Interviu cu Doug Markesbery

Interviu cu Doug Markesbery

Familia Markesbery este, probabil, singura familie de misionari din România care își concentrează toate resursele și energia, în mod exclusiv, doar în sfera consilierii biblice. L-am cunoscut pe Doug cu câțiva ani în urmă, providențial, printr-un prieten comun – Brad Brandt, un pastor din Statele Unite și un membru important al bordului de conducere al ACBC.

Întrebările cu care am lucrat în acest interviu:

  1. Frate Doug, puteți să ne oferiți câteva detalii despre familia Markesbery înainte de a sosi în România?
  2. Când ați înțeles importanța consilierii biblice? Care a fost „momentul” care v-a schimbat perspectiva?
  3. Când ați început să vizitați România și cum ați hotărât să îmbrățișați idea de misionar?
  4. Puteți să ne oferi câteva detalii despre centrul Areopagus? Cum a început totul? Cam câți oameni au trecut prin instruirile voastre? Cum este cursul organizat?
  5. Cum ați defini dumneavoastră consilierea biblică?

Doug Markesbery:

Nu am visat niciodată că voi locui în România. Am crescut în Kentucky, SUA. Tatăl meu avea o afacere în domeniul construcțiilor. Când nu eram la școală, lucram cu el împreună cu cei 5 frați ai mei. Familia mea mergea la biserică în fiecare duminică, însă nu Îl cunoșteam pe Cristos ca Mântuitor personal. Când aveam 11 ani, Domnul mi S-a revelat și m-a chemat să-L urmez. Am înțeles că eram chemat de Dumnezeu să devin pastor. Eram primul din familia mea care a mers la facultate, unde am graduat cu o diplomă în asistență socială. Mai apoi am absolvit un master în teologie la Seminar. În ultimul an, Dumnezeu m-a binecuvântat cu o soție minunată. Am avut timp de 18 ani o lucrare plină de succes în biserica locală. Dumnezeu ne-a binecuvântat cu trei copii. Am crezut că aceasta e cariera mea, dar Dumnezeu avea alte planuri.

În 2004 am început să frecventăm biserica „Grace Fellowship” din Florence, Kentucky, SUA. La scurt timp după aceea, am ajuns într-o perioadă de conflict constant cu soția mea cu care eram căsătorit de 24 de ani. Am încercat să ne rugăm, să citim Biblia etc., însă nu ne puteam rezolva problemele. Auzisem de consilierea biblică din biserica noastră și ne-am hotărât să încercăm și asta. Consilierul ne-a ajutat să înțelegem că Dumnezeu lucra prin problemele noastre ca să ne schimbe și să devenim mai asemenea lui Cristos. Acesta era lucrul de care duceam lipsă în căsnicia noastră. Nu realizaserăm că Dumnezeu era implicat în problemă. Prin acea experiență, Dumnezeu ne-a transformat pe noi și căsnicia noastră. Am fost atât de impresionați de lucrarea de consiliere încât am început cursul de formare pentru consilieri. Acolo a fost locul în care am realizat cât de crucială este consilierea biblică pentru viața unei biserici. Știam că multe biserici nu dispun de mijloacele care să se adreseze problemelor vieții pe care le întâmpină creștinii. Consilierea biblică a ajuns să însemne pentru noi ucenicizare personală. Este o lucrare foarte practică, în care oamenii sunt învățați cum să trăiască prin harul lui Dumnezeu în timp ce ascultă de Cuvântul Lui și sunt transformați de Duhul Sfânt. Consiliera biblică face ucenici ai lui Isus Cristos care vor ajuta în ucenicizarea altor oameni.

În 2006, „Grace Fellowship” a trimis prima echipă în Timișoara, România să țină o conferință despre Consilierea Biblică pentru pastori și lideri români. Aceasta a fost găzduită de organizația „Educație Creștină și Cultură Contemporană” și s-a ținut în sala de clasă, nou construită. Conferința a fost un succes și s-au făcut planuri ca aceasta să devină un eveniment anual. Așa că, în 2007 a fost trimisă a altă echipă. De data aceasta am fost rugați să participăm noi (Doug și Diane Markesbery). Conferința s-a ținut la centrul de recreere al „Precept” din Surduc. Au participat în jur de 40 de persoane. Din nou, evenimentul a fost un succes. Ne bucuram să ne facem noi prieteni și să învățăm să-L slujim pe Domnul împreună cu frații și surorile noastre în Domnul din România. În timpul acelei călătorii, Diane și cu mine I-am spus Domnului că, dacă vreodată ar dori ca noi să Îl slujim în România, noi am fi dispuși. Ne referim la acel moment ca fiind cel în care Dumnezeu „ne-a pus pe inimă” să slujim în România. Am revenit cu o echipă anual în următorii 4 ani, ținând conferințe în centrul de recreere din Surduc sau la centrul „Areopagus”. Ca răspuns la o invitație a unor biserici și pastori din Timișoara, biserica „Grace Fellowship” ne-a trimis ca misionari în România în august 2012. Pe 1 septembrie 2012 ajungeam în Giroc, România unde avea să locuim.

În 2012, centrul „Areopagus” a propus un parteneriat de 2 ani cu biserica „Grace Fellowship”, cu scopul de a pune bazele unei școli pentru formarea și certificarea de consilieri biblici. Marea viziune a bisericii „Grace Fellowship” consta în echiparea de lideri pentru lucrarea de consiliere biblică din România. Parteneriatul a fost făcut oficial în 2011, iar primul modul a fost ținut în decembrie 2011. Școala consta în module parcurse în 12 weekenduri care se desfășurau din două în două luni pe parcursul a 2 ani. Acestea se țineau vinerea de la 18:00 la 21:00 și sâmbăta de la 9:00 la 16:00. Clasele aveau fiecare câte 30 de participanți. „Grace Fellowship” s-a îngrijit să trimită consilieri biblici certificați din SUA pentru instruire. Centrul „Areopagus” a angajat o româncă, pe Lacrisa Novac, în funcția de director al școlii de consiliere biblică1. Aceasta a terminat un master în consiliere biblică în cadrul Seminarul „Westminster” din Philadelphia, PA, SUA. Lacrisa Novac, împreună cu Doug au dezvoltat cerințele cursurilor pentru școală. Pe lângă instruire, studenților li se cerea să dea un examen și să citească suplimentar anumite cărți între module. După ce parcurgeau cele 12 module și terminau studiul suplimentar, studenții trebuia să ofere 30 de ore de consiliere sub supravegherea unui consilier certificat desemnat. După încheierea cursului cu rezultate satisfăcătoare, studenților li se oferea o diplomă. În noiembrie 2019, la școala de consiliere biblică „Areopagus” va absolvi cea de-a patra generație de studenți.

În 2017, biserica „Grace Fellowship” a dus la bun sfârșit parteneriatul cu „Areopagus”. Atenția bisericii „Grace Fellowship” s-a mutat acum spre etapa a doua, care presupune dezvoltarea de lucrări de consiliere biblică în bisericile locale de pe teritoriul României. Pe lângă aceasta, scopul este ca unele din aceste biserici să devină centre de instruire în consiliere biblică. Ca de pildă, în octombrie 2019 , centrul creștin „Aletheia”, o biserica independentă din Timișoara, este pe cale să devină un centru de instruire și să pună bazele unei lucrări de consiliere biblică.

Ne rugăm ca „Domnul secerișului” să continue să „scoată lucrători la secerișul Său”. Ne rugăm pentru mai mulți lideri români care vor sluji pentru a împlini porunca lui Isus de a face ucenici… și de a-i învăța „să asculte tot ce v-am poruncit Eu” (Mat 28:20). Ne dorim să vedem pastorii și bisericile că renunță la a folosi teorii seculare în lucrarea lor. (1 Cor 6: 1-6) și că îi sfătuiesc pe oameni folosind Cuvântul lui Dumnezeu (2 Pet 1:3-4). Suntem conștienți că asta necesită formarea unei conduceri naționale și a unei organizații. Încă nu am ajuns la nivelul acela dar suntem aproape să-l atingem. Visul nostru este ca Dumnezeu să facă din bisericile românești o lumină nu doar pentru națiunea română ci și pentru țările învecinate și pe tot pământul.


1 Centrul „Areopagus” are mai multe domenii de activitate printre care din 2012 inclusiv unul de consiliere biblică. Lacrisa Novac a devenit responsabilă peste acest departament.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)