Găsește-ți bucuria în Dumnezeul mântuirii tale

Găsește-ți bucuria în Dumnezeul mântuirii tale

„Chiar dacă smochinul nu înfloreşte şi în vii nu mai este rod, chiar dacă lipseşte rodul din măslin şi ogoarele nu mai dau hrană, chiar dacă turma din ţarc este nimicită şi nu mai sunt vite în grajduri, eu tot mă voi bucura în Domnul şi mă voi veseli în Dumnezeul mântuirii mele! Domnul, Stăpânul, este tăria mea! El îmi face picioarele ca ale căprioarelor şi mă face să păşesc pe înălţimile mele.” (Habacuc 3:17-19 NTR).

Cu ani în urmă, sora mea mi-a atras atenția asupra unor versete din Biblie pe care nu le observasem până atunci. Eu și soția mea ne luptam să reușim să susținem familia noastră tot mai mare. Duba noastră uzată avea peste 300.000 km la bord, și nu aveam resurse ca s-o schimbăm. Pot încă vedea cu ochii minții unde mă aflam în clădirea bisericii atunci când sora mea m-a sunat și mi-a citit versetele de mai sus. De atunci, am ajuns să le văd ca pe unele din cele mai frumoase versete din întreaga Biblie. Prin perioadele de suferință, ele au fost ce a dat viață sufletului meu. Poate aceste versete de final din cântecul profetului au devenit ale tale, de asemenea. Dacă nu, atunci sper că vor deveni tot mai aproape de tine, începând de astăzi. Citește-le din nou, de data aceasta mai lent.

Autorul cărții este profetul frustrat și confuz care a fost primul care a primit avertizarea ei plină de tristețe. Sunt plângerile lui Habacuc. „Oracolul” său, adică povara sa (Habacuc 1:1), n-avea sens pentru el. Numele lui înseamnă îmbrățișează sau luptă cu. Prin îmbrățișarea chemării lui Dumnezeu, el s-a luptat cu aparenta inconsecvență a unui Dumnezeu care părea să tolereze răutatea în Iuda, dar în același timp folosea acești oameni și mai răi ca instrumente ale disciplinării. Povara lui l-a împins să dea voce întrebărilor sale agonizante, „Până când?”, înaintea lui Dumnezeu (Habacuc 1). Dumnezeu îi răspunde profetului spunându-i, în esență: „Sunt la lucru în spatele scenei. Ai încredere în Mine.” (Habacuc 2). În cele din urmă, profetul lui Dumnezeu este smerit, gata să asculte și să aibă încredere, și izbucnește în laudă.

Habacuc 3 este o rugăciune muzicală, având un mesaj simplu: Dumnezeu este pe deplin de încredere și nelimitat în putere și este, ca urmare, singura noastră speranță. Este un exemplu despre cum „cel drept va trăi prin credința lui” (Habacuc 2:4), în mod special când nu înțelegem căile lui Dumnezeu. Aici vedem două acțiuni care izvorăsc din credința centrată în Dumnezeu.

Dumnezeu acționează aproape întotdeauna mai târziu decât ți-ai dori tu, dar nu întârzie niciodată. Odihnește-te în El.

Adu-ți aminte de lucrările salvatoare ale Domnului (Habacuc 3:1-16)

Auzirea lucrărilor mărețe ale lui Yahweh a umplut inima profetului cu uimire: „Lucrările Tale, Doamne, îmi inspiră teamă!” (v. 1). Cu toate acestea, lucrările lui Dumnezeu din trecut îi aduc de asemenea speranță pentru aici și acum. Ca urmare, el îl roagă pe Dumnezeu să-Și „însuflețească” lucrarea în poporul Său, pe măsură ce ziua judecății se apropie (v. 2). Slava lui Dumnezeu izvorăște din El – ca razele soarelui – în timp ce ciuma, bolile și toată natura se pleacă în fața suveranității Lui și exprimă mânia Lui împotriva celui rău (vv. 3-12). Totuși, Dumnezeu „iese ca să-Și elibereze poporul” (vv. 13-15). Când ești neliniștit din cauza problemelor vieții, adu-ți aminte de lucrările mărețe ale Domnului. Privește la El pentru salvare și pentru judecata dușmanilor tăi. Dumnezeu acționează aproape întotdeauna mai târziu decât ți-ai dori tu, dar nu întârzie niciodată. Odihnește-te în El.

Găsește-ți bucuria în Domnul, nu în circumstanțe (Habacuc 3:17-19)

Când viața se simte ca un smochin care nu înflorește sau ca un măslin care nu reușește să aducă rod, ațintește-ți privirea asupra Domnului. La fel ca Habacuc, spune cu o inimă hotărâtă: „eu tot mă voi bucura în Domnul” (v. 18). Învață să-ți înrădăcinezi bucuria în harul Domnului. Spune: „mă voi veseli în Dumnezeul mântuirii mele!” (v. 18). Apoi, indiferent ce aduce viața în calea ta, vei fi în stare să zburzi și să sari pe teren stâncos cu „picioarele ca ale căprioarelor” (v. 19). De ce? Pentru că „Domnul, Stăpânul, este tăria [ta]!” (v. 19).

Poate că foametea și seceta din perioada lui Habacuc ilustrează situația ta financiară din prezent, căsnicia ta, locul tău de muncă, sau altceva. Îmbărbătează-te. Indiferent cum arată sau cum se simte suferința ta, frumusețea adevărurilor biblice precum acestea îți va înviora sufletul trudit când vei alege să te bucuri.

  • Vorbește cu tine însuți. Te poți gândi la o perioadă din viață când te-ai simțit fără rod și lipsit de speranță? Îți aduci aminte de o perioadă când Dumnezeu te-a disciplinat, dar a făcut-o cu îndurare?
  • Vorbește cu tine însuți. Fă o pagină sau două intitulate „Lucrările lui Dumnezeu” în jurnalul tău. Începe să-ți aduci aminte de lucrările salvatoare ale Domnului pe care le vezi în viața ta.
  • Vorbește cu Dumnezeu. Roagă-te folosind Habacuc 3:17-19 având în minte „seceta” sau „foametea” ta personală.
  • Vorbește cu alții. Scrie un mesaj de încurajare unui frate sau unei surori din biserică, care trece printr-o perioadă dificilă din viață. Folosește versetele de astăzi ca să-i dai speranță.

Acest articol a fost postat inițial pe Counseling One Another. Vezi articolul original aici.


Tradus cu permisiunea asociației ACBC. Traducătorul este responsabil de calitatea traducerii. Copyright© Association of Certified Biblical Counselors. Toate drepturile rezervate. Reproducerea, distribuirea sau traducerea fără permisiunea ACBC este interzisă.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)