Aptitudinea de a trăi privind către viitor

Aptitudinea de a trăi privind către viitor

Iată două aptitudini spirituale remarcabile:

  • trăiește acum, azi, în loc de ziua de mâine;
  • trăiește pentru ziua de mâine în loc să te lași pradă reacțiilor instinctive şi deciziilor pe care azi nu le-ai supus rațiunii tale prin analiză şi examinare.

Prima aptitudine pare să fie o regulă cunoscută a stării de anxietate. Noi trăim în harul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit pentru clipa de acum şi îi încredințăm Tatălui Ceresc grijile de mâine (Matei 6:32-34). Cu siguranță, să ajungi să stăpânești o astfel de abordare îți poate lua o viaţă întreagă.

Oamenii înţelepţi s-au uitat în depărtare, în viitor, reuşind astfel să schimbe traiectoria vieţii în mod corespunzător, pe când cei nechibzuiţi nu ţin seama de consecinţele comportamentului lor.

Cea de-a doua aptitudine este la fel de importantă şi pe aceasta ne vom concentra atenţia în cele ce urmează. Dacă trăim numai pentru acum, dorinţele noastre ne pot înşela şi putem sfârşi rău. Mult mai prudent ar fi să păşim pe cale făcând câţiva paşi înainte, în viitor, ca să vedem unde ne poate duce aceasta. Cărţile sapiențiale – Psalmii, Proverbe, Eclesiastul descriu ambele aptitudini. Dar ele ne arată un interes îndeosebi pentru traiul viitor, punându-ne în situaţia de a ne imagina ce se întinde dincolo de colina care obturează, pentru o clipă, calea aleasă. Oamenii înţelepţi s-au uitat în depărtare, în viitor, reuşind astfel să schimbe traiectoria vieţii în mod corespunzător, pe când cei nechibzuiţi nu ţin seama de consecinţele comportamentului lor.

Înţelepciunea nu ne promite o viaţă uşoară şi de asemenea nu promite că vigilenţa noastră faţă de viitor va îndepărta toate consecinţele nefavorabile ale deciziilor noastre. Însă calea aceasta este cea mai bună pentru că finalul ei ne poartă către viaţă. Când ignorăm viitorul, ajungem să punem regretele, amenzile de circulaţie, posesiunile şi banii mai presus de oameni. Dorinţele personale devin din ce în ce mai greu de contestat, dependenţele, infidelitatea, toate acestea încep să se manifeste mereu, în locul nepotrivit şi în momentul nepotrivit, ca şi mânia, cu ajutorul căreia câştigăm o bătălie, însă pe de altă parte distrugem o relaţie. Şi toată această situaţia se înrăutăţeşte, pentru că atunci când nu suntem cu ochii pe viitor drumul pe care mergem de obicei sfârşeşte în moarte.

De aceea, trebuie să luăm în serios căile prin care proverbele ne pregătesc să ne imaginăm ce putem aştepta de la viitor.

Înţelepciunea vorbeşte clar. Aptitudinea de a trăi privind la viitor nu este atât de dificilă dacă ştim cum să ascultăm. „Înţelepciunea strigă pe uliţe” (Prov. 1:20). Nu este necesar să avem un dar aparte pentru a o auzi, însă ar trebui să fim într-o stare de luciditate, cu o minte limpede, deoarece nebunia poate fi la fel de gălăgioasă. (Prov. 9:13).

Înţelepciunea este auzită de aceia care ştiu că există un nebun ce pândește înăuntru.

Înţelepciunea este auzită de aceia care ştiu că există un nebun ce pândește înăuntru. Înţeleciunea ştie că trebuie să ne îndoim de noi înşine. Din ce alt motiv Proverbele ne atrag mereu atenţia spunându-ne: „Ascultă!”? Înțelepciunea este ușor de auzit dacă suntem dispuși să îi deslușim glasul, însă această abilitate nu vine într-un mod firesc. Nu ne putem încrede pe deplin în noi. Primul nostru instinct în a acţiona sau a lua o decizie nu este neapărat cel corect. Avem capacitatea de a ne justifica propriile dorințe, indiferent de natura lor. Preferăm să ne gândim focalizându-ne doar pe clipa prezentă. „Trufia şi mândria” (Prov. 8:13) sunt inamicii înțelepciunii.

Înțelepciunea merge mai mult decât aleargă. Ritmul ei este intenționat. Un stil de viaţă frenetic şi impulsiv nu ne oferă spațiul necesar pentru ca noi să ne putem cerceta opțiunile, să ne putem imagina ce ne poate aștepta în viitor sau să căutăm un sfat. Însăși natura unui proverb este una care invită mai mult la reflecţie decât la acumulare de informații.

Cu umilință, ne putem închipui viitorul cu ajutorul următoarelor întrebări.

  • Ce acțiuni întreprinzi şi ai dori să rămână secrete? Proiectează această imagine în viitor şi închipuie-ţi că acea parte din viaţa ta pe care acum dorești să o păstrezi privată va deveni la un moment dat publică, pentru că nimic nu va rămâne ascuns.
  • Ce poți învăța de la înmormântările celor înțelepți şi a celor nesăbuiți? În mod similar, ce ai învăţat de la cei mai în vârstă decât tine? (Ecles. 11:9–12:8). Adunarea celor bătrâni nu îi include pe cei care îţi spun să visezi măreț şi să îţi împlinești visele. Asemenea sfaturi ar putea fi oferite la ceremoniile de absolvire a liceului, de către acei oameni care sunt percepuți ca fiind «de succes», însă aceşti oameni încă au mult de învăţat. Țintește către o adunare mai în vârstă.
  • În ce mod mi-a fost eşecul un profesor valoros? Gândeşte-te la eşecul care a avut loc într-o relație. Care este momentul în care te-ai abătut de la drum şi în ce fel s-a petrecut? Când ai urmat glasul înțelepciunii, chiar dacă nu a îmbunătăţit întru totul situaţia? Actul de a analiza retrospectiv este un excelent purificator al imaginaţiei.
  • Ai ignorat recent sfaturile a doi oameni care ţi-au oferit aceeaşi povăţuire? Calea singuraticului este cel mai adesea o cale periculoasă.
  • În ce fel este viitorul tău legat de Isus Cristos? Calea înţelepciunii Îl are pe Isus înaintea ta, în spatele tău şi alături de tine. Este Cristos prezent în imaginaţia ta?

Lista de întrebări ar putea continua. Ideea fundamentală este să încetineşti şi să fii atent. Stilul nostru rapid de viaţă lucrează împotriva acestei aptitudini esenţiale. Scopul este să cercetăm mai întâi calea înainte de a ne dedica ei. Dacă incursiunile tale în viitor te duc către teamă şi îngrijorare, încearcă să nu le îndepărtezi, ci să discerni ce ar putea ele să îţi indice. Este posibil să întâlneşti starea de vinovăţie, erori despre Dumnezeu, sau o greutate născută din conştientizarea că deciziile tale contează. Dacă aceste îngrijorări persistă, atunci te poţi sprijini pe cea dintâi aptitudine de a-ţi pune toată încrederea în Dumnezeu în ceea ce priveşte viitorul tău şi cu adevărat El va îndrepta totul – cerând Lui şi curajul, şi discernământul de a trăi acum. Ambele aptitudini sunt daruri de la Dumnezeu care ne echipează pentru a trăi o viaţă cu discernământ.


Tradus de Biserica Baptistă Logos București cu permisiunea asociației Christian Counseling & Education Fundation. Responsabilitatea traducerii revine integral traducătorului. Pentru această traducere, copyright © (2019) aparține asociației Christian Counseling & Educational Foundation (CCEF). Tot conținutul este protejat de drepturile de autor și nu pot fi repreduse în niciun fel fără permisiunea CCEF.

Doriți să activați notificările push, pentru a fi anunțat automat când apar resurse noi?
(Notificările nu funcționează în iOS, din cauza limitărilor de sistem.)