Suferința și psihoterapia seculară

Suferința și psihoterapia seculară

Consilierii biblici au o misiune provocatoare. Cele mai multe tipuri de consilieri nu sunt interesați de ce anume fac ceilalți, îi interesează doar ce se întâmplă în cercurile lor, nu simt că trebuie să interacționeze cu școli de gândire opuse lor sau diferite. Dar noi ne aflăm în această situație neobișnuită, unde, evident, scopul nostru principal este să ne luăm învățătura din Scriptură, dar stăm cu ochii pe lucrurile care se întâmplă în jurul nostru. Unele dintre lucrurile care sunt în jurul nostru sunt diverse tehnologii pentru a combate suferința, iar medicamentele ar reprezenta cea mai evidentă tehnologie. Dar la fiecare doi ani se remarcă o nouă tehnologie, EMDR fiind printre cele mai obișnuite în acest moment. Și întrebarea care se ridică este: Cum ar trebui să ne raportăm acestor chestiuni?

Unele dintre aceste lucruri… și le exprim în felul următor: Există o perpectivă fundamentală asupra persoanei care susține metodologia noastră în consiliere și în slujire. Cu cât ne gândim mai mult la tehnologie ca la ceva care poate ușura suferința, cu atât mai mult vedem persoana ca pe o ființă biologică, mecanică. „Dacă am putea cumva să redistribuim substanțele chimice în creierul omului, totul va fi mai bine. Dacă am putea reprograma cumva diferite lucruri în creierul omului…”

Scriptura merge mult mai profund decât ne poate duce tehnologia.

Poți simți cum aceste abordări au o anumită perspectivă asupra persoanei, în timp ce perspectiva noastră asupra persoanei (întrucât cred că are logică: vine din Scriptură, dar de asemenea are multă logică) este că suferința este o chestiune relațională. Există acest sentiment de singurătate: „Ne aude cineva? Îi pasă cuiva? Există cineva care să îmi fie alături? Cum poate să…? Mă iubește Domnul cu adevărat atunci când pare că tace?” Acelea sunt întrebările critice în mijlocul suferinței. Și cred că atunci când ne dăm seama de asta, ne dăm seama că celelalte tehnologii care ar putea ușura suferința, sunt ceva mai puțin importante. Nu e ca și cum ar fi în vreun fel rele. Susținem cu toții alinarea suferinței, dar în același timp suntem conștienți că acest nucleu relațional al vastei majorități a suferinței nu va fi atins de acele tehnologii. În acest fel, avem o senzație destul de clară că Scriptura merge mult mai profund decât ne poate duce tehnologia.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)