2). Ca un vânător iscusit, Satana și-a îndreptat săgeata spre ținta vulnerabilității lui Isus. Philip Ryken explică: „Ceea ce a suferit Isus în pustie ar fi ucis un om mai slab. Starea Lui era critică. La sfârșitul celor patruzeci de zile, era mai aproape de moarte decât în orice alt moment al vieții sale, cu excepția răstignirii.” Fiți atenți la slăbiciunea voastră și fiți atenți la momentele în care sunteți cel mai susceptibili la atacurile lui Satan.

2) Satan aruncă îndoieli asupra Cuvântului lui Dumnezeu. Diavolul a plantat un mare „Dacă” în mintea Mântuitorului: „Dacă ești Fiul lui Dumnezeu” era un atac subtil la adresa integrității cuvintelor lui Dumnezeu (4:3). Dumnezeu tocmai Îl declarase pe Isus ca fiind Fiul Său la botezul Său (vezi Matei 3:17), dar acum diavolul punea la îndoială acest cuvânt. Satan nu s-a schimbat. El este același șarpe viclean care a folosit cu succes o tactică identică asupra Evei: „A spus oare Dumnezeu?” (Gen. 3:1). Așa cum a încercat atât cu Isus, cât și cu Eva, diavolul plantează sămânța îndoielii cu privire la Scriptură.

3) Satan alimentează mândria trupească. Isus a rezistat cu succes primului atac al lui Satan, așa că diavolul L-a ispitit să încalce prima poruncă prin închinarea la un alt dumnezeu (vezi Ex. 20:3). Satan a apelat la dorința înnăscută a omenirii de poziție și putere, arătându-I lui Isus toate împărățiile lumii și promițându-I: „Deci, dacă te închini înaintea mea, toată va fi a Ta!” (Luca 4:7). Aceasta a fost o încercare de a-L determina pe Fiul lui Dumnezeu să pună mâna pe ceea ce Îi aparținea de drept înainte de vreme și fără să sufere. Dar această ispită era o minciună! Planul lui Dumnezeu de a-L înălța pe Fiul Său în întreaga lume a necesitat crucea. Fără cruce, nu există coroană. Fără umilință, nu există înălțare (vezi Fil. 2:8-11). Atunci când ești tentat să acționezi după propria voință, amintește-ți că faci o alegere în privința cui să te închini.

4) Satan ne încurajează să-L punem la încercare pe Dumnezeu. În cea de-a treia ispită, diavolul a încercat să-L manipuleze pe Isus pentru ca acesta să aplice în mod nebunesc și greșit Scriptura, făcând un „salt al credinței” de cinci sute de metri. Satan L-a dus pe Isus în vârful templului și L-a întrebat: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos de aici, căci este scris: …” și apoi a citat două versete biblice scoase din context (Luca 4:9-10; vezi și v. 11). Dar Cuvântul viu i-a răspuns diavolului citând corect din Deuteronom, unde citim despre cum Israel L-a pus la încercare pe Dumnezeu cerându-i lui Moise să le dea apă. Dacă ești tentat să-L pui pe Dumnezeu la încercare, amintește-ți de numeroasele Sale promisiuni, precum și de poruncile Sale de a te încrede în schimb în El.

5) Satan nu se dă niciodată bătut. Când „După ce L-a ispitit în toate felurile, diavolul a plecat de la [Isus] până la o vreme anume.”. Diavolul este implacabil. Așa cum L-a hărțuit pe Isus până la cruce, tot așa nu obosește niciodată să te ispitească. El este mereu la vânătoare, așteptând mereu un moment oportun. Trebuie „să te împotrivești lui, ferm în credință” (1 Petru 5:9), la fel cum a făcut-o și Isus.

De trei ori, diavolul L-a ispitit pe Isus. De trei ori, Isus a răspuns: „Este scris” (Luca 4:4, 8, 12). Noi putem lupta împotriva minciunilor înșelătorului cu „sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu” (Ef. 6:17).*


Acest blog a fost publicat inițial la IBCD. Vezi postarea originală aici.

*Acest articol este un fragment adaptat din noua carte a lui Paul, „Recreat: Îmbrățișând identitatea ta completă în Hristos” și este împărtășit cu permisiunea editurii P&R Publishing”.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)